10 τρόποι για να κόψετε τον εθισμό στη ζάχαρη

Εάν νομίζετε ότι έχετε εθισμό στη ζάχαρη, να ξέρετε ότι πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι δεν μπορούν να αντισταθούν σε ένα γλυκό, σε καθημερινή βάση.
Αν και ένα μικρό κομματάκι σοκολάτας για να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας δεν σας κάνει εθισμένο στη ζάχαρη, η κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης σε υψηλότερες ποσότητες και σε τακτική βάση θα μπορούσε να είναι επιβλαβής για την υγεία σας.

Αν δυσκολεύεστε να πείτε όχι στα γλυκά, υπάρχουν μερικοί εύκολοι τρόποι για να κόψετε τον εθισμό σας στη ζάχαρη.

Η κατανάλωση άλλων τροφών θα μπορούσε να βοηθήσει να περιορίσετε την επιθυμία σας σε χρόνο μηδέν.

Η American Heart συνιστά στις γυναίκες να μην καταναλώνουν περισσότερα από 25 γραμμάρια την ημέρα ενώ οι άνδρες πρέπει να τρώνε λιγότερα από 36 γραμμάρια. Αυτός ο προϋπολογισμός είναι αρκετά γενναιόδωρος για να επιτρέψει ένα γλυκαντικό στον πρωινό καφέ σας, την κρυφή προσθήκη ζάχαρης σε διάφορα τρόφιμα, όπως το ψωμί, ακόμη και ένα μικρό τετράγωνο μαύρης σοκολάτας το βράδυ. Ωστόσο, αν θέλετε περισσότερη ζάχαρη , εδώ είναι 10 τρόποι για να κόψετε τον εθισμό στη ζάχαρη.

1. Τρώτε περισσότερη πρωτεΐνη

Η ενσωμάτωση πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αισθάνεστε πιο χορτάτοι. Όταν είστε χορτάτοι και ικανοποιημένοι, μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να καταφύγετε σε γλυκές λιχουδιές και επιδόρπια.

2. Αυξήστε τις φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι ένα άλλο χορταστικό συστατικό, όπως η πρωτεΐνη. Όσο περισσότερες φυτικές ίνες τρώτε, τόσο πιο πιθανό είναι να αισθάνεστε χορτάτοι και ικανοποιημένοι μετά από ένα γεύμα. Αυτή η ικανοποίηση μπορεί να σας κάνει λιγότερο πιθανό να αναζητήσετε άλλα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των γλυκών. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και περιέχουν πολλά άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

3. Πίνετε άφθονο νερό

Η ήπια αφυδάτωση θα μπορούσε να σας κάνει να αισθάνεστε πεινασμένοι ακόμα κι αν δεν πεινάτε στη πραγματικότητα. Η κατανάλωση αρκετού νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας απαιτεί ελάχιστη έως καθόλου προετοιμασία, ωστόσο είναι μια συνήθεια που πολλοί ενήλικες αγωνίζονται να διατηρήσουν. Η καλή ενυδάτωση θα μπορούσε να είναι ένας απλός τρόπος για να μειώσετε την επιθυμία για ζάχαρη και πιθανώς να ελαχιστοποιήσετε άλλα συμπτώματα αφυδάτωσης, όπως λήθαργο, ζαλάδα και προβλήματα συγκέντρωσης.

4. Διαχειριστείτε το άγχος

Το να κρατάτε υπό έλεγχο το άγχος σας μπορεί να είναι πιο εύκολο να το πείτε παρά να το κάνετε, αλλά μια προσπάθεια διαχείρισης του άγχους θα μπορούσε επίσης να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από την επιθυμία σας για ζάχαρη. Το χρόνιο στρες μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης, μιας ορμόνης που μπορεί να αυξήσει την όρεξή σας. Αυτή η αύξηση της όρεξης θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιθυμία για γλυκά και περισσότερο για τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη. Για να μην αναφέρουμε, η λαχτάρα για ζάχαρη μπορεί να οφείλεται στην επιθυμία για ανταμοιβή, με αποτέλεσμα να αναζητάτε γλυκά για να αντιμετωπίσετε το άγχος σας.

5. Προσθέστε υγιή λίπη σε κάθε γεύμα

Εκτός από το να διασφαλίσετε ότι κάθε γεύμα παρέχει πρωτεΐνη, θα πρέπει να ενσωματώνετε και λίπη στα γεύματα. Αντί για μόνο δημητριακά και γάλα, γεμίστε το μπολ σας με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς για να αυξήσετε τα λίπη και τις πρωτεΐνες.

