Γλυκά του κουταλιού: Είναι πεντανόστιμα, αλλά αποτελούν μια υγιεινή επιλογή;

Τα γλυκά του κουταλιού έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές, ενώ ποτέ δεν λείπουν από κανένα σπίτι. Πόσες φορές η επίσκεψη στη γιαγιά, τη μαμά ή τη θεία δεν έχει συνοδευτεί από ένα γλυκό κέρασμα φτιαγμένο από τα χεράκια τους. Πάμε όμως να δούμε την θρεπτική αξία ενός κλασικού κεράσματος με ιδιαίτερη νοστιμιά, που πολύ συχνά αναρωτιόμαστε αν αποτελεί μια υγιεινή επιλογή.

Γλυκά του κουταλιού… και μόνο στο άκουσμα πόσες γεύσεις και αναμνήσεις μπορεί να σου γεννιούνται;Τα γλυκά του κουταλιού παρασκευάζονται από φρούτα ή λαχανικά ενίοτε βρασμένα με ζάχαρη. Τα πιο διαδεδομένα είναι το βύσσινο, κεράσι, νεραντζάκι, σταφύλι, βερίκοκο, σύκο, περγαμόντο, κολοκύθι, ντοματάκι, μελιτζανάκι, καρότο και άλλα πολλά που μπορούμε να συναντήσουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

“Αρχικά δημιουργήθηκαν πριν πολλά χρόνια, από την ανάγκη των νοικοκυριών να συντηρήσουν τα περίσσεια φρούτα και λαχανικά της παραγωγής τους. Ονομάζονται «γλυκά του κουταλιού» επειδή το συνηθισμένο μέγεθος μερίδας τους είναι ένα καλά γεμάτο κουταλάκι του γλυκού”, μας λέει η Ζήνα Βαρσάμη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με επιπλέον εκπαίδευση στις διατροφικές διαταραχές.

Γλυκά του Κουταλιού: Διατροφική Αξία

Οι λιγούρες ή η επιθυμία για γλυκό μπορούν να ικανοποιηθούν με την επιλογή των γλυκών του κουταλιού. Έχουν σχετικά χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο συγκριτικά με άλλα πιο επεξεργασμένα γλυκά.Ανάλογα την κουταλιά περιέχουν περίπου 75-100 θερμίδες και αυτό οφείλεται τόσο στην προσθήκη ζάχαρης αλλά και των φυσικών σακχάρων του φρούτου.Δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά.Είναι νηστίσιμα, καθώς περιέχουν μόνο φρούτο ή λαχανικό και ζάχαρη. Άρα μπορούν εύκολα να καταλαληθούν και από κάποιον χορτοφάγο ή vegan.Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, αφού η πρώτη ύλη είναι το φρούτο. Αυτό τα καθιστά κατάλληλα προς κατανάλωση και βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης, στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, συνεπώς ενισχύουν την καλή λειτουργία του εντέρου.Μπορούν να καταναλωθούν όλες τις εποχές του χρόνου και να συντηρηθούν χωρίς ιδιαίτερα αυξημένο κόστος.

Γλυκά του Κουταλιού: Μειονεκτήματα

Λόγω της θερμικής επεξεργασίας για την παρασκευή του γλυκού ενδεχομένως να υπάρχει μία πιθανή υποβάθμιση των θρεπτικών ουσιών.Επίσης λόγω της αυξημένης τους περιεκτικότητας σε απλά σάκχαρα, η κατανάλωση γλυκών του κουταλιού προκαλούν απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα και δεν χαρακτηρίζονται κατάλληλα για όσους έχουν προβλήματα με το σάκχαρό τους. Βέβαια συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο γλυκό έτοιμο ή ζαχαροπλαστείου, τα γλυκά του κουταλιού υπερτερούν καθώς δεν έχουν καθόλου βούτυρο και άλλα κορεσμένα και trans λιπαρά.

Γλυκά του Κουταλιού: Πώς Μπορούν να γίνουν πιο υγιεινά;

Αρχικά μία πολύ καλή λύση είναι η αντικατάσταση της ζάχαρης με στέβια ώστε να μπορούν να τα καταναλώσουν και άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Άλλη επιλογή αποτελεί η παρασκευή τους με μέλι, το οποίο εκτός από αγνό και υγιεινό είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και τοπικό ελληνικό προϊόν.Επίσης, ο συνδυασμός τους με γιαούρτι για παράδειγμα, εκτός του ότι αυξάνει τον κορεσμό και μειώνει τις πιθανότητες υπερκατανάλωσής τους, βοηθά στον έλεγχο της μεταγευματικής υπεργλυκαιμίας.

Συμπερασματικά

Τα γλυκά του κουταλιού έχουν την θέση τους στην ελληνική μεσογειακή διατροφή, μπορούν να ενταχθούν σε ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο ακόμη και για απώλεια βάρους.

Διαβάστε επίσης

“Εστιάζοντας στην Ποιότητα – Τάσεις και Προκλήσεις” – Το τοπίο που διαμορφώνεται στον τομέα της ογκολογικής περίθαλψης

Πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση «γέρασε» τους ασθενείς με COVID κατά 10 χρόνια

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.