Χαρτζιλίκι στα παιδιά και πώς να τα μάθετε τη σωστή διαχείριση του χρήματος

Είτε δίνετε χαρτζιλίκι στα παιδιά είτε όχι, μπορείτε να τα διδάξετε τη σωστή διαχείριση του χρήματος από μικρή ηλικία.

Η διδασκαλία των οικονομικών στα παιδιά δεν είναι εύκολη, ειδικά αυτές τις μέρες, πολύ περισσότερο για τι χαρτζιλίκι

«Ο ρόλος των γονιών στην εκπαίδευση των παιδιών τους είναι καθολικά κρίσιμος και ειδικά στον τομέα των οικονομικών», εξηγεί η Antonella Marchetti, Διευθύντρια του Τμήματος Ψυχολογίας στο Ιταλικό Καθολικό Πανεπιστήμιο.

“Οι οικονομικές διδασκαλίες των γονιών περνούν στα παιδιά και γίνονται σε διάφορες στιγμές της καθημερινής οικογενειακής ζωής: στα ψώνια, τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό των διακοπών, τη σύγκριση τιμής δυο παρόμοιων προϊόντων, για το κόστος του σχολείου, το μισθό των γονιών κ.λπ.».

Το χαρτζιλίκι από την άλλη, είναι μια έννοια που αφορά μια συγκεκριμένη ηλικία, ξεκινώντας από τα χρόνια του δημοτικού.

Πότε μπορείτε να αρχίσετε να μιλάτε στα παιδιά σας για χρήματα;

«Τα παιδιά αρχίζουν να αναρωτιούνται για τον ρόλο του χρήματος γύρω στην ηλικία των 4 ή 5 ετών. Ακόμα δεν καταλαβαίνουν την αξία του. Ωστόσο, σε αυτή την ηλικία είναι δυνατόν, π.χ., να πηγαίνουμε μαζί για ψώνια και να δείξουμε ότι τα αγαθά πληρώνονται με χρήματα. Έτσι θα αρχίσουν να μαθαίνουν και να μετρούν νομίσματα και μπορείτε να τους εξηγήσετε τη λειτουργία του χρήματος. Μόνο από την ηλικία των 6-7 ετών τα παιδιά αρχίζουν να καταλαβαίνουν την αξία του χρήματος. Επομένως είναι δυνατό να τα διδάξετε να αναγνωρίζουν νομίσματα και χαρτονομίσματα. Επίσης να ελέγξετε αν μπορούν να κάνουν κάποια συναλλαγή.

Μαθηματικά

Κατά την περίοδο του δημοτικού σχολείου, η ανάπτυξη των μαθηματικών δεξιοτήτων τους επιτρέπει να κατανοήσουν καλύτερα την έννοια της αξίας των χρημάτων, επομένως να κατανοήσουν καλύτερα τη διαχείρισή τους.

Πολλές οικογένειες στη διάρκεια της επιδημίας είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται και τα παιδιά σίγουρα παρατήρησαν αυτήν την αλλαγή.

Επικίνδυνες ψευδαισθήσεις

Και για το γεγονός ότι στο διαδίκτυο συναντάτε συχνά βίντεο με νεαρά αγόρια, ακόμη και πολύ μικρά, που δίνουν συμβουλές για το πώς να πλουτίσετε και ταυτόχρονα δείχνουν ακριβά ρούχα και αξεσουάρ, οι επιστήμονες εξηγούν ότι πρέπει να προστατέψετε τα παιδιά από επικίνδυνες ψευδαισθήσεις.

Γενικά, είναι καλό να κάνουμε τα παιδιά επικριτικά με αυτό που παρατηρούν: πόσο ρεαλιστικός είναι ο λόγος που τους προτείνεται; Γιατί να τον ακούσουν; Πόσο αληθινές είναι οι πληροφορίες που ακούγονται; Το να γίνουν πλούσιοι είναι όνειρο για πολλούς, αλλά πώς είναι δυνατόν να γίνεις πραγματικά πλούσιος; Τι σημαίνει πλούτος για την οικογένεια; Ποιες είναι οι άλλες αξίες στις οποίες είναι δυνατόν να επιδιώξουμε; Τι είδους άτομο θέλω να γίνω;

Όλα αυτά είναι ερωτήματα που μπορούμε να θέσουμε στα παιδιά μας, συνοδεύοντάς τα σιγά σιγά σε μια πορεία υιοθέτησης κριτικής προοπτικής σε σχέση με τα μέσα ενημέρωσης και ταυτόχρονα χτίζοντας τη δική τους ταυτότητα και αξίες.

Χαρτζιλίκι

Οι αμφιβολίες για το πότε να αρχίσετε να δίνετε χαρτζιλίκι και τις πρώτες συμβουλές για τη διαχείριση χρημάτων και την αποταμίευση στα παιδιά είναι πάντα πολλές.
Ο Daniele Loro, Διευθύνων Σύμβουλος της Prestiamoci, οικονομικός σύμβουλος λέει:

«Ως πατέρας, μπορώ να αναφέρω ότι έχω παρατηρήσει ενδιαφέρον γι αυτά τα θέματα από την ηλικία των 13 ετών.

Στα παιδιά προκύπτει το διπλό πρόβλημα, αφενός η επιθυμία για ξόδεμα, αφετέρου η αποταμίευση με στόχο να αγοράσει αργότερα κάτι ιδιαίτερα πολυπόθητο, π.χ. ένα ποδήλατο.

Είναι απαραίτητο να τα βοηθήσετε να εστιάσουν και να προγραμματίσουν τις ανάγκες τους.

Διδάξτε τους πώς να κάνουν επενδυτικά σχέδια ακόμη και με μικρά ποσά με στόχο την απόκτηση απόδοσης που μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο κερδοφόρος με βάση τη διάρκεια αυτής της οικονομικής λειτουργίας.

Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν ότι μπλοκάροντας τα χρήματά τους για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, κάνουν ένα είδος κατανομής περιουσιακών στοιχείων.

Πηγή:elle.com/it

Διαβάστε επίσης

Τατουάζ: Πότε υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της ηπατίτιδας C

Τρομάζουν οι θάνατοι – Θα επιστρέψουν τα μέτρα;

Παιδιά ηλικίας 4 έως 18 ετών το 27% των κρουσμάτων κορονοϊού

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.