Τι να πείτε στη μαμά σας την επόμενη φορά, που θα γκρινιάξει για το σοκολατούχο γάλα – Τι λένε οι επιστήμονες

Πόσες φορές άραγε τα παιδιά λαχταρούν ένα σοκολατούχο γάλα και επιστρατεύουν πολλές γαλιφιές για να πείσουν μαμά και μπαμπά για ένα ποτήρι;

Λοιπόν, η επιστήμη, έρχεται να επιβεβαιώσει τα παιδιά και μάλιστα να προτείνει το σοκολατούχο γάλα και για τους ενήλικες, ειδικά εκείνους που γυμνάζονται τακτικά.

Το σοκολατούχο γάλα θεωρείται συνήθως ένα παιδικό ποτό, αλλά και οι ενήλικες το λατρεύουν για τη γεύση του και τις παιδικές αναμνήσεις τους.

Ακριβώς όπως το άγλυκο, χωρίς γεύση γάλα, έτσι και το σοκολατούχο γάλα διατίθεται πλήρες, ελαφρύ ή άπαχο.

Ένα μέτριο μπουκάλι σοκολατούχου γάλακτος χαμηλών λιπαρών περιέχει 159 θερμίδες, 2,8 γραμμάρια λίπος, 25 γραμμάρια υδατάνθρακες και 9 γραμμάρια πρωτεΐνης. Παρέχει επίσης ασβέστιο, κάλιο και βιταμίνες Α και D.

Αν και το γάλα με σοκολάτα παρέχει ορισμένα βασικά θρεπτικά συστατικά, παρέχει επίσης το ένα τρίτο της συνιστώμενης μέγιστης ημερήσιας πρόσληψης πρόσθετης ζάχαρης για τις γυναίκες. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του USDA, κάθε φλιτζάνι 220 γραμμ. σοκολατούχου γάλακτος με χαμηλά λιπαρά (1%) παρέχει επίσης 200 γραμμ. νερό, το οποίο συμβάλλει στην ενυδάτωση.

Εάν χρησιμοποιείτε σιρόπι σοκολάτας, για να φτιάξετε το δικό σας σοκολατούχο γάλα, είναι καλύτερο ή χειρότερο από το να πίνετε έτοιμο σοκολατούχο γάλα;

Εξαρτάται από το πόσο λίγο ή πολύ σιρόπι βάζετε, αλλά μάλλον όχι. Μία κουταλιά της σούπας σιρόπι σοκολάτας που προστίθεται σε 220 γραμμ. γάλακτος περιέχει 10 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης, ίδια με αυτή που περιέχεται σε 220 γραμμ. σοκολατούχου γάλακτος.

Οφέλη για την υγεία του γάλακτος

Όταν πρόκειται για μελέτες σχετικά με το σοκολατούχο γάλα και τα αποτελέσματα στην υγεία σε ενήλικες, η έρευνα είναι περιορισμένη. Αντίθετα, τα ευρήματα βασίζονται σε έρευνα για το γάλα -όχι το σοκολατούχο γάλα- και αυτά τα ευρήματα είναι ανάμεικτα.

Καλή πηγή ασβεστίου

Το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα παρέχουν στον οργανισμό μας απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε στη διατροφή μας. Το γάλα περιέχει μια καλή πηγή ασβεστίου που είναι ευεργετικό για την οικοδόμηση γερών οστών και δοντιών. Το ασβέστιο σας βοηθά να διατηρήσετε τη δύναμη των οστών καθώς μεγαλώνετε.

Περιέχει βιταμίνη D

Υπάρχουν γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, παρέχοντας μια εξαιρετική πηγή αυτής της ευεργετικής θρεπτικής ουσίας. Η βιταμίνη D συνεργάζεται με το ασβέστιο για να διατηρεί τα οστά σας δυνατά.

Άλλα θρεπτικά συστατικά

Εκτός από την εξαιρετική πηγή ασβεστίου και βιταμίνης D, το γάλα περιέχει πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά όπως:

  • Βιταμίνες Α και Β12
  • Πρωτεΐνη
  • Κάλιο
  • Ψευδάργυρος
  • Χολίνη
  • Μαγνήσιο
  • Σελήνιο

Μια ανάλυση του 2021 στο Nutrition & Metabolism εξέτασε 41 μελέτες για να βρει μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης γάλακτος και των αποτελεσμάτων υγείας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περίπου 1 φλιτζάνι γάλακτος την ημέρα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο:

  • Καρδιαγγειακής νόσου
  • Υπέρτασης
  • Καρκίνου παχέος εντέρου
  • Μεταβολικού συνδρόμου
  • Οστεοπόρωσης

Η έρευνα έχει επίσης βρει ευεργετικές συσχετίσεις μεταξύ του γάλακτος και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και της νόσου του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με το health.com.

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η πρόσληψη γάλακτος μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, νόσου του Πάρκινσον, ακμής και σιδηροπενικής αναιμίας στη βρεφική ηλικία. Όμως κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση γάλακτος κάνει περισσότερο καλό παρά βλάπτει την ανθρώπινη υγεία.

Σοκολατούχο γάλα και αποκατάσταση μετά από προπόνηση

Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται το σοκολατούχο γάλα ως μια γλυκιά απόλαυση, αλλά είναι επίσης ρόφημα αποκατάστασης μετά από μια προπόνηση.

Μια μελέτη του 2018 συνέκρινε το γάλα με σοκολάτα και ένα παραδοσιακό αθλητικό ποτό στην αποκατάσταση και την ενυδάτωση μετά από άσκηση αντοχής. Η μελέτη ζήτησε από γυναίκες αθλήτριες βόλεϊ να ολοκληρώσουν μια περίοδο άσκησης, να ξεκουραστούν για 2 ώρες και στη συνέχεια να επαναλάβουν την άσκηση. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν είτε  γάλα με σοκολάτα είτε ένα αθλητικό ποτό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σοκολατούχο γάλα ήταν εξίσου αποτελεσματικό με το αθλητικό ποτό και ότι το σοκολατούχο γάλα ήταν πιο ωφέλιμο για την επίτευξη ενυδάτωσης μετά την άσκηση.

Μια δεύτερη μελέτη εξέτασε το γάλα με σοκολάτα έναντι του νερού για την αποκατάσταση μετά από αναρρίχηση υψηλής έντασης. Δέκα άνδρες σκαρφάλωσαν σε έναν τοίχο αναρρίχησης. Είκοσι λεπτά αργότερα, οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν είτε νερό είτε σοκολατούχο γάλα.

Όταν κατανάλωναν σοκολατούχο γάλα, οι άνδρες βελτίωσαν την απόδοσή τους όσον αφορά την απόσταση που ανέβηκαν και τη διάρκεια της προπόνησης. Οι βαθμολογίες μυϊκού πόνου ήταν επίσης χαμηλότερες τρεις ημέρες μετά την άσκηση για όσους ήπιαν σοκολατούχο γάλα.

Διαβάστε επίσης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας για τον Χρήστο και για κάθε παιδί με αυτισμό

Συμπληρώματα βιταμινών και καρδιά: Ποια είναι περιττά και ποια έχουν πράγματι καλά αποτελέσματα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.