Φινάλε την επόμενη εβδομάδα για Μίνα, Βάνα, Γκίκα, σε κρίση η σχέση Πλεύρη-φαρμακευτικών

Όπως είχαμε γράψει εδώ και μέρες, οι ενημερώσεις για την πανδημία τελειώνουν. Το φινάλε θα είναι την επόμενη εβδομάδα, στις 24 Μαρτίου. Την ίδια ώρα η σχέση Πλεύρη-φαρμακευτικών περνάει κρίση.

Αυλαία για κάθε ενημέρωση

Την επίσημη λήξη της ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού κήρυξε τη Δευτέρα 14/3 ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Μάλιστα κατά την ενημέρωση εκείνη φαίνεται να δικαιώθηκε ως προς το έργο της επιχείρησης Ελευθερία, ότι επιτέλους η Ελλάδα πέτυχε τον μέσο όρο εμβολιασμών της ΕΕ, έστω και με καθυστέρηση.

Την εβδομάδα, που έρχεται, θα υπάρξει ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας, η οποία, αν και έχει προσδιοριστεί για τις 21/3, μάλλον θα μετατεθεί για τις 24, ώστε να είναι παρόντες και οι τρεις, δηλαδή η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αυτή θα είναι και η λήξη της τακτικής ενημέρωσης (που μόνο τακτική δεν ήταν το προηγούμενο διάστημα). Ενημέρωση θα υπάρξει και πάλι, αλλά μάλλον θα είναι σε επίπεδο Υπουργού και θα αφορά στο πεδίο της άρσης μέτρων, καθώς αυτό πλέον περιμένουμε όλοι, για να κινηθούμε προς ένα κανονικό Πάσχα. Αν κινηθούμε…

Σχέση Πλεύρη-φαρμακευτικών, “στα κάγκελα” η φαρμακοβιομηχανία

Αν και μέσω του Healthstories και άλλων δημοσιευμάτων ελάχιστες μέρες πριν από την «Σαρακοστιανή πίτα» του ΣΦΕΕ, οι φαρμακευτικές είχαν ενημερωθεί περί των προθέσεων του Υπουργού Θάνου Πλεύρη, τελικά πάγωσαν με τα όσα ανακοίνωσε.

Οι εταιρείες γνώριζαν για τα «όπλα», που διαθέτει στα χέρια του ο Υπουργός, για να τις πιέσει να δώσουν χαμηλότερες τιμές, αλλά πίστευαν ότι θα είναι θέμα συζήτησης και ότι δεν προτίθεται να τα χρησιμοποιήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησαν να ενημερωθούν από το περιβάλλον του Υπουργού και, μάλιστα, από τον σύμβουλό του Μπάμπη Καραθάνο για το αν ισχύουν τα όσα ανέφεραν τα δημοσιεύματα, αλλά εκείνος δήλωνε ότι δεν γνωρίζει τι θα πει ο Υπουργός (κατά άλλους, μάλιστα, διέψευδε τα δημοσιεύματα).

Το ζήτημα είναι πως, όπως αναφέραμε και στη στήλη της περασμένης εβδομάδας, υπήρξε παγωμάρα στο ακροατήριο κατά την ομιλία του Θάνου Πλεύρη.

Τώρα και οι δυο πλευρές φαίνεται να είναι σε φάση αναζήτησης, για τα πώς θα καταφέρουν να υπερασπιστούν τη θέση τους, χωρίς να υπάρχουν νομικές ή συνταγματικές αστοχίες.

Δύσκολο φαίνεται, πάντως, να υπάρχει διέξοδος και ο χρόνος είναι λίγος για να πετύχουν τη μείωση του clawback, την οποία απαιτεί η διαδικασία εκταμίευσης κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Ας μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται χρήματα, λόγω και της νέας κρίσης που προέκυψε εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Υ.Γ. Να ευλογήσουμε και τα γένια μας. μιας και ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ υιοθέτησε στην ομιλία του τον όρο «Σαρακοστιανή πίτα», τον οποία γράψαμε πριν από δύο εβδομάδες.

Η Στέλλα Κυριακίδου στην Αθήνα, αλλά ποιος τό’ξερε;

Στην Αθήνα βρέθηκε χθες η Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου, μεταξύ άλλων για να ανοίξει το δεύτερο «Economist Cancer Summit Greece» και να παρουσιάσει το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Παρόλ’ αυτά ο ερχομός της ίσα που έγινε γνωστός μια μέρα νωρίτερα και φυσικά δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση, ούτε πρόσκληση σε δημοσιογράφους.

Η αξιωματούχος της Ε.Ε., που έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά την «βαριά» φάση της πανδημίας, σε μια από τις ελάχιστες επισκέψεις της στη χώρα έμεινε σχεδόν στο περιθώριο.

Μήπως να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί με αυτές τις επισκέψεις; Ή μήπως, επειδή η εκδήλωση είχε χορηγό μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία, κάποιοι θεώρησαν ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει η σχετική επικοινωνία;

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

Πλεύρης στο συνέδριο του Economist: Τέλος Μαρτίου ξεκινά το πρόγραμμα ελέγχου για καρκίνο του μαστού 

Καθαρίστε τα παντζούρια και τα στόρια με τον πιο γρήγορο και εύκολο τρόπο

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.