Φωτιές: Η ψυχολόγος Α. Καππάτου εξηγεί πώς να βοηθήσουμε τον εαυτό μας

Θεατές στην ανυπολόγιστης αξίας καταστροφή από τις φωτιές, στέκουμε “παγωμένοι”, ανήμποροι να αντιδράσουμε, μπλεγμένοι σε έναν συναισθηματικό κυκεώνα.

Τι αφήνουν στην ψυχή μας όλα αυτά που ζούμε; Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τα νέα δεδομένα εμείς, που από την ασφάλεια του καναπέ μας βλέπουμε αυτές τις εικόνες;

Φωτιές: Η ψυχολόγος Α. Καππάτου εξηγεί πώς να βοηθήσουμε τον εαυτό μας
Η κα Αλεξάνδρα Καππάτου

Η ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου μιλά στο Healthstories και μας βοηθά να ξεδιαλύνουμε τα πράγματα, δίνοντάς μας πολύτιμες συμβουλές για να αντεπεξέλθουμε.

. Έχει χαθεί μια ανθρώπινη ζωή, ένας εθελοντής, που δεν έκανε κάτι άλλο από το να προσπαθεί να σώσει το σπίτι του. Ένας άλλος συμπολίτης μας έχασε τη ζωή του από την αγωνία του να προστατεύσει την επιχείρησή του. Εκατοντάδες συνάνθρωποί μας έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους , τους κόπους μιας ζωής για να σώσουν τη ζωή τους. Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει…

. Αυτή η τραγωδία έχει συμβεί σε μια ιδιαίτερη περίοδο. Παραδοσιακά τον Αύγουστο οι περισσότεροι επιλέγουν να κάνουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Ειδικά αυτή τη χρονιά οι περισσότεροι ονειρεύονταν με ανυπομονησία τις διακοπές, μετά από τόσο μεγάλο διάστημα εγκλεισμού λόγω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, που βιώνουμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική σε πολλές περιοχές, που έχουν πάει να περάσουν λίγες μέρες. Μπορεί να  έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές ή να είναι θεατές από άλλες κοντινές περιοχές. Κάποιοι έχουν τα εξοχικά τους στο τόπο των πυρκαγιών, έχουν τους συγγενείς τους , τους φίλους τους, άλλοι κάνουν τουρισμό και βλέπουν τις τεράστιες φλόγες. Όλοι νιώθουν μια παγωνιά, ένα σφίξιμο, αγωνία…

. Οι πυρκαγιές και, μάλιστα, οι μεγάλες, προκαλούν ιδιαίτερο άγχος σε όλους, γιατί μπορεί ξαφνικά να αλλάξουν κατεύθυνση ή και να δυναμώσουν… Αυτή η αγωνία και το άγχος γίνονται παραλυτικά κάποιες φορές, όταν οι άνθρωποι παρατηρούν την πορεία τους και νιώθουν ότι βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για τις κατοικίες τους, για την καταστροφή που πρόκειται να συμβεί, αλλά και για τη ζωή τους.

. Κάθε άνθρωπος, που δεν εμπλέκεται άμεσα, λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο. Αρκετοί  είναι «κολλημένοι» στα δελτία ειδήσεων ή στα ειδησεογραφικά sites, για να έχουν διαρκή πληροφόρηση. Αυτό τους προκαλεί άγχος, αγωνία, έλλειψη διάθεσης. Υπάρχει ένα ψυχικό μούδιασμα στη θέα αυτών των εικόνων.

Η κατακραυγή στα social media

. Υπάρχουν και κάποιοι, που προσπαθούν να δείξουν ότι η ζωή συνεχίζεται, ποστάρουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέμελες στιγμές από τις διακοπές τους, ευτυχισμένα πρόσωπα κτλ. Αυτό φαίνεται παραφωνία σε μια τέτοια κατάσταση και πολλοί επικρίνουν αυτή τη συμπεριφορά.

Αρκετές φορές, όμως, οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να δείξουν ότι όλα είναι καλά, για να καλύψουν τη θλίψη ή την οδύνη τους. Δείχνουν ότι έχουν μια κανονικότητα, στη γενικότερη προσπάθειά τους να διαχειριστούν τα αρνητικά συναισθήματά τους. Ασφαλώς κάποιοι δεν επηρεάζονται συναισθηματικά από αυτά τα  θλιβερά γεγονότα. Αντίθετα, όταν εκτίθενται για μέρες σε καθημερινές πολύωρες ειδησεογραφικές αναφορές για τις φωτιές, κάποιοι μπορεί να απευαισθητοποιηθούν.

