«Καμπανάκι» Θωμαϊδη για δυναμική διασπορά στην Ελλάδα, λόγω Δέλτα

Εβδομάδα με υψηλό αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού προμηνύουν οι αναλύσεις των λυμάτων, σύμφωνα με τον καθηγητή αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη.

Όπως είπε, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, καταγράφεται αύξηση του ιικού φορτίου στο 70% τις προηγούμενες ημέρες και μεγάλη δυναμική της διασποράς κυρίως σε Αττική, Μύκονο και περιοχές της Κρήτης.

Μετάλλαξη Δέλτα

Ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε ότι οι συνθήκες είναι διαφορετικές, καθώς το 41% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, ωστόσο προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί πόσες εισαγωγές θα φέρει στα νοσοκομεία η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, που ενδέχεται τον Σεπτέμβριο να έχει επικρατήσει σε ποσοστό άνω του 90%. 

«Τα στοιχεία των αναλύσεων από το Κέντρο Επεξεργασίας της Ψυττάλειας, που λειτουργούν και ως πρώιμος δείκτης για το τι μας περιμένει στην επομένη της πανδημίας, δείχνουν αύξηση άνω του 70% στο ιικό φορτίο των λυμάτων του Λεκανοπεδίου, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.» σύμφωνα με τον καθηγητή.

Ο εμβολιασμός θα μειώσει τις νοσηλείες

Σε ερώτηση για τις διαφοροποιήσεις σε σχέση με την προηγούμενη εμπειρία και τη μετάλλαξη Δέλτα, παρατήρησε ότι λόγω του εμβολιασμού, αν και αυξάνονται τα κρούσματα, δεν είναι στον ίδιο βαθμό με το προηγούμενο διάστημα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Αναμένεται δηλαδή αύξηση αλλά όχι τόσο θεαματική, όπως το άλμα του τρίτου κύματος.

Όμως, σήμανε καμπανάκι για τον κίνδυνο να ξαναγεμίσουν τα νοσοκομεία, επικαλούμενος διεθνή δεδομένα.

«Στο δεύτερο και τρίτο πανδημικό κύμα συσχετίσαμε τα επίπεδα του ιού στα λύματα, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ. Τώρα όμως υπάρχει διαφοροποίηση λόγω του πλήρους εμβολιασμού του 41% του πληθυσμού, ηλικίας άνω των 40 ετών, αλλά και της καταγραφής νέων θετικών διαγνώσεων, σε ποσοστό 80% σε άτομα ηλικίας από 18-39 ετών. Το γεγονός ενδέχεται να οδηγήσει σε εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά με μειωμένο ρυθμό.»

Δεδομένης της επέλασης της μετάλλαξης Δέλτα, ο κ Θωμαΐδης δεν απέκλεισε να έχει επικρατήσει κατά τουλάχιστον 90% τον Αύγουστο και ακόμα περισσότερο τον Σεπτέμβριο, αλλά με άγνωστο παράγοντα, τις ενδεχόμενες εισαγωγές.

Επικαλούμενος μάλιστα το παράδειγμα των ΗΠΑ είπε ότι, «περίπου το 1/3 των κρουσμάτων καταλήγει στο νοσοκομείο και από αυτά το 1/3 στις ΜΕΘ», συνιστώντας προσοχή και επαγρύπνηση.

Μήνυμα εντατικοποίησης του εμβολιαστικού ρυθμού

Και έστειλε μήνυμα εντατικοποίησης των εμβολιαστικών ρυθμών. «Πρέπει να ενταθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών. Οφείλει να γίνει σαφές ότι η παγκόσμια κοινότητα δεν έχει κάτι άλλο στα χέρια της για την αντιμετώπιση του ιού, εκτός από το εμβόλιο.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε αύξηση του ιικού φορτίου σε Αττική , Ηράκλειο και Ρέθυμνο. Γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή ότι οι περιοχές που δείχνουν μεγάλη δυναμική στην εξάπλωση είναι η Αττική, η Μύκονος και κάποιες ακόμα στην Κρήτη, γεγονός που μπορεί να αλλάξει αναλόγως και τη διασπορά της μετάλλαξης».

Διαβάστε επίσης 

Προ των πυλών το 4ο κύμα κορονοϊού – Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Πανδημία COVID-19 – Ο κύκλος δεν θα κλείσει με τους νέους σε ηλικία ασθενείς

Υποχρεωτικός εμβολιασμός – Στην τελική ευθεία οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.