Η Γκάγκα φέρνει το φάρμακο της MSD και ο Μπουρλά ανατριχιάζει

Τάσεις εξωστρέφειας από τον Γενικό Γραμματέα Ιωάννη Κωτσιόπουλο. Ο Θεόδωρος Τρύφων παλεύει για τα γενόσημα, ο Μπουρλά ανατριχιάζει κι ο Πιερακάκης καλείται και πάλι στo Υπουργείο να βάλει σε τάξη τα φάρμακα.

Στο προσκήνιο βγαίνει ο Κωτσιόπουλος

Μετά από πολύ καιρό, ευκαιρίες για socializing είχε η αγορά της υγείας με θεσμικούς φορείς του κλάδου, κατά τη διάρκεια διήμερου συνεδρίου από το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Αν και δεν δόθηκε δημοσιότητα και όπως διαπιστώσαμε γενικά δεν υπήρξε ιδιαίτερη δημοσιογραφική κάλυψη, καταφέραμε να μάθουμε κάποια ωραία παρασκήνια.

Ένα από αυτά είναι το ενδιαφέρον, που επέδειξαν άνθρωποι της αγοράς, για τα όσα ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο οποίος λέγεται ότι κάνει πολύ καλή δουλειά σχετικά με τα συστήματα για τη βελτίωση της λειτουργίας των νοσοκομείων.

Αυτό που μάθαμε είναι ότι, πλέον, όλη αυτή η δουλειά θα βγαίνει και προς τα έξω και, μάλιστα, για τον λόγο αυτό προσελήφθη και άτομο. Ίσως οι δύσκολοι μήνες, που προηγήθηκαν λόγω COVID-19, ίσως κάποιο άλλο πρόσωπο να μην το επέτρεπε, δεν υπήρξε δημοσιοποίηση των όσων κάνει ο Γενικός. Τώρα αυτό μάλλον θα αλλάξει…

Το φάρμακο της MSD και ο Μπουρλά

Μια από τις πιο σημαντικές ειδήσεις σχετικά την πανδημία είναι η ανάπτυξη ενός πολύ καλού χαπιού από την αμερικάνικη εταιρεία Merck, εταιρεία κολοσσός διεθνώς, η οποία όμως μόνο στις ΗΠΑ λέγεται έτσι. Στον υπόλοιπο κόσμο λέγεται MSD.

Το αναφέρουμε αυτό, διότι έγινε μεγάλο μπέρδεμα με άλλη εταιρεία, που λέγεται σχεδόν παντού Merck (και στην Ελλάδα) και φυσικά δεν έχει σχέση με το συγκεκριμένο φάρμακο. Ακόμη υπάρχει, πάντως, ένα επικοινωνιακό κενό.

Η ουσία, βέβαια, έγκειται στο γεγονός ότι το φάρμακο – με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν από μελέτες – είναι αποτελεσματικό και δεν αφήνει τον ιό να επεκταθεί, όταν κάποιος το πάρει. Είναι, δε, ένα χαπάκι απλό.

Η είδηση ενθουσίασε σχεδόν όλο τον κόσμο, εκτός από τον επικεφαλής της Pfizer κ. Μπουρλά, ο οποίος φυσικά και θα ήθελε να είχε προηγηθεί στην ανακάλυψη χαπιού. Σημειώνεται πως και η Pfizer έχει αναπτύξει κάτι αντίστοιχο, αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρώσει τις μελέτες και δεν έχει λάβει καμία έγκριση, ενώ η MSD έχει λάβει εγκρίσεις από τις αμερικανικές αρχές. Ε, μια ανατριχίλα την ένιωσε ο κ. Άλμπερτ Μπουρλά.

Πάντως το Υπουργείο Υγείας της χώρας μας και δη η αναπληρώτρια Υπουργός Μίνα Γκάγκα, παλεύει να κλείσει συμφωνία με την φαρμακευτική, για να έχουμε νωρίς το φάρμακο στη χώρα μας, όταν εγκριθεί και στην Ευρώπη. Κι ας ανατριχιάζει ο ευεργέτης μας κ. Μπουρλά.

Επανεμφάνιση Μάκη

Στο συνέδριο του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου εμφάνιση έκανε και ο πρώην γενικός διευθυντής της εταιρείας Janssen, Μάκης Παπαταξιάρχης, ο οποίος, λόγω της προηγούμενης θέσης που είχε στην φαρμακευτική, ήτανε παλιότερα η ψυχή της συγκεκριμένης εκδήλωσης.

Ο κ. Παπαταξιάρχης μετά την αποχώρηση του από την Janssen, λίγο πριν από το ξέσπασμα του κορωνοϊού, είχε ακουστεί ότι επεδίωκε να βρεθεί πάλι στον χώρο του φαρμάκου. Μάλιστα είχε ακουστεί ότι διεκδίκησε να βρεθεί στην φαρμακοβιομηχανία ΒΙΑΝΕΞ σε υψηλόβαθμη θέση. Θέση που τελικά ανέλαβε ο κ. Μάρκος Γερασόπουλος, που είχε αποχωρήσει από την εταιρεία Sanofi.

Ο κ. Παπαταξιάρχης αυτή την περίοδο είναι σύμβουλος σε κάποιο Υπουργείο. Όμως κανείς ποτέ δεν ξέρει τι μπορεί να κάνει στο μέλλον και αν θα υπάρξει επάνοδός του στον χώρο του φαρμάκου.

Πλεύρης clawback και γενόσημα

Εντονότερος γίνεται ο πονοκέφαλος του κ. Θάνου Πλεύρη σχετικά με την φαρμακευτική δαπάνη και ιδιαίτερα σχετικά με την μείωση του clawback.

Δεν είναι λίγες οι φωνές, ιδιαίτερα από τον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας – δηλαδή τους Έλληνες παραγωγούς – οι οποίες συστήνουν ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα να «σπάσει» σε κάποιες μικρότερες κατηγορίες και με τον τρόπο αυτό να «κρυφτεί» κάπως ένα ποσοστό από το συνολικό clawback. Αυτό χρειάζεται, βέβαια, ιδιαίτερη μαεστρία για το πώς μπορεί να στηθεί. Επιπλέον θεωρείται ημίμετρο, αφού επί της ουσίας θα υπάρχουν μικρότερα clawback, που δεν θα εμφανίζονται και δεν θα φαίνονται σαν ένα μεγάλο συνολικό.

Μπορεί, λοιπόν, αυτό να το θέλει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, αλλά είναι κάτι, το οποίο δεν θέλουν οι πολυεθνικές, οι οποίες και πληρώνουν το μεγαλύτερο μέρος από το clawback.
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ELPEN, η οποία εκπροσωπείται τα τελευταία χρόνια από τον κ. Θεόδωρο Τρύφων, προσπαθεί να διευρύνει το μερίδιο των γενόσημων στην αγορά φαρμάκου, όμως παρά και τις σχετικές προθέσεις της κυβέρνησης φαίνεται να μην είναι εφικτό.

Πάντως ο κ. Τρύφων μάλλον τα πάει πολύ καλά, καθώς, από ό,τι φαίνεται, ο κ. Πλεύρης δεν έχει διάθεση να πειράξει τα γενόσημα.

Διαβάστε επίσης

Μπουρλά: Οι ασθενείς βρίσκονται στον πυρήνα της δραστηριότητάς μας

Ο Κοντός & ο Ζαμάνης, οι βιταμίνες και το σκυλάκι του γενικού

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.