Δέρμα: Οδηγός περιποίησης για κάθε τύπο

Όταν πρόκειται να περιποιηθούμε το δέρμα μας, συχνά αναζητούμε τι μπορούμε να προσθέσουμε αντί να αφαιρέσουμε. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε λάθος επιλογή προϊόντων ή εφαρμογή αιθέριων ουσιών πολλές φορές την ημέρα.

«Ακριβώς όπως πηγαίνετε στον δερματολόγο για έναν καθαρισμό ή αποτοξίνωση, μια καθημερινή ρουτίνα ανανέωσης μπορεί να σας βοηθήσει να επαναφέρετε το δέρμα σας», λέει η makeup artist Lisa Aharon. «Λατρεύω όλους τους ορούς, τα έλαια, τα οξέα και τα χρησιμοποιώ καθημερινά».

Οδηγός περιποίησης για κάθε τύπο

Η Δρ Tina Alster, δερματολόγος διασημοτήτων και συνιδρύτρια του The A Method, επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να προσαρμόσετε τη ρουτίνα σας στον τύπο του δέρματός σας.

Για παράδειγμα, όσοι έχουν ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα θα πρέπει να προσέχουν τα σκληρά συστατικά, ιδιαίτερα σε υψηλές συγκεντρώσεις. Η Alster, λέει ότι οι ευαίσθητοι άνθρωποι θα πρέπει να διώξουν όλα τα αρώματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται φυσικά από αιθέρια έλαια και βοτανικά.

Λιπαρό δέρμα

Εάν το δέρμα σας είναι λιπαρό ή με τάση ακμής, βεβαιωθείτε ότι ενυδατώνεται αρκετά. «Μερικές φορές τα άτομα με ακμή δεν πιστεύουν ότι πρέπει να ενυδατώνουν το δέρμα τους, κάτι που είναι μεγάλο λάθος», εξηγεί. «Χρησιμοποιήστε προϊόντα με υαλουρονικό οξύ που θα προσθέσουν ενυδάτωση και θα αναπηδήσουν στο δέρμα χωρίς να προσθέσουν λάδι»

Το λιπαρό δέρμα, χρειάζεται καθαρισμό πρωί και βράδυ με κατά προτίμηση τζελ καθαρισμού το οποίο θα περιέχει σαλικυλικό οξύ ή tea tree oil τα οποία βοηθούν πολύ στη μείωση παραγωγής σμήγματος.

Κανονικό

Το κανονικό δέρμα δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα πέρα της βασικής: ντεμακιγιάζ, καθαρισμός, απολέπιση και ενυδάτωση. Κι αυτό γιατί δεν έχει εμφανή προβλήματα, λέει η Alster. Η κρέμα ημέρας θα πρέπει να είναι ενυδατική και κατάλληλη για κανονικά δέρματα. Η απολέπιση και οι μάσκες (ενυδατικές και για αποτοξίνωση) να γίνονται το πολύ 1 με 2 φορές την εβδομάδα.

Ξηρό

Το ξηρό δέρμα είναι λείο και απαλό. Οι πόροι ελάχιστοι ως και ανύπαρκτοι. Η υγρασία της επιδερμίδας είναι ελλιπής και δεν παράγονται σχεδόν καθόλου σμήγμα και φυσικά έλαια.

Η χρήση ορού για περαιτέρω ενυδάτωση είναι καλή όπως επίσης μπορούμε να αντικαταστήσουμε την κρέμα νύχτας με ένα λάδι προσώπου για καλύτερη και πιο βαθιά ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η απολέπιση και οι μάσκες να γίνονται 1 φορά την εβδομάδα και πάντα να περιέχουν ενυδατικούς παράγοντες.

Ευαίσθητο

Η ευαίσθητη επιδερμίδα χρήζει ιδιαίτερης φροντίδας γιατί είναι αρκετά ευερέθιστη, επιρρεπής σε αλλεργιογόνους παράγοντες καθώς και στην αλλαγή της θερμοκρασίας. Η αφυδάτωση και η αλλεργία είναι οι κύριες αιτίες που δημιουργούν τον τύπο αυτό δέρματος.

Τα προιόντα θα πρέπει να είναι διαλεγμένα με προσοχή με ενυδατικά και καταπραυντικά συστατικά όπως για παράδειγμα η αλόη. Βασική ανάγκη κι εδώ η ενυδάτωση. Χρησιμοποιούμε γαλάκτωμα καθαρισμού κι όχι τζελ για να μην αφυδατωθεί η επιδερμίδα.Η απολέπιση να γίνεται 1 φορά στις 10 μέρες με ένα ήπιο, με λετπούς κόκκους προιόν για να μην ερεθιστεί το δέρμα.

Μικτό

Το μικτό δέρμα παρουσιάζει λιπαρότητα στην ζώνη Τ (μέτωπο, μύτη, πηγούνι) και στο υπόλοιπο πρόσωπο έχουμε ή ξηρές περιοχές ή κανονικές. Οι πόροι είναι ορατοί και πιο διεσταλμένοι γύρω από τη μύτη. Οπότε θα πρέπει να ρυθμίζουμε την γυαλάδα και την αφυδάτωση ανάλογα με την περιοχή του προσώπου που εμφανίζεται. Τα προιόντα θα είναι τα κατάλληλα για μικτές-κανονικές επιδερμίδες.

Ο καθαρισμός μπορεί να γίνεται πρωί και βράδυ με τζελ. Η κρέμα ημέρας και νύχτας να είναι ενυδατική και να ελέγχει την έκκριση σμήγματος και η λοσιόν να είναι στυπτική για καλύτερη αντιμετώπιση της λιπαρότητας. Η απολέπιση να γίνεται 1 με 2 φορές την εβδομάδα για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων. Μάσκες προσώπου να εφαρμόζονται 1 φορά την εβδομάδα, μια για την λιπαρότητα στη ζώνη Τ και μια ενυδατική στο υπόλοιπο πρόσωπο.

Η Alster λέει ότι είναι καλύτερο να αποφύγετε την εφαργμογή πολλών προϊόντων ταυτόχρονα, προκειμένου να αποφύγετε την αλλαγή του επιπέδου pH του δέρματός σας. Τα καλά νέα? Το δέρμα σας μπορεί συνήθως να προσαρμοστεί γρήγορα σε ένα νέο σχήμα, αρκεί να μην είναι πολύ σκληρό ή ακραίο.

Πηγή: totalbeauty.com

Διαβάστε επίσης

Η παχυσαρκία επηρεάζει αρνητικά ακόμη και τους ασθενείς με ήπια COVID-19

Πρόγραμμα πρόληψης καρκίνου του μαστού στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά

Author

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.