Ψωμί του τοστ: Τα κριτήρια επιλογής για το αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων

Το ψωμί και ειδικά το ψωμί του τοστ αποτελεί ένα από τα πιο βασικά συστατικά της καθημερινής μας διατροφής. Το ψωμί, αναπόσπαστο στοιχείο της Μεσογειακής Διατροφής συνοδεύει όλες τις εκφάνσεις της διατροφικής μας καθημερινότητας. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνεται η σωστή επιλογή ψωμιού, ώστε μέσα από την κατανάλωσή του να συνδυάζουμε το τερπνόν μετά του ωφελίμου.
Μπορεί να αποτελέσει ένα ιδανικό όχημα ειδικά για τα παιδιά αλλά και για τους ενήλικες, ώστε να καλύψουμε βασικές ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Αν δούμε μάλιστα τα επιστημονικά δεδομένα των τελευταίων χρόνων κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό, καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στον ελληνικό πληθυσμό.
Το ως άνω γεγονός έρχεται να πιστοποιηθεί από μια πολύ σημαντική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας και ανέδειξε κάποια από τα σημαντικά διατροφικά προβλήματα που υπάρχουν.
Μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόκειται για την Πανελλαδική Μελέτη Διατροφής & Υγείας (ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ.), που εκπονήθηκε από το τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία έδειξε ότι μεγάλο ποσοστό  του ελληνικού πληθυσμού, όχι μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά,  δεν προσλαμβάνει τις απαραίτητες ποσότητες σε κάποιες βιταμίνες όπως η βιταμίνη D και το φολικό οξύ αλλά και μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος. Στον σίδηρο εντοπίστηκε χαμηλή πρόσληψη στο 35% του πληθυσμού, στο ασβέστιο στο 66%, στο φολικό οξύ στο 83%, ενώ στη βιταμίνη D το ποσοστό ανέρχεται στο 98%. Τα εν λόγω συστατικά είναι απαραίτητα για την ομαλή υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς εύκολα ότι είναι σημαντικό να αυξηθεί η πρόσληψη τροφίμων που περιέχουν τα εν λόγω συστατικά.
Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω το ψωμί θα μπορούσε να συμβάλλει στην κάλυψη αυτών των αναγκών και ειδικά το ψωμί του τοστ που όλοι καθημερινά καταναλώνουν είτε στο πρωινό, είτε στα σνακ, είτε ως κομμάτι του κυρίως γεύματος. Αρκεί να γίνει η σωστή επιλογή. Προς την κατεύθυνση αυτή επιλέξτε για εσάς και όλη την οικογένεια ψωμί αφού διαβάσετε καλά τη συσκευασία του.

Πώς να επιλέξετε ψωμί του τοστ

Επιλέξτε ψωμί για τοστ το οποίο είναι πηγή βιταμινών και μετάλλων όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, η βιταμίνη D και το  φολικό οξύ,  διατροφικά στοιχεία τα οποία φάνηκε ξεκάθαρα από τη μελέτη Π.Α.Μ.Ε.Δ.Υ. ότι χρειάζονται μικροί και μεγάλοι. H βιταμίνη D συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, το ασβέστιο απαιτείται για τη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών, ο σίδηρος συμβάλλει στη φυσιολογική γνωσιακή λειτουργία και το φολικό οξύ στη μείωση της κόπωσης στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Επιλέγοντας ένα ψωμί για τοστ με τα απαραίτητα αυτά στοιχεία κάνετε την αγαπημένη συνήθεια του τοστ ακόμα πιο ωφέλιμη για όλη την οικογένεια, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Τώρα τόσο απλά και γευστικά, μπορούμε να προσφέρουμε ακόμη μεγαλύτερη αξία στην καθημερινή μας διατροφή.

Χάρης Γεωργακάκης Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc, Αντιπρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής

Χάρης Γεωργακάκης

*Ο κύριος Χάρης Γεωργακάκης είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εφαρμοσμένη Διατροφή – Κλινική Διαιτολογία. Είναι Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής και έχει διατελέσει επί σειρά ετών Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων –  Διατροφολόγων και του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.

Διαβάστε επίσης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.