Επιβλαβή σωματίδια στην ατμόσφαιρα λόγω καπνού – Προσοχή στο κλιματιστικό του αυτοκινήτου

Οι πυρκαγιές έχουν δημιουργήσει μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στο Λεκανοπέδιο, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα τόσο σε εκείνους που δεν παρουσίαζαν κάποιο πρόβλημα μέχρι τώρα όσο και σε εκείνους που ήδη ταλαιπωρούνταν. Γι’ αυτούς τους τελευταίους μάλιστα τα πράγματα είναι περισσότερο άσχημα.

To Αστεροσκοπείο Αθηνών τονίζει ότι η κατάσταση πλέον σε πολλές περιοχές της Αθήνας είναι άσχημη όσο αφορά τα επιβλαβή σωματίδια PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα και μικρότερα). Μάλιστα στους πολίτες του Λεκανοπεδίου προτείνει να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες ειδικά στις περιοχές με υψηλές τιμές PM2.5.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η ανάφλεξη οργανικής καύσιμης ύλης απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα διάφορους ρυπαντές όπως μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου (ΝΟx), διοξείδιο του θείου, αιωρούμενα σωματίδια καθώς και άλλες ουσίες οι οποίες είναι βλαβερές για τους ανθρώπους.

Ποιοι επιβαρύνονται περισσότερο

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου από έκθεση σε καπνό είναι άτομα με άσθμα ή άλλα αναπνευστικά νοσήματα, άτομα με καρδιοαγγειακές παθήσεις, χρονίως πάσχοντες, ηλικιωμένοι, παιδιά, έγκυοι και καπνιστές. Η έκθεση στον καπνό μιας πυρκαγιάς ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια και την αναπνευστική οδό, βήχα, βρογχίτιδα, ενδέχεται να επιδεινώσει ή να πυροδοτήσει συμπτώματα κρίσης άσθματος και σε ορισμένες περιπτώσεις διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας όπως δύσπνοια.

Επίσης, σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα ενδέχεται να συμβάλει σε διαταραχές ρυθμού της καρδιάς και σε ακραίες περιπτώσεις σε καρδιαγγειακά επεισόδια με κατάληξη το θάνατο. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο κίνδυνος εγκαυμάτων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος εξαιτίας της εισπνοής θερμών αερίων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές επιπλοκές.

Πώς να λειτουργείτε το κλιματιστικό του αυτοκινήτου

Μάλιστα όλα τα παραπάνω επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο από την κίνηση παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων στην Αττική.

Τι θα πρέπει να κάνετε για περισσότερη προστασία; Αρχικά να πούμε ότι καλό θα ήταν να περιορίσουν όλοι οι κάτοχοι οχημάτων τις μετακινήσεις τους αλλά αν κάτι τέτοιο δεν μπορεί να καταστεί εφικτό τότε προτείνεται η ρύθμιση του συστήματος κλιματισμού του οχήματος στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η είσοδος του καπνού στην καμπίνα των επιβατών.

Και χρήση μάσκας

Υπάρχει όμως περίπτωση μέσα στο αυτοκίνητό σας να μεταφέρετε άτομο που ανήκει σε ευαίσθητες ομάδες. Τότε, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσει και επιπλέον μάσκα για να προστατευθεί από τον καπνό και τις αναθυμιάσεις. Προσέξτε, ώστε το φίλτρο της μάσκας να είναι πιστοποιημένο για κατακράτηση μικροσωματιδίων και να εξασφαλίζεται ότι η μάσκα εφαρμόζει καλά στο στόμα και τη μύτη του ατόμου.

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ: Ολοένα και περισσότερα παιδιά μολύνονται από το στέλεχος Δέλτα – 72.000 κρούσματα σε μία εβδομάδα

Φοβάστε το αεροπλάνο; Με αυτή την άσκηση θα ξεπεράσετε τη φοβία

Σύκα: Η διατροφική τους αξία, αλλά και πώς θα διαλέξετε τα καλύτερα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.