Εμβόλιο Pfizer/BioNTech: Τι έδειξαν οι μελέτες στα παιδιά 12-15 ετών

Μετά τον Καναδά, το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech θα μπορεί να χορηγείται και στις ΗΠΑ σε παιδιά και έφηβους ηλικίας 12-15 ετών, όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα 10/5 ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Η επείγουσα χρήση του εμβολίου αυτού είχε εγκριθεί μέχρι σήμερα για άτομα 16 ετών και άνω.

Η έγκριση της χορήγησης του εμβολίου στα παιδιά από τις υγειονομικές υπηρεσίες του Καναδά και των ΗΠΑ, βασίστηκε στα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής Φάσης 3 της Pfizer-BioNTech, με συμμετοχή 2.260 εφήβων ηλικίας 12 έως 15 ετών.

Η μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ, κατέληξε πως το εμβόλιο ήταν ασφαλές και 100% αποτελεσματικό σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, σε σύγκριση με τις ομάδες των ενηλίκων, στις οποίες η αποτελεσματικότητα καταγράφεται στο 95%, μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Η Pfizer αναμένει να έχει δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της για τα παιδιά 2 ως 11 ετών τον Σεπτέμβριο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμα δεν έχει αποφασίσει την έγκριση χορήγησης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τους εφήβους.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στη χώρα μας κρατά στάση αναμονής αν και χθες Δευτέρα 10/5 η πρόεδρος της Επιτροπής καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι «θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες. Έχουν πολλές διαφορές και στην ανοσιακή απάντηση και στην πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών»

«Θα υπάρχει η δυνατότητα και σύντομα εμβολιασμού και των παιδιών, είπε, αλλά η αποδοχή και η εφαρμογή του εμβολιασμού σε παιδιά θα πρέπει να γίνει με πάρα πολύ προσοχή και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια που πρέπει να γίνει και ο εμβολιασμός στα παιδιά. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι το κύριο βάρος για την δημιουργία του «τείχους προστασίας» είναι κυρίως οι ενήλικες. Επομένως, ας μην σκεφτόμαστε τον εμβολιασμό των παιδιών, όταν υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό των ενηλίκων και μάλιστα των υπερηλίκων. Ας το λάβουμε σοβαρά αυτό υπ’ όψιν», σημείωσε χαρακτηριστικά η Καθηγήτρια Παιδιατρικής κα. Θεοδωρίδου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει περίπτωση ο εμβολιασμός των παιδιών να είναι υποχρεωτικός, η κα. Θεοδωρίδου, δήλωσε κατηγορηματικά:

«Ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός όπως δεν είναι και υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί στα παιδιά, παρά μόνο αυτοί της εισαγωγής στα νηπιαγωγεία. Επομένως, να μην ανησυχούν οι γονείς. Είναι, νομίζω, ευχής έργο ότι στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών τα περισσότερα μέλη είναι παιδίατροι με ιδιαίτερες ευαισθησίες για το θέμα των εμβολιασμών και άρα να είναι σίγουροι ότι θα το χειριστούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τα παιδιά τους και φυσικά για το κοινωνικό σύνολο», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε η χορήγηση του εμβολίου της Pfizer στους έφηβους 12-15 ετών

Θεοδωρίδου: Χρειάζεται προσοχή η απόφαση για εμβολιασμό στα παιδιά

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.