Tι θα συμβεί στον οργανισμό σας, αν κόψετε την καφεΐνη για έναν μήνα;

Η καφεΐνη είναι μια ουσία, η κατανάλωση της οποίας έχει οφέλη αλλά και επιπτώσεις στον οργανισμό. Τα οφέλη συνδέονται με τη βελτίωση της μνήμης και τα αυξημένα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό. Από την άλλη, άνθρωποι που κατάφεραν να κόψουν την καφεΐνη, δηλώνουν ότι άλλαξε η ζωή τους προς το καλύτερο.

Αν σκέφτεστε να σταματήσετε την κατανάλωση καφέ, δείτε κάποια από τα πιθανά οφέλη που επιφέρει η… αποτοξίνωση από την καφεΐνη, σύμφωνα με το eatthis.com.

Λιγότερο άγχος

Αισθάνεστε όλο και πιο ανήσυχοι τον τελευταίο καιρό; Η πάρα πολλή καφεΐνη μπορεί να φταίει.

Η καφεΐνη έρχεται με μια έκρηξη ενέργειας, την οποία χρησιμοποιούν οι περισσότεροι από εμάς. Ωστόσο, αυτή η ενέργεια διεγείρει επίσης τις ορμόνες της “πάλης ή φυγής”. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση του άγχους, νευρικότητα, αίσθημα παλμών της καρδιάς, ακόμη και κρίσεις πανικού.

Εκείνοι που είναι ήδη επιρρεπείς στο στρες και το άγχος μπορεί να διαπιστώσουν ότι η καφεΐνη κάνει τα συμπτώματά τους πολύ χειρότερα. Επιπλέον, η υψηλότερη πρόσληψη καφεΐνης έχει συνδεθεί με αυξημένες πιθανότητες κατάθλιψης σε εφήβους

Καλύτερος ύπνος

Η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας. Μελέτες δείχνουν ότι η καθημερινή πρόσληψη καφέ μπορεί να αλλάξει τον κύκλο του ύπνου, προκαλώντας ανήσυχο ύπνο και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό μπορεί να γίνει πιο έντονο εάν καταναλώνετε καφεΐνη σε λιγότερο από έξι ώρες πριν από το κρεβάτι.

Εκτός από μια πιο ήρεμη και ανενόχλητη νυχτερινή ξεκούραση, εκείνοι που δεν έχουν καταναλώσει καφεΐνη μπορεί να διαπιστώσουν ότι τους παίρνει πολύ λιγότερο χρόνο για να αποκοιμηθούν.

Αποτελεσματικότερη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών

Εάν δεν πίνετε καφέ, το σώμα σας μπορεί να απορροφήσει κάποια θρεπτικά συστατικά καλύτερα. Οι τανίνες στην καφεΐνη μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση:

ασβεστίου

σιδήρου

βιταμινών Β

Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα για όσους λαμβάνουν υψηλή ποσότητα καφεΐνης, μη ισορροπημένη διατροφή και είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Η κατανάλωση μηδενικής καφεΐνης μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι θα απορροφάτε όλες τις θρεπτικές ουσίες από τη διατροφή σας.

Πιο λευκά δόντια

Ο καφές και το τσάι μπορούν να λεκιάσουν τα δόντια. Αυτό οφείλεται στο υψηλό επίπεδο τανινών που βρίσκονται σε αυτά τα ποτά, τα οποία προκαλούν συσσώρευση και αποχρωματισμένο σμάλτο δοντιών. Η οξύτητα στα καφεϊνούχα ποτά όπως ο καφές και η σόδα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φθορά και αποσύνθεση σμάλτου.

Ισορροπημένες ορμόνες

Οι γυναίκες μπορούν να επωφεληθούν ιδιαίτερα από αφαίρεση της καφεΐνης από τη διατροφή. Τα καφεϊνούχα ποτά όπως ο καφές, το τσάι και η κόλα μπορούν να αλλάξουν τα επίπεδα των οιστρογόνων.

Μια πρόσφατη μελέτη, διαπίστωσε ότι κατανάλωση 200 χιλιοστογραμμάριων (περίπου 2 φλιτζάνια), ή περισσότερο, καφεΐνης ημερησίως αυξάνει τα επίπεδα οιστρογόνων σε ασιάτισσες και έγχρωμες γυναίκες, ενώ οι λευκές γυναίκες είχαν ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων.

