Φεύγουν διοικητές, φεύγει ο Φιλίππου, απολύονται εργαζόμενοι

Γενικότερες τάσεις αναγκαστικής φυγής αναμένονται άμεσα, με τον πρόεδρο του ΕΟΦ κ. Δημήτρη Φιλίππου να μετράει μέρες και να αντικαθίσταται από την μη εκτελεστική πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.

Goodbye κύριε Φιλίππου

Μάλλον είναι η τελευταία φορά, που η στήλη ασχολείται με τον πρόεδρο του ΕΟΦ κ. Δημήτρη Φιλίππου, καθώς πολύ σύντομα αναμένεται να απομακρυνθεί από τη θέση του στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και χλωμή φαίνεται και η παραμονή του στην προεδρία του ΕΟΦ.

Σύμφωνα με πληροφορίες επιβεβαιώνεται το σενάριο ανάληψης της θέσης της προέδρου στην Επιτροπή από την μη Εκτελεστική Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, τη Βασιλική-Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου. Να σημειωθεί ότι η κα Γκογκοζώτου προέρχεται από τον ΕΟΦ, καθώς από το Μάιο του 2016 εργάζεται στη Διεύθυνση Αξιολόγησης Φαρμάκων του Οργανισμού, ενώ είναι ήδη μέλος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων από τον Δεκέμβριο του 2019.

Έρχεται η μεγάλη εκκαθάριση στα νοσοκομεία

Μετά από δύο και πλέον χρόνια και με μεγάλη καθυστέρηση λόγω της έκρηξης της πανδημίας, έρχονται απομακρύνσεις διοικητών από τα νοσοκομεία της  χώρας μας. Αν και δεν έχουμε ακούσει για ηχηρές αποχωρήσεις από τα μεγάλα νοσοκομεία, που επιβαρύνθηκαν και αντεπεξήλθαν στις πιέσεις λόγω κορονοϊού, αλλαγές αναμένονται σε αρκετά επαρχιακά.

Η πανδημία ανέδειξε πια την ανάγκη να μην τοποθετούνται στα νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ άτομα, τα οποία δεν διαθέτουν ικανότητες διοίκησης μονάδων υγείας.

Έτσι ο Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία του Υπουργείου Υγείας, στον οποίο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι η καθηγήτρια Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας ΕΚΠΑ Δάφνη Καϊτελίδου, έχει ήδη κάνει τις αξιολογήσεις του και ετοιμάζεται να στείλει τις σχετικές ενημερώσεις.

Να σημειώσουμε εδώ, πως με βάση και τις χθεσινές ανακοινώσεις από το Υπουργείο Ανάπτυξης, τα νοσοκομεία θα πρέπει να επιδείξουν σημαντική ταχύτητα στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, που υπολογίζονται σε πάνω από 600 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή δίνεται και μάχη για την εξοικονόμηση πόρων, τη μηχανοργάνωση και βεβαίως το μάζεμα της σπατάλης.

Πολλές απολύσεις σε φαρμακευτικές

Πληθαίνουν ολοένα οι πληροφορίες για την απολύσεις στελεχών από φαρμακευτικές εταιρείες. Όπως αναφέρουν άνθρωποι του κλάδου, οι ανακοινώσεις για τις επιβαρύνσεις με clawback και rebate για το 2021 και οι απαιτήσεις του Υπουργού Υγείας για μειώσεις τιμών πιέζουν πολύ τα περιθώρια των επιχειρήσεων.

Έτσι, για μια ακόμη φορά, θεωρείται μονόδρομος για τις εταιρείες να περιορίσουν τα κόστη, μέσω περικοπών σε προσωπικό.

Την ίδια ώρα φαίνεται να ετοιμάζονται για αντεπίθεση και μέσω απόσυρσης σκευασμάτων, αν τους ζητηθεί να δώσουν κι άλλες μεγάλες εκπτώσεις. Εξάλλου σε κάποιες περιπτώσεις αυτό γίνεται ήδη και, μάλιστα, σε φάρμακα για ιδιαίτερα σπάνιες παθήσεις, που τα Υπουργείο δεν φαίνεται να πετυχαίνει τις χαμηλές τιμές που θέλει σε ακριβά σκευάσματα.

Μα κόκκαλα έχει το Ν/Σ για την ΠΦΥ;

Κανονικά μέχρι χθες το βράδυ θα έπρεπε να είχε κατατεθεί προς διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις αλλαγές  στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όμως τίποτα. Βέβαια ο Υπουργός Θάνος Πλεύρης είχε αναφέρει ότι το νομοσχέδιο θα έβγαινε προς διαβούλευση τη Δευτέρα, αλλά ας μην τον κατηγορήσουμε για ασυνέπεια.

Το θέμα είναι πως οι διατάξεις του νέου νομοθετήματος, το οποίο θα περιέχει και διατάξεις νομοσχεδίου για τον ΕΟΠΥΥ, θα εκσφενδονίσει στα ύψη την πολιτική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το μότο, που θα ακούμε συνέχεια, είναι η ιδιωτικοποίηση της δημόσια υγείας. Ήδη σαν να βλέπουμε τον Ανδρέα Ξανθό να γράφει ανακοινώσεις. Κι αυτό γιατί μέσα θα προβλέπεται η ιδιαίτερα ενεργή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και θα αναφερθούν και θέματα συμπράξεων.

Μάλλον γι’ αυτό καθυστέρησε και να βγει.

Εδώ αναμένουμε και την αλλαγή ρότας για τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει σημαντικό ρόλο. Ωστόσο μην ξεχνάμε πως θα έχει δουλειά και στο μέτωπο των εμβολιασμών, αλλά από τον Σεπτέμβριο κι ύστερα.

Αυτό, βέβαια, είναι πλέον ένα πεδίο, που μπαίνει εύκολα στον αυτόματο πιλότο.

Παραμένει τελικά η ενημέρωση

Με τόσα πολλά κρούσματα και με τους… ανυπάκουους συμπολίτες μας που δεν εμβολιάζονται, τελικά η ενημέρωση για τον κορονοϊό με την τριπλέτα Γκάγκα-Παπαευαγγέλου-Μαγιορκίνη θα πάει και μετά το Πάσχα.

Τώρα το πόσο υπολογίζουν οι πολίτες αυτή την ενημέρωση, το έχουμε εμπεδώσει. Αλλά όσο  η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν δίνει το πράσινο φως για την περαιτέρω χαλάρωση, δεν θα σταματήσει και η ενημέρωση. Κι ας την παρακολουθούν μόνο λίγοι.     

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.  

Διαβάστε επίσης    

Ο Στεργίου του ΙΦΕΤ κατά Φιλίππου του ΕΟΦ και ο Ζαούτης κατά… ΕΟΔΥ

Ένας Έλληνας μεταξύ αυτών που αποκωδικοποίησαν το πλήρες γονιδίωμα του ανθρώπου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.