Λήγουν τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά; Πότε να τα πετάξετε

Είτε είστε ερασιτέχνης μάγειρας στο σπίτι είτε έμπειρος σεφ, γνωρίζετε ότι ένα καλά εφοδιασμένο ντουλάπι με μπαχαρικά, μυρωδικά, βότανα και καρυκεύματα είναι ένα από τα μυστικά για να απογειώσετε τη γεύση των πιάτων σας.

Τα μπαχαρικά δεν κάνουν μόνο πιο νόστιμο το φαγητό σας αλλά βοηθούν επίσης στην πρόληψη της αλλοίωσης των τροφίμων, ενώ αποτελούν πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων.

Πολλά κοινά μπαχαρικά και βότανα, π.χ. γαρίφαλο, κουρκουμάς, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και κανέλα, έχουν επιδείξει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Τα μπαχαρικά προέρχονται από τις αποξηραμένες ρίζες, τον φλοιό ή το στέλεχος ενός φυτού, ενώ τα βότανα είναι τα αποξηραμένα ή φρέσκα φύλλα του φυτού.

Κατά τον προσδιορισμό της διάρκειας ζωής των αποξηραμένων βοτάνων και μπαχαρικών , οι μεταβλητές που πρέπει να ληφθούν υπόψη περιλαμβάνουν τον τύπο, την επεξεργασία και την αποθήκευσή τους.

Για παράδειγμα, τα αποξηραμένα μπαχαρικά τείνουν να διαρκούν περισσότερο από τα αποξηραμένα βότανα, και όσο περισσότερο ολόκληρο – ή λιγότερο επεξεργασμένο – είναι το καρύκευμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια ζωής του.

Τα αποξηραμένα βότανα διαρκούν συνήθως 1-3 χρόνια:

βασιλικός
ρίγανη
θυμάρι
δενδρολίβανο
φύλλα δάφνης
άνηθος
μαϊντανός
κόλιαντρο
μέντα
μαντζουράνα

Τα μπαχαρικά αλεσμένα ή σε σκόνη έχουν συνήθως διάρκεια ζωής 2-3 χρόνια:

τζίντζερ σε σκόνη
σκόνη σκόρδου
κανέλα
τσίλι σε σκόνη
τριμμένος κουρκουμάς
αλεσμένο μπαχάρι
αλεσμένο κάρδαμο
αλεσμένη πάπρικα
θρυμματισμένες νιφάδες κόκκινου πιπεριού
μείγματα καρυκευμάτων

Τα μπαχαρικά ολόκληρα ή μη, έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, καθώς μόνο η επιφάνειά τους εκτίθεται στον αέρα, το φως και την υγρασία. Αυτό τους επιτρέπει να διατηρούν τα αρωματικά έλαια και τις αρωματικές ενώσεις τους περισσότερο από τα αντίστοιχα αλεσμένα.

Εάν αποθηκευτούν σωστά, ολόκληρα τα μπαχαρικά μπορούν να διαρκέσουν έως και 4 χρόνια:

ολόκληροι κόκκοι πιπεριού
κολίανδρος
σπόροι μουστάρδας
σπόροι μάραθου
σπόροι κύμινου
μοσχοκάρυδο ολόκληρο
γαρίφαλο
ξυλάκια κανέλας
ολόκληρες αποξηραμένες πιπεριές τσίλι
λεμονόχορτο

Το αλάτι αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί επ ‘αόριστον ανεξάρτητα από το μέγεθος και το σχήμα του χωρίς να χαλάσει ή να χάσει τη γεύση του. Αν χρησιμοποιείτε ένα αλάτι στο οποίο έχουν προστεθεί μπαχαρικά τότε τα καρυκεύματα μπορεί να χάσουν τη δραστικότητά τους με την πάροδο του χρόνου.

Πώς να διαπιστώσετε εάν τα μπαχαρικά σας έχουν χαλάσει

Τα αποξηραμένα βότανα και τα μπαχαρικά δεν λήγουν πραγματικά ούτε «χαλάνε» με την παραδοσιακή έννοια.

Όταν λέγεται ότι ένα μπαχαρικό έχει χαλάσει, σημαίνει απλώς ότι έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος της γεύσης, της ισχύος και του χρώματος. Ευτυχώς, η κατανάλωση ενός μπαχαρικού που έχει χαλάσει είναι απίθανο να προκαλέσει κάποια επιπλοκή.

Πολλά μπαχαρικά που αγοράζονται από το κατάστημα αναφέρουν τις ημερομηνίες λήξης, οι οποίες υποδεικνύουν το χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου μπορούν να διατηρήσουν την πιο ισχυρή γεύση και ποιότητα.

Εάν δεν είστε σίγουροι για πόσο καιρό έχετε τα μπαχαρικά σας, μπορείτε να τρίψετε μια μικρή ποσότητα στην παλάμη του χεριού σας. Εάν το άρωμα είναι αδύναμο και η γεύση δεν είναι καλή, μάλλον δεν χρειάζεται να το χρησιμοποιήσετε γιατί μπορεί να επηρεάσει τη γεύση του φαγητού.

Πηγή: healthline.com

Διαβάστε επίσης

Ποια βότανα ταιριάζουν σε κάθε φαγητό (πίνακας)

Έλαια και βότανα που εκτοξεύουν την ερωτική διάθεση

Αποξηραμένα φρούτα: Τα οφέλη τους στον οργανισμό μας

Αυτά είναι τα 12 φρούτα και λαχανικά με τα περισσότερα φυτοφάρμακα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.