Δίδυμα στο σχολείο: Να φοιτούν στο ίδιο τμήμα ή να χωρίζονται;

Τα δίδυμα που φοιτούν στο ίδιο τμήμα, έχουν εξίσου καλές ακαδημαϊκές επιδόσεις με τα δίδυμα που φοιτούν σε διαφορετικά σχολικά τμήματα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Epidemiology and Community Health.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο VU του Αμστερνταμ με επικεφαλής την Δρ Τινκα Πολντερμαν θέλησαν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα κατά πόσο τα δίδυμα παιδιά θα πρέπει να φοιτούν στα ίδια σχολικά τμήματα, δεδομένης της διαρκούς αύξησης των πολύδυμων κυήσεων.

Μέχρι σήμερα είναι λίγες οι μελέτες που έχουν ασχοληθεί με τις επιπτώσεις του διαχωρισμού των διδύμων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Οι δυο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα διαχωρισμένα δίδυμα διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης ψυχολογικών προβλημάτων όπως κατάθλιψη και άγχος, αν και οι επιδράσεις ήταν μικρές.

Τι έδειξε η έρευνα

Για την καλύτερη κατανόηση του οφέλους και των μειονεκτημάτων της συνύπαρξης στο ίδιο σχολικό τμήματα, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε μια ομάδα 839 ομοζυγωτικών και 1.164 διζυγωτικών διδύμων που ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση από τριών έως και 12 ετών.

Το 72% φοιτούσε στο ίδιο τμήμα, το 19% φοιτούσε στο ίδιο σχολείο αλλά σε άλλο τμήμα και το 9% εν μέρει μοιραζόταν το ίδιο σχολικό τμήμα. Το 16% των είχαν αλλάξει κατάσταση σε κάποια φάση της φοίτησης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Όταν οι επιστήμονες συνυπολόγισαν την κοινωνικοοικονομική κατάσταση (δίδυμα από λιγότερο οικονομικά ευκατάστατες οικογένειες) και τα εξωτερικευμένα προβλήματα όπως επιθετική συμπεριφορά (αδέρφια με τέτοια ζητήματα ήταν πιθανότερο να μην μοιράζονται την ίδια τάξη), διαπίστωσαν ότι δεν είχε καμιά επίδραση η φοίτηση στο ίδιο τμήμα στο σκορ των παιδιών, στα τεστ που υποβάλλονται συνήθως τα παιδιά στην Ολλανδία σε ηλικία 12 ετών.

«Δεν υπάρχει λόγος να χωρίζονται τα δίδυμα στην Πρωτοβάθμια»

Δεν είναι πάντως ξεκάθαρο κατά πόσο το να είναι τα δίδυμα στην ίδια σχολική τάξη επηρεάζει την κοινωνική τους ανάπτυξη. Ωστόσο, οι επιστήμονες εξηγούν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να χωρίζονται τα δίδυμα κατά την φοίτηση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς δεν υπάρχουν ακαδημαϊκοί λόγοι για να γίνει αυτό.

Η επιλογή αυτή θα πρέπει να γίνεται από τους γονείς και τους δασκάλους των παιδιών αυτών, σύμφωνα με τα ατομικά χαρακτηριστικά που έχει κάθε τέτοιο ζεύγος παιδιών.

Διαβάστε επίσης

Νέα εμβόλια κορωνοϊού: Στοιχεία για τις τρεις πρώτες μέρες από την έναρξη του εμβολιασμού

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Επιτακτική ανάγκη να δοθεί λύση στο θέμα της έλλειψης αναισθησιολόγων στο Ε.Σ.Υ.

Πρέπει να πίνετε νερό πριν κοιμηθείτε; Τι λένε οι διαιτολόγοι

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.