Φυτικό ή αγελαδινό γάλα; Ποιο είναι η καλύτερη επιλογή για την υγεία

Το φυτικό γάλα είναι συχνά μια σταθερή εναλλακτική λύση στο κανονικό αγελαδινό γάλα, ειδικά για όσους είναι vegan ή μπορεί να έχουν διατροφικούς περιορισμούς. Είναι όμως το φυτικό γάλα πιο υγιεινό για εσάς από το αγελαδινό; Μιλήσαμε με έναν ειδικό σε θέματα διατροφής για να μάθουμε περισσότερα για τα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη για την υγεία του γάλακτος φυτικής προέλευσης.

Είναι το φυτικό γάλα πιο υγιεινό;

«Εξαρτάται από μεμονωμένους παράγοντες όπως διατροφικές ανάγκες, προτιμήσεις και συνθήκες υγείας», λέει η Amy Shapiro MS, RD, CDN, ιδρύτρια και διευθύντρια της Real Nutrition. “Το φυτικό γάλα μπορεί να είναι χαμηλότερο σε θερμίδες και κορεσμένα λίπη, αλλά μπορεί επίσης να έχει λιγότερες πρωτεΐνες και ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα εκτός εάν είναι ενισχυμένα”, λέει.

Τι είδους θρεπτικά συστατικά βρίσκονται στο φυτικό γάλα;

Η Shapiro τονίζει, ότι δεν περιέχει κάθε φυτικό γάλα τα ίδια θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των τύπων. Ωστόσο, ορισμένα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται συνήθως σε πολλά γάλατα φυτικής προέλευσης που δεν υπάρχουν στο κανονικό γάλα, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών, των υγιών λιπαρών (συμπεριλαμβανομένων των μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών) και των φυτοθρεπτικών συστατικών (φλαβονοειδή, φυτοοιστρογόνα και αντιοξειδωτικά).

Τα φυτικά γάλατα είναι επίσης απαλλαγμένα από χοληστερόλη και λακτόζη και αν δεν έχουν ζάχαρη, μπορεί να έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, εξηγεί η ειδικός.

Οφέλη για την υγεία του γάλακτος φυτικής προέλευσης

Μειώνει τη Φλεγμονή

Τα φυτικά γάλατα είναι γεμάτα με φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι ενώσεις που παράγονται από φυτά και συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του σώματός σας. «Τα φυτοθρεπτικά συστατικά συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών, των φυτοοιστρογόνων και των αντιοξειδωτικών έχουν συσχετιστεί με μειωμένη φλεγμονή και μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών», λέει η Shapiro.

Βοηθά στην πέψη

Τα γάλατα που προέρχονται από φυτά είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, οι οποίες είναι ένας υδατάνθρακας που βοηθά το σώμα σας να αφομοιώσει τα τρόφιμα, υποστηρίζει την υγιή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, αυξάνει τον κορεσμό και πολλά άλλα. «Η περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της πεπτικής υγείας και να υποστηρίξει την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου», εξηγεί η Shapiro.

Εναλλακτική για τη δυσανεξία στη λακτόζη

Το χωρίς λακτόζη γάλα, βοηθά να γίνει μια καλή εναλλακτική για άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και το φυτικό γάλα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καθώς δεν περιέχει χοληστερόλη.

Παρέχει βασικά θρεπτικά συστατικά

Το φυτικό γάλα «παρέχει επίσης πηγές βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως ασβέστιο, βιταμίνη D και βιταμίνη Β12 για άτομα που ακολουθούν vegan ή δίαιτες χωρίς γαλακτοκομικά», λέει η Shapiro και συνεχίζει εξηγώντας ότι διαφορετικοί τύποι γάλακτος φυτικής προέλευσης προσφέρουν ποικίλα θρεπτικά συστατικά. προφίλ. Για παράδειγμα, το γάλα σόγιας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτοοιστρογόνα και το γάλα αμυγδάλου είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και υγιή λίπη.

Μειονεκτήματα στην κατανάλωση γάλακτος φυτικής προέλευσης

Ενώ το φυτικό γάλα μπορεί να έχει κάποια πρωτεΐνη, η Shapiro λέει ότι είναι συνήθως λιγότερο από το κανονικό αγελαδινό γάλα και μερικά μπορεί ακόμη και να είναι χαμηλότερα σε «ορισμένα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Β12 και το ασβέστιο, εκτός εάν είναι ενισχυμένα», γι’ αυτό είναι σημαντικό να ελέγχετε τη διατροφή ετικέτες.

Είναι επίσης καλή ιδέα να ελέγχετε την ετικέτα για ορισμένα συστατικά στα οποία μπορεί να είστε αλλεργικοί, όπως οι ξηροί καρποί, η σόγια και η γλουτένη, τα οποία συχνά υπάρχουν σε ορισμένες ποικιλίες γάλακτος φυτικής προέλευσης. Η ειδικός  εξηγεί επίσης ότι ορισμένα γάλατα φυτικής προέλευσης «μπορεί να περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα για να βελτιώσουν τη γεύση και τα ούλα για να βελτιώσουν την κρεμώδη υφή, κάτι που μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερική δυσφορία και φούσκωμα».

Διαβάστε επίσης 

Αυτές οι 6 τροφές μπορούν να προκαλέσουν ρινίτιδα και καταρροή

Ροφήματα που «σβήνουν» τη δίψα και χαρίζουν ενέργεια

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.