. Σε γενικές γραμμές, όμως, φαίνεται ότι οποιοδήποτε τόσο σοβαρό συμβάν, όπως οι τεράστιες αυτές καταστροφές, μπορεί να προκαλέσουν ψυχικό τραύμα και να οδηγήσουν σε παρατεταμένη αγωνία όχι μόνο τους πληγέντες, αλλά και εκείνους που είναι θεατές  ή ενημερώνονται για την καταστροφή.

Η θλίψη, το άγχος και ο φόβος, που έρχονται μαζί με τις πυρκαγιές, μπορούν να οδηγήσουν σε μεταβολές της διάθεσης, ευερεθιστότητα, παρατεταμένη θλίψη, που επηρεάζουν τις διαπροσωπικές σχέσεις, προκαλούν διαταραχές στον ύπνο κτλ.

Τι είναι η κλιματική θλίψη

. Η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) είναι μια πιθανότητα για άτομα, που αντιλήφθηκαν ότι η ζωή τους ή η ζωή των αγαπημένων τους ατόμων, κινδύνευσε. Ακόμη κι εκείνοι, που δεν επηρεάστηκαν άμεσα από τις πυρκαγιές, μπορεί να βιώσουν μια αίσθηση οικολογικής απώλειας, που ονομάζεται «οικολογικό άγχος» ή «κλιματική θλίψη», σύμφωνα με τη Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία. Δεν θρηνείς μόνο όσα έχασες, αν έχασες, θρηνείς για τις απώλειες που έχουν συμβεί στη πόλη σου ή στη χώρα σου.

Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως αυτή που ζούμε, οι άγνωστοι συχνά βοηθούν ο ένας τον άλλον, ακόμη και όταν θέτουν τον εαυτό τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο κάνοντας αυτό (Groner).

Βοηθήστε τον εαυτό σας

Είναι σημαντικό να καταφέρετε να αποκτήσετε πάλι την αίσθηση ελέγχου στη ζωή σας, μας λέει η κα Καππάτου. Οι περισσότεροι άνθρωποι διαθέτουν το δυναμικό και καταφέρνουν να διαχειριστούν μόνοι τους τα αρνητικά τους συναισθήματα.

  • Δώστε χρόνο στον εαυτό σας
  • Αναγνωρίστε τα συναισθήματα σας και αποδεχθείτε ότι είναι φυσιολογικά με αυτά που συμβαίνουν
  • Συζητήστε με τον σύντροφό σας ή με άλλα αγαπημένα σας πρόσωπα για αυτά που αισθάνεστε
  • Περιορίστε την έκθεσή σας στην πληροφόρηση
  • Ζητήστε υποστήριξη από φίλους σας και μοιραστείτε τις ανησυχίες σας
  • Καθιερώστε εκ νέου τις ρουτίνες σας
  • Φροντίστε τη διατροφή σας, τρώτε υγιεινά και ισορροπημένα γεύματα
  • Ασκηθείτε και προσπαθήστε να ξεκουράζεστε
  • Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες με τον ύπνο, εφαρμόστε τεχνικές χαλάρωσης ή διαλογισμού
  • Προγραμματίστε μερικά διαλείμματα, για να αποσπάτε την προσοχή σας από τις αρνητικές σκέψεις, κάνοντας κάτι που σας αρέσει
  • Εάν, παρόλα αυτά, το άγχος ή η κατάθλιψη επιμένουν για περισσότερες από δύο έως τέσσερις εβδομάδες μετά το συμβάν, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, όπως έναν ψυχολόγο ή έναν ψυχίατρο.

Διαβάστε επίσης

Η σχέση της διατροφής με 11 διαφορετικούς καρκίνους – Ελληνική μελέτη

Ηράκλειο: Έκλεισε κατασκήνωση με 750 παιδιά λόγω κρουσμάτων κορονοϊού

Επιβλαβή σωματίδια στην ατμόσφαιρα λόγω καπνού – Προσοχή στο κλιματιστικό του αυτοκινήτου

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.