Διαλείπουσα νηστεία: Δεν είναι τόσο αθώα, όσο νομίζεις

Η διαλείπουσα ή διαλειμματική νηστεία, είναι μια δίαιτα όπου τρώτε μόνο μέσα σε ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα (συνήθως 8 ώρες) και νηστεύετε για τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. Αποτελεί ένα διατροφικό σχήμα, που τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές, μεταξύ των ατόμων που επιθυμούν την απώλεια βάρους. Είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, ωστόσο, μια νέα μελέτη δείχνει ό,τι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να μην είναι τόσο ιδανική, όσο πολλοί πιστεύουν.

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Eating Behaviors, περιελάμβανε ανάλυση δεδομένων από την Canadian Study of Adolescent Health Behaviors. Λαμβάνοντας υπόψη πληροφορίες, από 2.762 εφήβους και νεαρούς ενήλικες, τα ευρήματα έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια ενός έτους, το 38,4% των ανδρών, το 47,7% των γυναικών, είχε ακολουθήσει το συγκεκριμένο διατροφικό μοντέλο, κατά τον τελευταίο χρόνο.

Διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ό,τι η διαλείπουσα νηστεία συσχετίστηκε σημαντικά με διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές. Για τις γυναίκες, αυτό περιελάμβανε την υπερφαγία και τον έμετο,  ενώ οι άνδρες έτειναν να ασχολούνται υπερβολικά με την άσκηση.

«Δεδομένων των ευρημάτων μας, είναι προβληματικό πόσο διαδεδομένη ήταν η διαλείπουσα νηστεία», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Kyle T. Ganson, Ph.D., MSW, επίκουρος καθηγητής στο Factor-Inwentash Faculty of Social Work του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Ο Jason M. Nagata, MD, MSc, συν-συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, πρόσθεσε: «Οι συσχετίσεις που βρέθηκαν μεταξύ διαλείπουσας νηστείας και συμπεριφορών διατροφικής διαταραχής είναι ιδιαίτερα εμφανείς, δεδομένης της σημαντικής αύξησης διατροφικών διαταραχών μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων από την έναρξη της πανδημίας COVID-19».

”Η μελέτη, δείχνει μια συσχέτιση που ήδη βλέπουμε στην πράξη”, λέει στο eatthis.com, η Mary Curnutte, MS, RD, LD, του Κέντρου Λούισβιλ για Διατροφικές Διαταραχές, καθώς αυτό είναι κάτι που προωθείται ως υγιεινό. Ωστόσο, ο περιορισμός της πρόσληψης τροφής, μπορεί να οδηγήσει σε άλλες ακραίες διατροφικές συμπεριφορές. Η αγνόηση της πείνας μπορεί να προκαλέσει αύξηση της πείνας, με αποτέλεσμα την υπερφαγία. Αυτές οι συμπεριφορές μπορούν επίσης να πυροδοτήσουν αντισταθμιστικές συμπεριφορές όπως η υπερβολική άσκηση ή ο έμετος».

Η Curnutte, σημειώνει επίσης, ότι «όσοι έχουν ιστορικό διατροφικής διαταραχής δεν πρέπει ποτέ να υιοθετήσουν τη συγκεκριμένη διατροφή». Επιπλέον, «όσοι νιώθουν ότι έχουν μια δύσκολη σχέση με το φαγητό θα πρέπει επίσης να την αποφεύγουν ».

Για άλλους που ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν τη διαλείπουσα νηστεία, η Curnutte λέει: “Το σώμα μας νηστεύει όλη τη νύχτα. Όταν δίνετε στον εαυτό σας ένα ολονύκτιο διάλειμμα φαγητού, το σώμα σας θα δει αυτά τα οφέλη της νηστείας. Εάν κάποιος αποφασίσει ότι θα ήθελε να κάνει διαλείπουσα νηστεία για περισσότερο χρόνο, θα πρέπει να το συζητήσει με έναν διαιτολόγο για να βεβαιωθεί ότι δεν θα βλάψει το σώμα του».

Διαλείπουσα νηστεία : Ποιοι πρέπει να την αποφύγουν 

Αν και η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να είναι μια έξυπνη επιλογή για μερικούς ανθρώπους, δεν είναι κατάλληλη ή ασφαλής για άλλους. Μερικοί άνθρωποι ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο επικίνδυνων παρενεργειών εάν ακολουθήσουν διαλείπουσα νηστεία.

Οι επαγγελματίες υγείας, συμβουλεύουν γενικά ότι οι κάποιοι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν τη διαλείπουσα νηστεία όπως:

έγκυοι ή θηλάζουσες

μικρά παιδιά και έφηβοι

ηλικιωμένοι ενήλικες που παρουσιάζουν αδυναμία

άτομα με ανοσοανεπάρκειες

άτομα με τρέχουσες ή προηγούμενες διατροφικές διαταραχές

άτομα με άνοια

άτομα με ιστορικό τραυματικού εγκεφαλικού επεισοδίου

Διαβάστε επίσης

Εννέα τροφές για να καταπολεμήσετε το κρυολόγημα και τη γρίπη

Tι θα συμβεί στον οργανισμό σας, αν κόψετε την καφεΐνη για έναν μήνα;

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.