Ο «κιτρινόμαυρος» Κυριάκος, ο πιεστικός Απόστολος και ο άγνωστος Χ στο Υγείας

Ποιος/α θα είναι νέος/α Υπουργός Υγείας; Όποιος πει ότι γνωρίζει, μάλλον δεν γνωρίζει! Το μόνο σίγουρο είναι πως η νέα ηγεσία θα δεχτεί άπειρα αιτήματα από τον πρόεδρο του ΠΦΣ. Ο “κιτρινόμαυρος” Κυριάκος Σουλιώτης πανηγυρίζει για την ΑΕΚ…

Πολλά τα σενάρια για την νέα ηγεσία στο Υπουργείο Υγείας

Σήμερα Παρασκευή 26/5 λαμβάνει χώρα η τυπική παράδοση – παραλαβή στο Υπουργείο Υγείας, όμως η σκέψη όλων γυρνά γύρω από την επόμενη όμοια διαδικασία, που θα γίνει σε περίπου έναν μήνα. Τότε θα μάθουμε ποιοι θα αναλάβουν τα ηνία του Υπουργείου, το οποίο φαίνεται να αναβαθμίζεται ιδιαίτερα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης – ο οποίος είναι βέβαιο, πλέον, πως θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός – έχει δηλώσει πως η υγεία είναι προτεραιότητα. Άρα θα έχει και ο ίδιος την εποπτεία. Μην μας παραξενέψει, λοιπόν, αν και τυπικά λάβει και τον τίτλο του Υπουργού! Δεν το λέμε για πλάκα, αλλά μέσα στα τόσα σενάρια το ακούσαμε κι αυτό.

Βέβαια το εκτελεστικό έργο θα το αναλάβουν άλλοι με τίτλους αναπληρωτών και υφυπουργών. Σίγουρο είναι πως μάλλον θα έχουμε τρία τουλάχιστον υψηλόβαθμα στελέχη.

Τα ονόματα, λοιπόν, που «παίζουν» – εκτός από την πρώην Γενική Γραμματέα Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί με επιτυχία και αλλού – είναι ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Κώστας Τσιάρας, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ακόμη και ο Θάνος Πλεύρης.

Έχουν ακουστεί είπαμε ως σενάρια.

Ο κ. Πλεύρης ξέρουμε ότι θα ήθελε να παραμείνει, αλλά μάλλον δεν θα συνεχίσει εκεί, ενώ η ανάγκη για ψηφιοποίηση της υγείας αναδεικνύει τον κ. Πιερρακάκη ως πιθανότερο νέο Υπουργό.

Σχεδόν δεδομένη, επίσης, θεωρείται η παραμονή της κας Ζωής Ράπτη ως Υφυπουργού. Έναν μήνα υπομονή…

Τα πολλά «θέλω» των φαρμακοποιών

Μια θέση στην ελληνική Βουλή θα κατέχει, όπως φάνηκε από τις πρόσφατες εκλογές, το μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θανάσης Παπαθανάσης. Πολύ πιθανό αυτό να βοηθά και τον Σύλλογο, που ζητά συνεχώς πράγματα από το Υπουργείο Υγείας, το οποίο συμπεριφέρεται με αγάπη στον κλάδο, μιας και οι φαρμακοποιοί μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τους πολίτες.

Πρόσφατα ο πρόεδρος του Συλλόγου, σε εκδήλωση που αφορούσε στις συμπεριφορές των πολιτών σχετικά με τη λήψη φαρμάκων, αναφέρθηκε εκ νέου στο τι μπορούν να προσφέρουν οι φαρμακοποιοί στο σύστημα υγείας σε επίπεδο υπηρεσιών, πέρα από τη διακίνηση φαρμάκων.

Βέβαια να επισημάνουμε ότι, αν και οι φαρμακοποιοί πάντα πρόσφεραν δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες, δεν καλύπτονται από τη νομοθεσία γι’ αυτές. Αν καλυφθούν, όμως, σίγουρα αυτό το δωρεάν θα αλλάξει.

Τώρα πού θα βρεθούν τα ποσά, για να καλυφθεί η όποια νέα αμοιβή ζητηθεί, αυτό θα πρέπει να το δουν οι ιθύνοντες του Υπουργείου Οικονομικών. Ο ΕΟΠΥΥ δεν διαθέτει και πολλά λεφτά.

Α, να σημειώσουμε ότι όπου νά ‘ναι ολοκληρώνεται και η θητεία του σημερινού ΔΣ του ΠΦΣ και σε περίπου δύο μήνες θα έχουμε εκ νέου αρχαιρεσίες εκεί. Λογικά θα δούμε έναν ακόμη πιο δυναμικό Βαλτά το επόμενο διάστημα.

Ο «κιτρινόμαυρος» Κυριάκος Σουλιώτης (aka ΑΕΚτζής)

Μιας και αναφερθήκαμε στην εκδήλωση για την συμπεριφορά των πολιτών σε σχέση με τις χορηγούμενες θεραπείες, να αναφέρουμε ότι, αν και θα έπρεπε να συμμετέχει σε αυτήν και ο καθηγητής Κυριάκος Σουλιώτης, παρουσιάζοντας σχετική έρευνα, τελικά δεν ήταν.

Ο λόγος; Σίγουρα ο τελικός Κυπέλλου ΑΕΚ – ΠΑΟΚ. Οι μεγάλες αγάπες δεν κρύβονται…

Και νέα μετάθεση για τον τρόπο αποζημίωση των γενόσημων

Μια από τις τελευταίες αποφάσεις, που υπέγραψε ο Θάνος Πλεύρης, ήταν και η μετάθεση για την 1η Σεπτεμβρίου της εφαρμογής του νέου τρόπου, που θα αποζημιώνονται τα γενόσημα. Υπενθυμίζουμε ότι στα γενόσημα η αποζημίωση προσδιορίζεται με βάση τη λιανική τιμή, που έχει το καθένα από αυτά, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τιμή που είναι ίδια για κάθε κατηγορία γενόσημων.

Λογική η μετάθεση της ημερομηνίας, η οποία είχε οριστεί για την 1η Ιουλίου. Μέσα “στην τούρλα” των επαναληπτικών εκλογών, ποιος θα ασχολιόταν με αυτό; Θα έχει χρόνο ο νέος Υπουργός, λοιπόν, να το διαχειριστεί.

Ζητούν «νέο αίμα», αλλά δεν βρίσκουν…

Το ακούσαμε κι αυτό. Ισχυρές βιομηχανίες φαρμάκου, με νέες επενδύσεις και αύξηση της παραγωγής, αγωνιούν να βρουν εργαζόμενους. Αν και γενικά προσφέρουν σημαντικές αμοιβές και καλές συνθήκες δουλειάς, πολλοί νέοι δεν ανταποκρίνονται.

Βλέπουμε. λοιπόν. να ανακυκλώνονται σε πολλές περιπτώσεις οι ίδιοι εργαζόμενοι και. μάλιστα. να υπάρχει και ένας ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών. ώστε να διατηρήσουν το προσωπικό τους.

Θετικό. πάντως. είναι το γεγονός αυτό και αποδεικνύει τη σημασία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας για τη χώρα.

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

Κέντρο εμπειρογνωμοσύνης αυτοάνοσων πομφολυγωδών νοσημάτων στο «Παπαγεωργίου» – Το μοναδικό στην Ελλάδα

Μυασθένεια Gravis: Πώς επηρεάζει την σχέση του ασθενή με τον φροντιστή του

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.