Λαχανικά: 6+1 τρόποι να τα αγαπήσουν τα παιδιά

Όλοι έχουμε μεγαλώσει ακούγοντας τη φράση «φάε τα λαχανικά σου». Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην προώθηση της συνολικής υγείας.

Αυτός είναι ο λόγος που οι ειδικοί δίνουν έμφαση στην κατανάλωση καλής ποσότητας φρούτων και λαχανικών,  για να διατηρήσετε μια ισορροπημένη διατροφή.

Ωστόσο, ως παιδιά, όλοι έχουμε κάνει φασαρία για να φάμε αυτά τα μπρόκολα και τα φασόλια στα πιάτα μας. Θυμηθείτε όταν οι γονείς μας έτρεχαν πίσω μας με λαχανικά! Ας συμφωνήσουμε! τίποτα δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα.

Τα παιδιά σήμερα τρώνε εξίσου ιδιότροπα και το να τα ταΐζετε με φρούτα και λαχανικά μπορεί να είναι δύσκολο. Μην ανησυχείτε! είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε.

Μια νέα έρευνα του Penn State εξηγεί πώς μπορεί κανείς να ενθαρρύνει τα παιδιά να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο «American Journal of Clinical Nutrition».

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια «μελέτη ελεγχόμενης διατροφής» όπου δοκίμασαν δύο στρατηγικές σε παιδιά για να τα ενθαρρύνουν να τρώνε περισσότερα υγιεινά:

Η πρώτη στρατηγική ήταν να «προσθέσουν 50% περισσότερο στα συνοδευτικά με φρούτα και λαχανικά στα παιδικά γεύματα όλη την ημέρα». Για τη δεύτερη στρατηγική, 50% περισσότερα φρούτα και λαχανικά αντικαταστάθηκαν “για ένα ισοδύναμο βάρος των άλλων τροφίμων”.

Αποτελέσματα

Η προσθήκη περισσότερων συνοδευτικών με φρούτα και λαχανικά είχε ως αποτέλεσμα τα παιδιά να τρώνε 24 τοις εκατό περισσότερα λαχανικά. και 33 τοις εκατό περισσότερα φρούτα σε σύγκριση με τα μενού ελέγχου.

Η αντικατάσταση των φρούτων και λαχανικών με ορισμένα από τα άλλα τρόφιμα είχε ως αποτέλεσμα τα παιδιά να καταναλώνουν 41 τοις εκατό περισσότερα λαχανικά και 38 τοις εκατό περισσότερα φρούτα.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτά τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς να βρουν τρόπους να ενθαρρύνουν τα παιδιά να τρώνε περισσότερα φρούτα και χόρτα.

Πώς να φάει το παιδί λαχανικά

Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στην εμφάνιση του πιάτου του παιδιού σας. Συνήθως, στα παιδιά αρέσουν τα φαγητά με έντονα χρώματα, οπότε φροντίστε το πιάτο του να είναι πολύχρωμο και να έχει ποικιλία, π.χ. ρύζι με ανάμεικτα λαχανικά.

Είναι χρήσιμο κάποιες φορές τα λαχανικά να υποστούν ειδική προετοιμασία, όπως να τριφτούν πολύ ψιλά στον τρίφτη και να ενταχθούν μέσα στα φαγητά.

Δοκιμάστε να δώσετε στα παιδιά όχι μόνο μαλακά και μαγειρεμένα, αλλά και φρέσκα, τραγανά λαχανικά τα οποία θα μπορούσαν να συνδυαστούν με ντιπ γιαουρτιού. Mπορείτε, επίσης, να φτιάξετε σάντουιτς με ψωμί του τοστ και τυρί, προσθέτοντας ντομάτα ή μαρούλι.

Παροτρύνετε τα παιδιά να διαλέξουν μόνα τους τα φρούτα και τα λαχανικά που θα ήθελαν να καταναλώσουν και να τα αγοράσετε μαζί, από το μανάβικο. Ο καλύτερος τρόπος εκμάθησης μιας συμπεριφοράς σε ένα παιδί είναι το παιχνίδι.

Χρησιμοποιώντας λαχανικά μπορείτε να φτιάξετε διάφορες φατσούλες ή ένα δέντρο στην άκρη του πιάτου.

Όποτε το παιδί καταναλώνει τα λαχανικά, μπορείτε να το επιβραβεύσετε με αυτοκόλλητα. Αυτή είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιείται αρκετά συχνά και στα σχολεία.

Αφήστε τα παιδιά να σας βοηθήσουν στο μαγείρεμα, όσο αυτό είναι ασφαλές, και να διαλέξουν μόνα τους τα λαχανικά που θα βάλουν στο πιάτο τους.

Πηγή: food.ndtv.com

Διαβάστε επίσης 

Χαρτζιλίκι στα παιδιά και πως να τα μάθετε τη σωστή διαχείριση του χρήματος

Χαμηλός Σίδηρος: Ανεβάστε τον με αυτές τις τροφές

Author

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.