Διατροφή: Τι να αποφεύγουν και τι να προτιμούν οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι μια σιωπηρή επιδημία, αν και αποτελεί την πιο συχνή ενδοκρινική διαταραχή και μία από τις κυριότερες αιτίες υπογονιμότητας στις γυναίκες. Σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του συνδρόμου διαδραματίζει η ινσουλίνη και κατά συνέπεια η διατροφή.

Όταν τα συμπτώματα του συνδρόμου δεν ελέγχονται επαρκώς, η γυναίκα διατρέχει αυξημένο κίνδυνο μεταβολικών και καρδιαγγειακών επιπλοκών, στη ρίζα των οποίων βρίσκονται τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης, εξηγεί η Χαρούλα Μαθιοπούλου-Μπιλάλη, BSc, MMedSc, μοριακή βιολόγος με εξειδίκευση στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, επιστημονική διευθύντρια της Fertilovit® στην Ελλάδα.

Ινσουλίνη και πολυκυστικές ωοθήκες

Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και βοηθά τα κύτταρα του σώματος να μετατρέπουν το σάκχαρο (γλυκόζη) του αίματος σε ενέργεια.

Το σάκχαρο παράγεται όταν κάποιος καταναλώνει υδατάνθρακες (π.χ. ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, φρούτα κ.λπ.). Αν ο οργανισμός δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, αυξάνονται τα επίπεδα του σακχάρου. Αυτό μπορεί να συμβεί και όταν ένα άτομο έχει αυξημένη αντοχή στην ινσουλίνη, δηλαδή όταν τα κύτταρά του αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει το πάγκρεας.

Η αυξημένη αντοχή στην ινσουλίνη ωθεί το πάγκρεας να αυξήσει την παραγωγή της ινσουλίνης για να ρυθμίσει το σάκχαρο, αλλά η υπερπαραγωγή της ορμόνης έχει συνέπειες.

Μία από αυτές είναι ότι κάνει τις ωοθήκες να παράγουν περισσότερα ανδρογόνα και μία άλλη ότι μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και δυσκολίες στην απώλεια των περιττών κιλών. Και σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, τα επίμονα αυξημένα επίπεδα του σακχάρου προκαλούν μακροπρόθεσμα αγγειακές και νευρολογικές βλάβες, ενώ η παχυσαρκία ανοίγει το δρόμο στην διαταραχή των λιπιδίων του αίματος (τριγλυκεριδίων, χοληστερόλης).

Η διατροφή στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Για όλους αυτούς τους λόγους, η προσεγμένη διατροφή είναι σημαντική για τη διαχείριση του ΣΠΩ και οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν ορισμένα τρόφιμα, να προτιμούν ορισμένα άλλα και να φροντίζουν να προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες από σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Αποφεύγονται

Στα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουν συμπεριλαμβάνονται οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (π.χ. τρόφιμα με άμυλο, τρόφιμα και ροφήματα με ζάχαρη, λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά κ.λπ.) και τα τρόφιμα που προάγουν την φλεγμονή (π.χ. τηγανητά, ζωικής προέλευσης τρόφιμα με κορεσμένα λιπαρά όπως το κόκκινο κρέας και τα προϊόντα κρέατος κ.λπ.).

Επιτρέπονται

Στα τρόφιμα που πρέπει να προτιμούν συμπεριλαμβάνονται τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (π.χ. δημητριακά ολικής χωρίς προσθήκη ζάχαρης, όσπρια, λαχανικά), άπαχες πρωτεΐνες (π.χ. ψάρια), αντιφλεγμονώδη τρόφιμα και μπαχαρικά (π.χ. τομάτες, κουρκουμάς, κανέλα).

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να έχει η γυναίκα αυξημένη φυσική δραστηριότητα, αφού έχει βρεθεί πως ο συνδυασμός της αυξημένης κινητικότητας με την προσεγμένη διατροφή ελαττώνει την αντοχή στην ινσουλίνη. Συνιστώνται τουλάχιστον 150 λεπτά φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.