Τα οφέλη των νεογέννητων από τον εμβολιασμό των εγκύων κατά της COVID-19

Μελέτη επιβεβαιώνει την ασφάλεια και τα οφέλη των νεογέννητων από τον εμβολιασμό των εγκύων κατά της COVID-19.

Τα βρέφη που γεννιούνται από μητέρες οι οποίες έλαβαν εμβόλιο κατά της COVID-19 στην εγκυμοσύνη είχαν χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρής νεογνικής νοσηρότητας, νεογνικού θανάτου και εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Τορόντο και του μη κερδοσκοπικού ινστιτούτου ICES, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «JAMA Pediatrics».

Οι ερευνητές ανέλυσαν αρχεία υγείας για περισσότερα από 142.000 βρέφη στο Οντάριο, από τα οποία σε ποσοστό 60% οι μητέρες είχαν λάβει εμβόλιο mRNA κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα βρέφη γεννήθηκαν την περίοδο από 1η Μαΐου 2021 έως 2 Σεπτεμβρίου 2022.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι γυναίκες που εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι άνω των 30 ετών, να είναι το πρώτο τους παιδί, να έχουν κάνει εμβόλιο γρίπης κατά τη διάρκεια μιας από τις δύο προηγούμενες περιόδους γρίπης και να κατοικούν σε αστικές περιοχές και περιοχές με υψηλότερο εισόδημα.

Τα οφέλη των νεογέννητων από τον εμβολιασμό των εγκύων κατά της COVID-19

Όπως διαπιστώθηκε, τα βρέφη που είχαν εκτεθεί στο εμβόλιο είχαν μικρότερο κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας (7.3% έναντι 8.3% για τα βρέφη που δεν είχαν εκτεθεί στο εμβόλιο), νεογνικού θανάτου (0,0% έναντι 0,16%) και εισαγωγής στη μονάδα εντατικής θεραπείας (11,4% έναντι 13,1%). Επίσης, δεν διαπιστώθηκε καμία αύξηση της εισαγωγής τους σε νοσοκομείο μέχρι την ηλικία των έξι μηνών ή της επανεισαγωγής τους.

Διευκρινίζεται ότι οι αναλύσεις αφορούσαν τις γεννήσεις ζώντων παιδιών, οπότε δεν παρατηρήθηκαν σε αυτή τη μελέτη τυχόν επιπτώσεις του εμβολιασμού στις αποβολές και τις θνησιγενείς γεννήσεις. Ωστόσο, άλλες μελέτες δεν έχουν αναφέρει αυξημένο κίνδυνο αποβολής ή θνησιγένειας σε γυναίκες που εμβολιάστηκαν κατά της COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αντίθετα, ορισμένες μελέτες διαπίστωσαν μειωμένο κίνδυνο θνησιγένειας.

 

Διαβάστε επίσης

COVID-19: Τι γίνεται με τα αντιικά φάρμακα, τι συστήνει ο καθηγητής Στ. Λουκίδης

ΕΙΝΑΠ: Επικίνδυνο αλλά και προσβλητικό το σχέδιο Αγαπηδάκη για τον αγροτικό προσωπικό γιατρό

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.