Ξεκινά η πρώτη εταιρεία – τεχνοβλαστός του ΕΚΠΑ για εξατομικευμένη διατροφή

Ιδρύθηκε η πρώτη εταιρεία – τεχνοβλαστός του ΕΚΠΑ. Θα παρέχει υπηρεσίες εκτίμησης γενετικού κινδύνου για διατροφοεξαρτώμενα νοσήματα, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υπέρταση και τα καρδιαγγειακά, καθώς και υπηρεσίες εξατομικευμένης διαχείρισής τους μέσω αλλαγών στη διατροφή και στον τρόπο ζωής, με στόχο την υγιή γήρανση.

Η έρευνα διήρκεσε έξι χρόνια και πλέον η ολοκληρωμένη τεχνολογική πλατφόρμα Προδιαθεσικής Γονιδιωματικής και Διατροφής Ακριβείας GENOSOPHY® θα μπορεί να δίνει εξατομικευμένες λύσεις στη διατροφή.

“Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για την ίδρυση του πρώτου τεχνοβλαστού του ΕΚΠΑ από την ομάδα μας”, δηλώνουν οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δρ. Καλλιόπη Γκούσκου και Δρ. Αριστείδης Ηλιόπουλος, οι οποίοι, μάλιστα, για το συγκεκριμένο project απέσπασαν το 2ο Βραβείο Καινοτομίας στον 1ο Διαγωνισμό Εφαρμοσμένης Καινοτομίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τι θα κάνει η εταιρεία – τεχνοβλαστός

Ουσιαστικά πρόκειται για μία πλατφόρμα, η οποία περιλαμβάνει ένα προηγμένο γενετικό τεστ και έναν καινοτόμο αλγόριθμο μηχανικής μάθησης. Ο αλγόριθμος αυτός, για να μπορέσει να λειτουργήσει, έχει ενσωματώσει πάρα πολλά δεδομένα, από την επιστημονική βιβλιογραφία και από τον ελληνικό πληθυσμό, προκειμένου να μπορεί να “δει” τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων και να δίνει εξατομικευμένες συστάσεις.

“Ο τεχνοβλαστός αξιοποιεί ένα από τα πλέον ενημερωμένα γενετικά τεστ για διατροφοεξαρτώμενα νοσήματα σε παγκόσμιο επίπεδο και έναν καινοτόμο αλγόριθμο αξιολόγησης της γενετικής πληροφορίας, που προστατεύεται από το Πανεπιστήμιο ως εμπορικό μυστικό. Η εξατομικευμένη υπηρεσία υγείας και ευεξίας Genosophy® αναπτύχθηκε στο Εργαστήριο Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ μετά από πολυετείς μελέτες επικύρωσης, που αναδεικνύουν την ανωτερότητά της στη βελτίωση δεικτών υγείας, σε σχέση με συμβατικές διατροφικές παρεμβάσεις”, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Η εταιρεία – τεχνοβλαστός έρχεται να αναδείξει ότι κάποια νοσήματα δεν σχετίζονται απλά με το φαγητό, με το τι τρώμε και πώς το τρώμε, αλλά έχουν γενετικό υπόβαθρο. Αυτός είναι και ο λόγος, που πολύ συχνά οι συμβατικές προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση αυτών των νοσημάτων αποτυγχάνουν. Γιατί είναι σχεδιασμένες με βάση τον μέσο όρο, τον μέσο ασθενή, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ατομικές ιδιαιτερότητες.

Ο αλγόριθμος για τις γενετικές ιδιαιτερότητες

Το καινοτόμο γενετικό τεστ είναι αυτό, λοιπόν, που θα καθορίζει τον τρόπο, με τον οποίο το άτομο θα γηράσκει υγιώς, ακολουθώντας τις εξατομικευμένες προτάσεις, που θα βοηθούν αποκλειστικά το ίδιο.

“Με την εξειδίκευσή μας και με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας θα προσφέρουμε ατομικές λύσεις υγείας¨, που θα αλλάξουν τις ζωές των ανθρώπων”, αναφέρει η Δρ. Καλλιόπη Γκούσκου, διευθύνουσα σύμβουλος (CEO) του τεχνοβλαστού.

“Η εταιρεία GENOSOPHY® σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής στη γονιδιωματική ιατρική και στη διατροφή ακριβείας”, σχολιάζει ο καθηγητής Αριστείδης Ηλιόπουλος, συν-ιδρυτής και επιστημονικός υπεύθυνος (CSO) της εταιρείας.

Η τεχνολογία GENOSOPHY® έχει αξιολογηθεί σε μελέτες στο ΕΚΠΑ με εντυπωσιακά αποτελέσματα, αναφορικά με τη βελτίωση δεικτών υγείας σε ασθενείς με διατροφοεξαρτώμενα νοσήματα.

Ο αλγόριθμος έχει δείξει ότι κάποιος μπορεί να χρειάζεται αλλαγή στην ώρα που τρώει, άλλος αλλαγή στο τι τρώει και πόσο κτλ. Σε ασθενείς με διαβήτη ή με προδιαβήτη, για παράδειγμα, οι συνεργαζόμενοι διατροφολόγοι έδωσαν νέο διαιτολόγιο και είδαν ότι, χάρη στον αλγόριθμο, επιτεύχθηκε πολύ μεγαλύτερη βελτίωση στους δείκτες υγείας αυτών των ανθρώπων.

Σύμφωνα με τους Έλληνες επιστήμονες, η πλατφόρμα θα εξακολουθεί να πρωτοπορεί στην παροχή προηγμένων υπηρεσιών υγείας και ευεξίας, βασιζόμενη στις γενετικές ιδιαιτερότητες, που κάνουν κάθε άτομο μοναδικό και στην ανάγκη χάραξης ενός προσωπικού δρόμου, για τη διατήρηση της υγείας και την καταπολέμηση της ασθένειας.

Διαβάστε επίσης

Ο «κιτρινόμαυρος» Κυριάκος, ο πιεστικός Απόστολος και ο άγνωστος Χ στο Υγείας

Η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου υπηρεσιακή Υπουργός Υγείας – Αναλυτικά η σύνθεση της κυβέρνησης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.