Το βραδινό φαγητό αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους

Η ώρα που τρώμε φαγητό μας, μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία και να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης και το άγχους, σύμφωνα με νέα μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας, δημοσιεύονται στο Proceedings of the National Academy of Sciences και δημοσιεύει το medicalxpress.com.

Αναλυτικότερα, ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Φρανκ Σιρ, διευθυντή του Προγράμματος Ιατρικής Χρονοβιολογίας του Τμήματος Διαταραχών Ύπνου του Νοσοκομείου Brigham and Women’s στη Βοστώνη, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (Proceedings of the National Academy of Sciences-PNAS),, σχεδίασαν μια μελέτη με τις επιπτώσεις του φαγητού στην ψυχική μας υγεία, κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας έναντι του φαγητού μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το βραδινό φαγητό αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους

Η ομάδα των ερευνητών, διαπίστωσε ότι, μεταξύ των συμμετεχόντων στην ομάδα διατροφής κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα επίπεδα διάθεσης που μοιάζουν με την κατάθλιψη αυξήθηκαν κατά 26% και τα επίπεδα διάθεσης παρόμοια με το άγχος κατά 16%.

Ο Σιρ επεσήμανε ότι η μελέτη αφορά, μεταξύ άλλων, όσους εργάζονται συχνά σε νυχτερινές βάρδιες οπότε τρώνε τότε, όσους κάνουν μακρινά υπερατλαντικά ταξίδια και όσους έχουν αϋπνίες με αποτέλεσμα να το ρίχνουν στο φαγητό. «Η μελέτη μας φέρνει έναν νέο «παίκτη» επί τάπητος: το πότε τρώει κανείς, έχει σημασία για την ψυχική διάθεσή μας», τόνισε.

Οι εργαζόμενοι τα βράδια (υγειονομικοί, βιομηχανικοί εργάτες, υπηρεσίες ασφαλείας και άλλες ζωτικές υπηρεσίες) αποτελούν έως το 20% του εργατικού δυναμικού στις σύγχρονες κοινωνίες. Η νυχτερινή εργασία τείνει να απορρυθμίσει το κεντρικό βιολογικό (κιρκάδιο) ρολόι στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα, πέρα από άλλες πιθανές επιπτώσεις στην υγεία, να αυξάνεται η πιθανότητα κατάθλιψης και άγχους.

Η δρ Σάρα Τσελάπα του γερμανικού Πανεπιστημίου της Κολωνίας δήλωσε ότι «η μελέτη μας έρχεται να προστεθεί σε έναν αυξανόμενο αριθμό ευρημάτων που δείχνουν ότι οι στρατηγικές βελτίωσης των ρυθμών του ύπνου και των κιρκάδιων ρυθμών μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία. Θα χρειαστούν πάντως μελλοντικές μελέτες για να επιβεβαιώσουν ότι οι αλλαγές στις ώρες του φαγητού μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους με διαταραχές κατάθλιψης και άγχους».

Τι μπορείτε να αλλάξετε στη διατροφή σας για να αποφύγετε τον κίνδυνο κατάθλιψης

Συμπεριλάβετε πολλές άπαχες πρωτεΐνες και φυτικές ίνες για το κύριο γεύμα σας, πριν από τη βάρδια σας. Αυτές οι τροφές παρατείνουν το αίσθημα πληρότητας ακόμα και μετά το γεύμα, ελέγχοντας τη συνολική θερμιδική πρόσληψη.

Φτιάξτε και πάρτε μαζί σας ένα υγιεινό πακέτο με σνακ! Γεμίστε το με κράκερ ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς σε μερίδες και φρέσκα φρούτα (μπανάνες, πορτοκάλια και μήλα). Αυτές οι επιλογές μπορούν να μειώσουν τους πειρασμούς των ανθυγιεινών σνακ.

Πίνετε άφθονο νερό και έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό κατά τη διάρκεια των βάρδιών σας. Η επιλογή νερού αντί για ζαχαρούχα ποτά και αλκοόλ συμβάλλει στη μείωση της πρόσληψης υγρών θερμίδων, βοηθά στην πέψη και στη βέλτιστη λειτουργία των μυών.

Αποφύγετε να πίνετε καφέ και τσάι έξι ώρες, πριν τον ύπνο για να αφήσετε αρκετό χρόνο για να φύγει η καφεΐνη.

Φροντίστε να τρώτε σε τακτικές ώρες ακόμα και κατά τη διάρκεια της νυχτερινής βάρδιας. Αυτό

θα βοηθήσει τον κιρκάδιο ρυθμό να ρυθμιστεί και να αναπροσαρμοστεί, σημειώνει η δρ.Τσελάπα.

Διαβάστε επίσης 

Οι τροφές που έχουν τη δύναμη να προκαλέσουν ή να αποτρέψουν μία ημικρανία

Πόσο αλάτι μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά;

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.