Μονοκλωνικό αντίσωμα για την ατοπική δερματίτιδα

Μία νέα θεραπεία προσφέρει ελπίδες για ανακούφιση από τα συμπτώματα της μέτριας έως σοβαρής ατοπικής δερματίτιδας σε ενήλικες ασθενείς.

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος του δέρματος που χαρακτηρίζεται από έντονο κνησμό και εκζεματώδεις βλάβες. Η ατοπική δερματίτιδα είναι το αποτέλεσμα της δυσλειτουργίας του δερματικού φραγμού και της απορρύθμισης του ανοσοποιητικού συστήματος, που οδηγούν σε χρόνια φλεγμονή. Οι κυτοκίνες τύπου -2, συμπεριλαμβανομένης της IL-3 διαδραματίζουν βασικό ρόλο στις κύριες πτυχές της παθοφυσιολογίας της ατοπικής δερματίτιδας.

Η LEO Pharma A/S, ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή για τα Φαρμακευτικά Προϊόντα Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) υιοθέτησε θετική γνωμοδότηση και προχώρησε σε σύσταση χορήγησης άδειας κυκλοφορίας για την τραλοκινουμάμπη για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ατοπικής δερματίτιδας σε ενήλικες ασθενείς που είναι υποψήφιοι για συστημική θεραπεία.

Η τραλοκινουμάμπη είναι ένα πλήρως ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα που αναπτύχθηκε ώστε να εξουδετερώνει ειδικά την κυτοκίνη IL- 13, η οποία διαδραματίζει βασικό ρόλο στην υποκείμενη ανοσολογική διεργασία που ευθύνεται για τα σημεία και τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας.

Η θετική γνωμοδότηση της CHMP αποτελεί ένα από τα τελικά βήματα πριν τη λήψη απόφασης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά την έκδοση άδειας κυκλοφορίας για τη χρήση της τραλοκινουμάμπης, μιας υπό έρευνα θεραπείας που βρίσκεται σε φάση κλινικής ανάπτυξης, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί τους ερχόμενους μήνες και εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, η τραλοκινουμάμπη θα είναι το πρώτο διαθέσιμο πλήρως ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα που στοχεύει ειδικά την κυτοκίνη IL-13, έναν βασικό παράγοντα εκδήλωσης σημείων και συμπτωμάτων στην ατοπική δερματίτιδα. Η τραλοκινουμάμπη στοχεύει ειδικά την IL-13 εμφανίζοντας υψηλή συγγένεια και αναπτύχθηκε με σκοπό τη βελτίωση των συμπτωμάτων της ατοπικής δερματίτιδας, η οποία είναι μια σύνθετη και χρόνια φλεγμονώδης δερματική πάθηση.

«Αυτό που χαρακτηρίζει την ατοπική δερματίτιδα είναι η μη προβλεψιμότητά της, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει πηγή προβλημάτων για ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με σωματική δυσφορία και συναισθηματικές επιδράσεις της νόσου που είναι πιθανό να συνεχίζονται για δεκαετίες», δήλωσε ο Jörg Möller, Executive Vice President για την Παγκόσμια έρευνα και ανάπτυξη της LEO Pharma.

Η γνωμοδότηση της CHMP βασίζεται κατά κύριο λόγο σε δεδομένα από τρεις πιλοτικές, τυχαιοποιημένες, διπλά τυφλές, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο κλινικές μελέτες (ECZTRA 1, 2 και ECZTRA 3), οι οποίες αξιολόγησαν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της τραλοκινουμάμπης ως μονοθεραπεία και με συγχορηγούμενα τοπικά κορτικοστεροειδή (TCS) σε περισσότερους από 1.900 ενήλικες ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.