6. Επιλέξτε πιο υγιεινούς υδατάνθρακες

Τα συσκευασμένα τρόφιμα γενικά παρασκευάζονται με υδατάνθρακες χαμηλότερης ποιότητας, όπως η ζάχαρη, και παρέχουν λίγες φυτικές ίνες. Τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα μπορούν να έχουν θέση σε μια δίαιτα, αλλά παραλείψτε αυτά με πρόσθετη ζάχαρη. Όταν συγκρίνετε μπάρες granola, για παράδειγμα, δείτε ποιες περιέχουν τη λιγότερη ποσότητα ζάχαρης και τις περισσότερες φυτικές ίνες.

7. Αυξήστε τη σωματική δραστηριότητα

Ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι λαχταρούν τη ζάχαρη είναι ότι μπορεί να παράγει περισσότερη ντοπαμίνη στον εγκέφαλο. Η απελευθέρωση αυτής της ενδορφίνης μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο χαρούμενοι και μπορεί ακόμη και να δημιουργήσει ένα αίσθημα ηρεμίας. Αντί να αναζητάτε γλυκές λιχουδιές για να ενισχύσετε την ντοπαμίνη σας, ενσωματώστε την άσκηση στην καθημερινή σας ρουτίνα. Είτε πρόκειται για γρήγορο περπάτημα, είτε για ένα μάθημα προπόνησης, η άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε απελευθέρωση ενδορφινών. Η ενίσχυση της διάθεσης από την άσκηση μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία και μπορεί να μειώσει την επιθυμία σας για γλυκά.

8. Αποφύγετε τη ζάχαρη από το σπίτι

Αποφύγετε να έχετε κοντά σας ζάχαρη ή άλλο γλυκό. Αντί για ένα βραδινό μπολ με παγωτό για επιδόρπιο, φτιάξτε μία φρουτοσαλάτα. Εάν έχετε συνηθίσει να αρπάζετε κάτι γλυκό καθώς φεύγετε από το σπίτι, ανταλλάξτε το με ένα σάντουιτς πρωινού που παρέχει περισσότερη πρωτεΐνη και χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.

9. Μην αφήνετε τον εαυτό σας να πεινάει

Αν έχετε ώρες να φάτε κάτι, συνήθως θα νιώθετε έντονη πείνα.
Αυτή η πείνα μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη κατανάλωση τροφών χαμηλής ποιότητας, με ζάχαρη, αλλά αν παραμείνετε πολύ χωρίς να φάτε, το σώμα σας μπορεί να λαχταρά ζάχαρη. Αυτό οφείλεται στην πτώση του σακχάρου στο αίμα που μπορεί να συμβεί, με αποτέλεσμα το σώμα σας να χρειάζεται φυσιολογικά ζάχαρη για να εξισορροπήσει τα επίπεδα στο αίμα σας. Αντί για έναν κύκλο ασιτίας και ανάγκης ζάχαρης, τρώτε κάθε λίγες ώρες μέσα στην ημέρα και συμπεριλάβετε προϊόντα, με υγιή λίπη, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες στα γεύματα και τα σνακ για να διατηρήσετε υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να αποφύγετε τις λιγούρες.

10. Αποφύγετε τα υποκατάστατα ζάχαρης

Τα τεχνητά γλυκαντικά προσφέρουν γλυκύτητα με λίγες έως καθόλου θερμίδες. Αυτό μπορεί να είναι καλό για το βάρος σας, αλλά τα υποκατάστατα ζάχαρης μπορεί να σας οδηγήσουν να λαχταράτε και πάλι κάτι γλυκό. Αν και αυτό μπορεί να μην ισχύει για όλους, αν παρατηρήσετε ότι η προσθήκη υποκατάστατων ζάχαρης στον καφέ σας, για παράδειγμα, σας κάνει να θέλετε περισσότερο γλυκό όλη την ημέρα, καλύτερα να το παραλείψετε. Αντί για γλυκαντικό στον καφέ σας, προσθέστε λίγο γάλα για να μαλακώσει η γεύση.

Διαβάστε επίσης

Πώς η ζέστη επηρεάζει τις γυναίκες που εργάζονται κατά την εγκυμοσύνη – Απαντήσεις αναζητούν δύο Έλληνες

Κοινωνικός Τουρισμός 2024 ΔΥΠΑ: Αιτήσεις έως και την Τρίτη 11/6

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.