Πελώνη: Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δεν συνδέεται με απολύσεις

Nομοθετικό πλαίσιο προωθείται την επόμενη εβδομάδα για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και δεν θα την συνδέει σε καμία περίπτωση με απολύσεις.

Αυτό ξεκαθάρισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και σχετικά με την αναφορά του υπουργού Ανάπτυξης σε ενδεχόμενο τοπικών lockdown μόνο για ανεμβολίαστους, ανέφερε ότι “η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, όπου χρειάζεται παρεμβαίνουμε και όπου χρειαστεί, κάτι που απευχόμαστε, θα υπάρξουν σημειακές παρεμβάσεις”.

“Σε κάθε περίπτωση πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να πάει σε οριζόντιο lockdown και δεν θα πάει σε οριζόντιο lockdown από την στιγμή που υπάρχει η ασπίδα του εμβολίου την οποία μπορούν και πρέπει να αξιοποιήσουν όλοι”, σημείωσε.

Σχετικά με τις σκέψεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό των φοιτητών, η κ. Πελώνη υπογράμμισε ότι μόλις ανακοινώθηκε το πλαίσιο με βάση την σύσταση της επιτροπής Βιοηθικής και πρόσθεσε ότι η εκστρατεία της πειθούς συνεχίζεται και η κυβέρνηση προσβλέπει ότι θα υπάρξει ανταπόκριση στα συγκεκριμένα πεδία και θα πειστούν οι πιο δύσπιστοι να εμβολιαστούν.

Πρόσθεσε πάντως ότι “θέλουμε σε κάθε περίπτωση ανοιχτά Πανεπιστήμια και ανοιχτά σχολεία”.

Αυστηρότερα μέτρα στις κατασκηνώσεις

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι συζητείται στην επιτροπή αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων που θα ισχύουν για τις κατασκηνώσεις, ενώ  αναφέρθηκε και στην πλατφόρμα που ανοίγει το απόγευμα και στην οποία μπορούν να κλείνουν ραντεβού εμβολιασμού με το εμβόλιο της Pfizer οι έφηβοι 15-17 ετών όσοι έχουν κλείσει τα 15 (γεννημένοι έως 15/07/2006) και κάθε 15 μέρες θα ανανεώνεται και θα εντάσσονται όσοι κλείνουν τα 15.

“Το ραντεβού θα μπορεί να το κλείσει οποιοσδήποτε από τους γονείς που ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί. Μπορεί, επίσης, να κλειστεί στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία. Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται για εμβολιασμό στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.”, πρόσθεσε.

Επιδημιολογική κατάσταση

Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη σημαντική αύξηση νέων κρουσμάτων λέγοντας ότι “φέτος, οι δυνατότητες άμυνας είναι εντελώς διαφορετικές. Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση, καθώς τώρα έχουμε όλοι στη διάθεσή μας την ασπίδα του εμβολίου, το οποίο είναι δωρεάν και άμεσα προσβάσιμο σε όλους. Και έχουμε όλοι ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας, στον οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρό μας, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο έναντι του οποίου οι ανεμβολίαστοι μπορεί να λειτουργούν ως αναμεταδότες και εστίες μεταλλάξεων”, είπε.

Η κ. Πελώνη υπογράμμισε ότι “είναι χρέος όλων -κομμάτων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκκλησίας, συλλογικών φορέων- να ενώσουμε τη φωνή μας με αυτήν της επιστήμης και της λογικής προκειμένου να πειστούν όσοι συμπολίτες μας διατηρούν επιφυλάξεις για την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού“.

“Το δίλημμα, λοιπόν, είναι σαφές: «Ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε». Είναι καιρός να συσπειρωθούμε όλοι γύρω από μία κοινή πραγματικότητα. Και τότε θα διαπιστώσουμε ότι οι κοινοί κανόνες δεν διχάζουν, αλλά ενώνουν.”, πρόσθεσε.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 9.480.000 εμβολιασμοί. Πάνω από 5.330.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει έστω μια δόση και περισσότεροι από 4.430.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Σύμφωνα με την κ. Πελώνη, από τις 28 Ιουνίου μέχρι χθες, 590.000 πολίτες έκλεισαν το ραντεβού της πρώτης δόσης. Το 1 στα 3 από αυτά κλείστηκε από πολίτες της ηλικίας 18-29 ετών.

Τέλος, σχετικά με το πλαίσιο που από αύριο 16 Ιουλίου και έως τις 31 Αυγούστου θα ισχύει στους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας, η κυρία Πελώνη υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι “οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί”.

Διαβάστε επίσης

Το απόγευμα ανοίγει η πλατφόρμα για έφηβους που έχουν γεννηθεί έως 15/7/2006

Τι σημαίνει η αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας Rt στο 1,38

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.