Πώς θα γυμναστούμε όταν η θερμοκρασία χτυπάει… κόκκινο;

Μπορεί η πολλή ζέστη για κάποιους να είναι μια, σημαντική, δικαιολογία για αποφυγή της άσκησης, υπάρχουν όμως και εκείνο οι άνθρωποι που απλά δεν μπορούν να σταματήσουν να γυμνάζονται. Πώς, όμως, μπορούμε να γυμναστούμε σε αυτές τις συνθήκες χωρίς βέβαια να αντιμετωπίσουμε και κάποιο πρόβλημα;

Πάντα υπάρχουν τρόποι να συνεχίζουμε το πρόγραμμα άσκησής μας, ακόμα και υπό αντίξοοες συνθήκες, αρκεί να υπακούμε στις εκάστοτε κανόνες. Γιατί, η άσκηση υπό ζέστη, χρειάζεται ειδική… μεταχείριση…

Οι μελέτες

Και για να μην νομίζετε ότι υπερβάλλουμε, ορισμένες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το να προπονείσαι σε υψηλή θερμοκρασία μπορεί να βελτιώσει τη φυσική σου κατάσταση. Αναρωτιέσαι πώς;

Αρχικά, η προπόνηση στη ζέστη από μόνη της υποδεικνύει μια συνθήκη όπου το σώμα σου πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να τα καταφέρει. Με την πάροδο του χρόνου, το σώμα σου αρχίζει να προσαρμόζεται και γίνεται πιο αποτελεσματικό στην εφίδρωση και διοχετεύει με καλύτερο τρόπο οξυγόνο στην καρδιά και τους μυς.

Όταν επιστρέψεις σε ένα πιο δροσερό μέρος, η ίδια προπόνηση θα είναι πιο εύκολη, επειδή το σώμα σου έχει αλλάξει και έχει προσαρμοστεί σε χειρότερες συνθήκες.

Σε ποιες ασκήσεις θα δεις βελτίωση

Είναι πιο πιθανό να δεις βελτίωση στην απόδοσή σου στην αερόβια άσκηση, στο τρέξιμο και στην ποδηλασία, επειδή αυτές είναι οι ασκήσεις που επωφελούνται περισσότερο από την αυξημένη διαθεσιμότητα οξυγόνου.

Αυτό καθιστά την προπόνηση σε υψηλή θερμοκρασία ιδιαίτερα χρήσιμη για ασκήσεις αντοχής και για όσους αθλητές θέλουν να τρέχουν μεγαλύτερες αποστάσεις ή να μειώσουν τον χρόνο τους.

Χρήσιμα tips

Όταν ασκείσαι με πολλή ζέστη, μην ξεχνάς να δίνεις μεγαλύτερη σημασία στην ενυδάτωσή σου. Η ενυδάτωση είναι το άλφα και το ωμέγα.

Μην βάζεις όλη σου την ένταση όταν έχει ζέστη. Κάνε διαλείμματα αν νιώθεις ότι ζαλίζεσαι ή ζεσταίνεσαι υπερβολικά και αν η ζαλάδα επιμείνει τότε διάκοψε την προπόνηση.

Αποφύγε την προπόνηση τις πιο ζεστές ώρες τις ημέρας, όταν ο ήλιος είναι πολύ πιο έντονος – συνήθως αυτό το διάστημα είναι 12.00-17.00.

«Ακούσε» το σώμα σου. Αν νιώσεις ναυτία, ζαλάδα, κράμπες ή πονοκέφαλο, σταμάτα την άσκηση αμέσως και πιες αρκετά υγρά.

Οι ειδικοί συνιστούν να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν ασκείστε σε θερμοκρασίες 29-32 βαθμών Κελσίου, ενώ αποφύγετε την προπόνηση έξω αν η θερμοκρασία έχει ξεπεράσει τους 32-35 βαθμούς.

Απόφυγε τα εξής

Την πολύωρη προπόνηση

Τα πολλά βάρη

Τις ώρες έντονης ακτινοβολίας

 

Διαβάστε επίσης

Φραγκόσυκο: Το καλοκαιρινό superfood που πρέπει να δοκιμάσετε

Βρετανία: Αύξηση στις εισαγωγές εγκύων στα νοσοκομεία – Πλήττονται περισσότερο από τη μετάλλαξη Δέλτα

Πώς θα κρατήσετε δροσερό το σπίτι σας αν δεν έχετε κλιματιστικό

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.