ΕΙΝΑΠ: Επικίνδυνο αλλά και προσβλητικό το σχέδιο Αγαπηδάκη για τον αγροτικό προσωπικό γιατρό

Κύμα αντιδράσεων ξεσηκώνει το σχέδιο που ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη με την κατάργηση του θεσμού του αγροτικού γιατρού και την αντικατάστασή του με τον θεσμό του προσωπικού γιατρού υποχρεωτικής θητείας, αλλά και για τα κίνητρα επαναπατρισμού των Ελλήνων γιατρών που εργάζονται στο εξωτερικό.

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αναφέρει ότι πρόκειται για ένα επικίνδυνο και αντιεπιστημονικό σχέδιο για τους πολίτες που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, απαιτώντας να μην κατατεθεί. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΕ).

ΕΙΝΑΠ: Επικίνδυνο αλλά και προσβλητικό το σχέδιο Αγαπηδάκη για τον αγροτικό προσωπικό γιατρό

“Εδώ και πολλά χρόνια έχουμε επισημάνει την ανάγκη κατάργησης του θεσμού του γιατρού υπαίθρου που δεν καλύπτει τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού. Εδώ και πολλά χρόνια διεκδικούμε προσλήψεις μόνιμων παθολόγων και γενικών γιατρών καθώς και γιατρών όλων των ειδικοτήτων.

Αντί αυτού ανακοινώνεται η πρόθεση τοποθέτησης των ανειδίκευτων
πτυχιούχων συναδέλφων σε θέσεις προσωπικού γιατρού. Αυτό προφανώς δεν καλύπτει τις ανάγκες της διαλυμένης ΠΦΥ, αφού θα λειτουργήσει ως «κόφτης» ιατρικών υπηρεσιών”, αναφέρει η ΕΙΝΑΠ και εξηγεί:

“Πολύ απλά κανένας «προσωπικός γιατρός άνευ ειδικότητας» δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες καθημερινής εργασίας στο περιφερειακό ιατρείο ή στο κέντρο Υγείας, εφημέρευσης και διαχείρισης 2000 κατοίκων στα πλαίσια του Νομού ή της Περιφέρειας.

Για τους ίδιους λόγους το σχέδιο αυτό θα υπονομεύσει ευθέως την εργασιακές συνθήκες των νέων συναδέλφων μας, καθώς και την επιστημονική τους εξέλιξη. Ένα τέτοιο νομοθέτημα θα ενισχύσει την φυγή των νέων γιατρών στο εξωτερικό. Οι συνάδελφοι χωρίς ειδικότητα δεν μπορούν να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν”.

Τα οικονομικά κίνητρα που ευνοούν ορισμένες ειδικότητες έναντι άλλων, βρίσκουν παντελώς αντίθετη την ΕΙΝΑΠ.

“Η τακτική άλλης αμοιβής για άλλη ειδικότητα είναι πέρα από κάθε λογική. Το Υπουργείο αντί να διχάζει τους γιατρούς της χώρας μπορεί απλά να αποδώσει τα οφειλόμενα σε όλους, όπως επιτάσσουν και οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις και να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του κλάδου για αυξήσεις αποδοχών σε όλους, είτε είναι νεοεισερχόμενοι είτε ήδη υπηρετούν”.

Σε ότι αφορά την επιστροφή των γιατρών που έφυγαν στο εξωτερικό στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και εξακολουθούν να φεύγουν, η ΕΙΝΑΠ σημειώνει ότι “η κυβέρνηση δια στόματος της κ. Αγαπηδάκη προκαλεί όταν προτείνει να επιλέγονται προς «επαναπατρισμό» γιατροί από Μ. Βρετανία και Κύπρο με 150.000€, ποσό πολλαπλάσιο του μισθού των ήδη υπηρετούντων γιατρών του ΕΣΥ.

Αμειβόμαστε με ψίχουλα και παραμένουν χιλιάδες κενές θέσεις, όχι μόνο παθολόγων, αλλά γιατρών όλων των ειδικοτήτων. Χιλιάδες Έλληνες γιατροί εργάζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ. Προκειμένου να επιστρέψουν αλλά και να μην φύγουν και άλλοι νέοι επιστήμονες, είναι απαραίτητο να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και να αυξηθούν δραστικά οι αποδοχές των ήδη υπηρετούντων.

Η αποστροφή ότι «η ανάπτυξη πανεπιστημιακών μονάδων ΠΦΥ θα ενισχύσει την εκπαίδευση…κ.λπ.» είναι ομοίως εξαιρετικά προσβλητική για όλους τους ήδη υπηρετούντες που υλοποιούν την εκπαίδευση των νεότερων επί δεκαετίες”.

Η ΕΙΝΑΠ απαιτεί:
1. Να μην κατατεθεί κανένα σχέδιο νόμου. Μία τέτοια κίνηση θα προκαλέσει μαζικές παραιτήσεις ιατρών του ΕΣΥ, οδηγώντας το στην οριστική του διάλυση.
2. Ενίσχυση των νοσοκομείων και της ΠΦΥ με μόνιμο προσωπικό ώστε και να καλυφθούν οι χιλιάδες κενές θέσεις με προσλήψεις Επιμελητών ΄Β και ισχυρή χρηματοδότηση.
3. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών.
4. Διπλασιασμός των μισθών του ΕΣΥ.

Διαβάστε επίσης

COVID-19: Τι γίνεται με τα αντιικά φάρμακα, τι συστήνει ο καθηγητής Στ. Λουκίδης

Διαβήτης: 7 λαχανικά με χαμηλούς υδατάνθρακες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.