«Mu»- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρόσφατα πρόσθεσε μια νέα παραλλαγή κορονοϊού στη λίστα του για παρακολούθηση. Ονομάζεται παραλλαγή mu και έχει οριστεί ως παραλλαγή ενδιαφέροντος (VOI). Αυτό σημαίνει ότι το στέλεχος mu έχει γενετικές διαφορές με τις άλλες γνωστές παραλλαγές και προκαλεί λοιμώξεις σε πολλές χώρες, επομένως μπορεί να αποτελέσει ιδιαίτερη απειλή για τη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι πιθανό οι γενετικές αλλαγές του στελέχους  mu να το κάνουν πιο μεταδοτικό, να του επιτρέψουν να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια και να το καταστήσει πιο ικανό να ξεφύγει από την ανοσολογική απάντηση που προκαλείται από εμβόλια ή λοίμωξη με προηγούμενες παραλλαγές. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να το αφήσει λιγότερο ευαίσθητο σε θεραπείες.

Αυτό που κάνει το mu ιδιαίτερα ενδιαφέρον (και ανησυχητικό), αναφερει το scitechdaily, είναι ότι έχει αυτό που ο ΠΟΥ ονομάζει «αστερισμό μεταλλάξεων που υποδεικνύουν πιθανές ιδιότητες ανοσολογικής διαφυγής». Με άλλα λόγια, έχει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ότι μπορεί να ξεπεράσει την υπάρχουσα προστασία εμβολίου.

Πού εξαπλώνεται;

Το Mu εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο του 2021, όταν του δόθηκε η ονομασία B1621. Έκτοτε εντοπίστηκε σε 40 χώρες, αλλά θεωρείται ότι ευθύνεται επί του παρόντος μόνο για το 0,1% των λοιμώξεων παγκοσμίως.

Μέχρι στιγμής, 45 περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω γενετικής ανάλυσης και φαίνεται ότι προέρχονται από το εξωτερικό. Ωστόσο, καθώς δεν καταλήγουν σε σειρά όλα τα κρούσματα COVID-19 για να δουν ποια είναι η παραλλαγή τους, είναι πιθανό ο επιπολασμός του mu στο Ηνωμένο Βασίλειο να είναι υψηλότερος.

Πόσο επικίνδυνο είναι;

Τα βασικά ερωτήματα είναι αν η «Mu» είναι πιο μεταδοτικό από την κυρίαρχη αυτή τη στιγμή, μετάλλαξη Δέλτα και αν μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια.

Η «Mu», έχει μια μετάλλαξη που ονομάζεται P681H, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην Άλφα παραλλαγή, η οποία είναι πιθανώς υπεύθυνη για ταχύτερη μετάδοση. Ωστόσο, αυτή η μελέτη είναι ακόμα σε προεκτύπωση, πράγμα που σημαίνει ότι τα ευρήματά της δεν έχουν ακόμη επισταθεί επίσημα από άλλους επιστήμονες. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τις επιδράσεις του P681H στη συμπεριφορά του ιού.

Μπορεί όμως πραγματικά να αποφύγει την ανοσιακή διαφυγή;

Μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με αυτό, με μια μελέτη από εργαστήριο στη Ρώμη που έδειξε ότι το εμβόλιο Pfizer/BioNTech ήταν λιγότερο αποτελεσματικό έναντι του mu σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές όταν δοκιμάστηκε σε εργαστηριακό πείραμα. Παρ ‘όλα αυτά, η μελέτη εξακολουθούσε να θεωρεί ισχυρή την προστασία που προσφέρει το εμβόλιο έναντι του mu.

Πραγματικά, δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν οι μεταλλάξεις του mu θα μεταφραστούν σε αυξημένη μόλυνση και ασθένεια.

Η παραλλαγή «Mu» στη λίστα του ΠΟΥ

Όταν μια παραλλαγή ορίζεται ως ενδιαφέρουσα, ο ΠΟΥ διεξάγει μια συγκριτική ανάλυση των χαρακτηριστικών της νέας παραλλαγής, αξιολογώντας πώς συγκρίνεται με άλλες που επίσης παρακολουθούνται ζητώντας από τα κράτη μέλη της να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με τη συχνότητα και τις επιπτώσεις της παραλλαγής.

Αυτό βρίσκεται επί του παρόντος σε εξέλιξη και σημαίνει ότι η Δημόσια Υγεία της Αγγλίας το παρακολουθεί στενά.

Ο κύριος τρόπος για να σταματήσουν οι παραλλαγές είναι ο παγκόσμιος εμβολιασμός

Η εμφάνιση του mu μας θυμίζει πόσο σημαντικός παραμένει αυτός ο στόχος. Πολλοί άνθρωποι, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, παραμένουν ανεμβολιασμένοι.

Πρέπει να κάνουμε εμβόλια σε αυτές τις χώρες το συντομότερο δυνατό, τόσο για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους εκεί που είναι ευάλωτοι όσο και για να σταματήσουμε να εμφανίζονται νέες παραλλαγές, υπογραμμίζει η επιστημονική κοινότητα, διαφορετικά, η έξοδός μας από την πανδημία θα αναβληθεί, πιθανόν για μήνες στο τέλος.

Πηγή: scitechdaily.com

Διαβάστε επίσης 

Αυτό είναι πιο δυσάρεστο καλοκαιρινό… σουβενίρ

Λήγουν τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά; Πότε να τα πετάξετε

Βαρεθήκατε το πρωινό σας γεύμα; Πάρτε ιδέες απ’ όλο τον κόσμο

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.