Η αλλαγή των επιπέδων οιστρογόνων μπορεί να αφορά ιδιαίτερα εάν έχετε αυξημένο κίνδυνο για καταστάσεις όπως η ενδομητρίωση, ο καρκίνος του μαστού και ι καρκίνος των ωοθηκών. Ενώ η καφεΐνη δεν συνδέεται άμεσα με αυτές τις καταστάσεις, τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων συνδέονται με τα αίτια.

Η καφεΐνη έχει επίσης αποδειχθεί ότι επιδεινώνει ορισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

«Πέφτει» η αρτηριακή πίεση

Η διακοπή του καφέ μπορεί να είναι καλή για την αρτηριακή σας πίεση. Η καφεΐνη έχει φανεί ότι αυξάνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης λόγω του διεγερτικού αποτελέσματος που έχει στο νευρικό σύστημα.

Η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης – 3 έως 5 φλιτζάνια την ημέρα – έχει επίσης συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Καλύτερη διάθεση

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η καφεΐνη επηρεάζει τη διάθεση. Όλα αυτά τα: “Μην μου μιλάτε μέχρι να πιω καφέ” λέγονται για κάποιο λόγο.

Η καφεΐνη μπορεί να αλλάξει τη χημεία του εγκεφάλου με παρόμοιο τρόπο που το κάνουν τα ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη. Οι ερευνητές συμφωνούν ό,τι η καφεΐνη πληροί ορισμένα από τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της εξάρτησης από τα ναρκωτικά.

Οι άνθρωποι που δεν καταναλώνουν καφεΐνη δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τις εθιστικές ιδιότητες του καφέ, ενώ οι άνθρωποι που αποφασίζουν να ελαττώσουν την καφεΐνη ή να σταματήσουν να πίνουν εντελώς μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα στέρησης ή προσωρινές αλλαγές στη διάθεση.

Εάν το σώμα σας εξαρτάται από την καφεΐνη, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα στέρησης μέσα σε 12 με 24 ώρες. Ο χρόνος που θα διαρκέσουν τα συμπτώματα εξαρτάται από το πόση ποσότητα καφεΐνης πίνετε, αλλά μπορεί να  διαρκέσει από δύο έως εννέα ημέρες, με τα συμπτώματα να φτάνουν στο peak τους στις 21 έως 50 ώρες.

Λιγότεροι πονοκέφαλοι

Η στέρηση της καφεΐνης είναι κάτι αληθινό. Μια από τις πιο κοινές και δυσάρεστες παρενέργειες της στέρησης της καφεΐνης είναι οι πονοκέφαλοι. Έχετε παρατηρήσει ότι πονάει το κεφάλι σας αν δεν πιείτε καφέ τη συνηθισμένη σας ώρα; Αυτό είναι ένα από τα συμπτώματα, τα άλλα περιλαμβάνουν:

κούραση

δυσκολία συγκέντρωσης

ευερεθιστότητα

Ακόμα και αν δεν βιώνετε άμεσα στέρηση, μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι η πρόσληψη καφεΐνης είναι ένας μεγάλος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση χρόνιων ημερήσιων πονοκεφάλων.

Καλύτερη πέψη

Η πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει πολλά δυσάρεστα πεπτικά προβλήματα. Ο καφές δημιουργεί καθαρτικό αποτέλεσμα επειδή διεγείρει τα έντερα. Η κατανάλωση ιδιαίτερα μεγάλων ποσοτήτων καφέ μπορεί να προκαλέσει διάρροια ή χαλαρά κόπρανα (και ακόμη και ακράτεια).

Επιπρόσθετα, τα καφεϊνούχα ποτά μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στην ανάπτυξη της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, αναφέρει το eatthis.com.

Διαβάστε επίσης

Οι καλύτερες ώρες γευμάτων για γρήγορη απώλεια βάρους

9 διάσημοι ασθενείς με τη νόσο του Lyme, περιγράφουν την εξουθενωτική περιπέτειά τους

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.