Συμπληρώματα βιταμινών και καρδιά: Ποια είναι περιττά και ποια έχουν πράγματι καλά αποτελέσματα

Ορισμένα συμπληρώματα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων είναι όντως καλύτερα από άλλα για την καρδιά, όταν πρόκειται για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων , σύμφωνα με μια νέα μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από 884 μελέτες και περισσότερους από 883.000 ασθενείς, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Μπράουν εξέτασαν συστηματικά όλα τα δεδομένα σχετικά με τα μικροθρεπτικά συστατικά που λαμβάνονται με τα συμπληρώματα διατροφής και βιταμινών.

Συμπληρώματα βιταμινών και καρδιά

Οι ερευνητές αξιολόγησαν 27 διαφορετικούς τύπους αυτών των συστατικών και εντόπισαν αρκετούς που μείωσαν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, καθώς και άλλους που δεν πρόσφεραν κανένα όφελος ή ακόμη και είχαν αρνητική επίδραση.

Χάρτης συμπληρωμάτων διατροφής και βιταμινών για την καρδιά

“Αυτή η ανάλυση αντιπροσωπεύει τον πρώτο ολοκληρωμένο, τεκμηριωμένο χάρτη που ποσοτικοποιεί τις πιθανές επιδράσεις των συμπληρωμάτων μικροθρεπτικών συστατικών στα αποτελέσματα στην υγεία της καρδιάς, δήλωσε ο κύριος ερευνητής Simin Liu, MD, MPH, καθηγητής επιδημιολογίας και ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Brown, σε ανακοίνωση Τύπου του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.

«Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία της ποικιλότητας των μικροθρεπτικών συστατικών και την ισορροπία των οφελών και των κινδύνων για την υγεία», είπε.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το φολικό οξύ και το CoQ10 είχαν ισχυρότερες ενδείξεις για τα οφέλη της καρδιάς.

Οι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές παρέμβασης που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα βρήκαν τις ισχυρότερες ενδείξεις για οφέλη για την καρδιά στα ακόλουθα συμπληρώματα:

  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (ιχθυέλαιο), τα οποία μείωσαν τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Φολικό οξύ, το οποίο μείωσε τον κίνδυνο εγκεφαλικού
  • Το συνένζυμο Q10, το οποίο μείωσε τη θνησιμότητα από κάθε αιτία.

Άλλα συμπληρώματα που έδειξαν ενδείξεις μείωσης του καρδιαγγειακού κινδύνου ήταν τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, η L-αργινίνη, η L-κιτρουλίνη, η βιταμίνη D, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, το άλφα-λιποϊκό οξύ, η μελατονίνη, η κατεχίνη, η κουρκουμίνη, η φλαβανόλη, η γενιστεΐνη και η κερκετίνη.

Περιττά συμπληρώματα βιταμινών για την υγεία της καρδιάς

Η έρευνα διαπίστωσε ότι ορισμένα συμπληρώματα βιταμινών δεν συσχετίστηκαν με οφέλη για την καρδιά. Η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και το σελήνιο δεν έδειξαν καμία επίδραση στη μακροπρόθεσμη έκβαση της καρδιαγγειακής νόσου ή στον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Υπήρξε μάλιστα ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό εύρημα: Τα συμπληρώματα βήτα-καροτίνης συσχετίστηκαν με αύξηση της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.

Οι συγγραφείς της μελέτης ζήτησαν μεγάλες, υψηλής ποιότητας παρεμβατικές δοκιμές για τη διερεύνηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων ορισμένων μικροθρεπτικών συστατικών.

«Ο εντοπισμός του βέλτιστου μείγματος μικροθρεπτικών συστατικών είναι σημαντικός, καθώς δεν είναι όλα ωφέλιμα και μερικά μπορεί να έχουν ακόμη και επιβλαβείς επιπτώσεις», είπε ο Liu.

Τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα δεν είναι ισοδύναμα με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στην υγεία της καρδιάς, επειδή αυτά τα θρεπτικά συστατικά μειώνουν το λεγόμενο «οξειδωτικό στρες», γνωστό ότι συμβάλλει σε πολλούς τύπους καρδιαγγειακών παθήσεων. Προγράμματα όπως η μεσογειακή διατροφή και οι διατροφικές προσεγγίσεις για τη μείωση της υπέρτασης, που περιλαμβάνουν τροφές που είναι φυσικά πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, είναι και τα δύο συμβατά με τις πιο πρόσφατες διατροφικές συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας .

Αλλά τα θρεπτικά συστατικά στα συμπληρώματα δεν είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά των τροφίμων και τα αποτελέσματα από προηγούμενες μελέτες που εξέτασαν τα οφέλη των αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων ήταν ασυνεπή – ένας λόγος για τον οποίο τα συμπληρώματα δεν έχουν υιοθετηθεί ευρέως στην προληπτική καρδιολογία, σύμφωνα με το συγγραφείς.

Προηγουμένως, η έρευνα για τη συμπλήρωση μικροθρεπτικών συστατικών είχε επικεντρωθεί κυρίως στις επιπτώσεις στην υγεία μιας μεμονωμένης βιταμίνης ή μετάλλου ή λίγων κάθε φορά, είπε ο Δρ Liu. «Αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε μια ολοκληρωμένη και συστηματική προσέγγιση για να αξιολογήσουμε όλες τις δημοσίως διαθέσιμες και προσβάσιμες μελέτες που αναφέρουν όλα τα μικροθρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων φυτοχημικών και αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων και τις επιπτώσεις τους σε παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου καθώς και σε πολλαπλές καρδιαγγειακές παθήσεις».

«Πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα», λέει στο everydayhealth.com η Elizabeth Bradley, MD, ιατρική διευθύντρια του Κέντρου Λειτουργικής Ιατρικής της Cleveland Clinic στο Οχάιο, η οποία δεν συμμετείχε σε αυτήν την έρευνα.

Εάν ο γιατρός σας συστήσει ένα συμπλήρωμα ιχθυελαίου ωμέγα-3, να γνωρίζετε ότι οι διαφορετικές μάρκες μπορεί να διαφέρουν σε ποιότητα, λέει η Δρ Bradley. Ο γιατρός μπορεί να έχει προτάσεις σχετικά με το τι πρέπει να αναζητήσετε στην ετικέτα.

Διαβάστε επίσης

Σε έλλειψη φάρμακο για παχυσαρκία και διαβήτη – Πότε θα έρθει, σε απόγνωση οι ασθενείς

Χάστε βάρος, τρώγοντας ζυμαρικά και σοκολάτα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.