Τα πρώτα μπάνια του νεογέννητου – Αντιφατικά στοιχεία μπερδεύουν τους γονείς

Μια μεγάλη έρευνα σε νοσοκομεία των ΗΠΑ από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια αποκάλυψε ότι υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι για τη φροντίδα του δέρματος των νεογέννητων – συμπεριλαμβανομένου και του πρώτου μπάνιου – που θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν μόνιμες επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία του μωρού.

Αλλά και στην Ελλάδα, ακολουθούνται διαφορετικές προσεγγίσεις, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μπερδεύονται οι γονείς.

Η πρώτη για το θέμα αυτό έρευνα προσπάθησε να τεκμηριώσει πρακτικές φροντίδας δέρματος νεογέννητων σε νοσοκομεία σε όλες τις Πολιτείες και όπως αναφέρουν οι συγγραφείς οι γιατροί εκτιμούν ολοένα και περισσότερο τη σημασία της έκθεσης των βρεφών στα φυσικά μικρόβια του δέρματος, αλλά δεν υπάρχουν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές που να βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία για τα νοσοκομεία.

Διαφορετικές τεχνικές

Το αποτέλεσμα, διαπίστωσαν οι ερευνητές, είναι ένα μίγμα πρακτικών σε ότι αφορά τη φροντίδα του δέρματος των νεογέννητων.

“Οι διαφορές στην τακτική που ακολουθούν τα μαιευτήρια στη φροντίδα του δέρματος των νεογέννητων είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα της μη κατανόησης του ποιος είναι πραγματικά ο καλύτερος τρόπος φροντίδας του δέρματος του μωρού“, δήλωσε η ερευνήτρια Ann L. Kellams, MD, από την UVA Children’s. “Ελπίζουμε τώρα ότι με αυτή την έρευνα ότι όλοι μας θα ρίξουμε μία μεγαλύτερη ματιά στα στοιχεία και θα ενσωματώσουμε πρακτικές που προστατεύουν τα μωρά περισσότερο”.

Φροντίδα δέρματος νεογέννητων: Τι είναι καλύτερο για το μωρό;

Η φροντίδα του δέρματος των νεογέννητων τις πρώτες ώρες και ημέρες μετά τη γέννηση έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, διαμορφώνοντας τα αποτελέσματα του θηλασμού, την υγεία του βρεφικού δέρματος, ακόμη και τις πιθανότητες μόλυνσης. Για παράδειγμα, τα παιδιά που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό είναι γνωστό ότι έχουν μειωμένα ποσοστά παιδικής αλλεργίας σε σύγκριση με εκείνα που γεννήθηκαν με καισαρική τομή.

Υπάρχουν λίγα στοιχεία για το πρώτο μπάνιο και άλλες πρακτικές, όπως η χρήση συγκεκριμένων σαπουνιών και καθαριστικών. Το γεγονός αυτό δημιουργεί σύγχυση, καθώς οι οδηγίες των γιατρών βασίζονται κυρίως στην εμπειρία τους.

Για να κατανοήσουν τις πρακτικές που ισχύουν στις ΗΠΑ, οι ερευνητές έστειλαν 16 ερωτήσεις σε διευθυντές Παιτρικών Κλινικών σε 109 νοσοκομεία- μαιευτήρια.

Οι απαντήσεις έδειξαν:

  • Το 87% των μαιευτηρίων καθυστερεί το πρώτο μπάνιο του νεογέννητου τουλάχιστον έξι ώρες.
  • Το 10% στέλνει μωρά στο σπίτι χωρίς μπάνιο.
  • Χρησιμοποιείται μια τεράστια ποικιλία προϊόντων και διαδικασιών, αν και σχεδόν όλα περιλαμβάνουν ένα σαπούνι “μωρού” που περιέχει απορρυπαντικά τα οποία ενδεχομένως να θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα του δέρματος του νεογέννητου.
  • Οι συμβουλές για το μπάνιο του μωρού προς τους γονείς, όπως το αν πρέπει να χρησιμοποιούν σαπούνι όταν πλένουν το μωρό, είναι “ασυνεπείς και δυνητικά αντιφατικές” μεταξύ των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης.
    Αυτό μπορεί να αφήσει τους γονείς μπερδεμένους και αβέβαιους τι να κάνουν.

Η ανάπτυξη τεκμηριωμένων οδηγιών γενικά θα ωφελούσε όλους τους γονείς και τα βρέφη, λέει η Kellams. «Στο μέλλον, μπορεί να συστήνουμε μειωμένη έμφαση στο σαπούνι, μεγαλύτερη έμφαση στον καθαρισμό με βάση το λάδι και στην εφαρμογή μαλακτικών», είπε. “Η προστασία του δέρματος του νεογέννητου θα προσφέρει μεγαλύτερη προστασία στα μωρά από μόλυνση, ανάπτυξη αλλεργιών κλπ”.

Πηγή: medicalxpress.com

Διαβάστε επίσης

Η ψήφος εμπιστοσύνης στη Γκάγκα, ο βαρύς ρόλος του Κωτσιόπουλου και ο Άρχων Τσιόδρας

Έκζεμα: Πως εκδηλώνεται στα μωρά, τα παιδιά και τους ενήλικες

Ολυμπιονίκης πούλησε το μετάλλιό της για να πληρώσει εγχείριση μωρού!

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.