Η ψήφος εμπιστοσύνης στη Γκάγκα, ο βαρύς ρόλος του Κωτσιόπουλου και ο Άρχων Τσιόδρας

Μπορεί το «παρασκηνιακό» φως του ανασχηματισμού να έπεσε πάνω στην εμπλοκή της υπουργοποίησης Αποστολάκη, η ουσία των αλλαγών, όμως, με την έντονη προεκλογική εσάνς, αφορά στο Υπουργείο Υγείας.

Αποχώρηση Κοντοζαμάνη

Ιδιαίτερα έντονη είναι σε πολλούς η απορία για ποιο λόγο ο Πρωθυπουργός προχώρησε στην απομάκρυνση του Υπουργού αναπληρωτή Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη στον πρόσφατο ανασχηματισμό. Πολλές – κακές και μη – γλώσσες διατείνονται ότι υπήρξαν παραπονάκια σχετικά με τον δυναμισμό και την αποτελεσματικότητά του, όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει.

Έχοντας υπό την ευθύνη του τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ και, μάλιστα, τη διαχείρισή τους κατά το δεύτερο και τρίτο κύμα της επιδημίας, δεν θα του καταλόγιζε κανείς αδυναμία. Ίσως το εκτόπισμά του και ο δημόσιος λόγος του να απείχε από το κλασικό στερεότυπο του πολιτικού, όμως κατά τα άλλα δεν φαίνεται να τα είχε πάει άσχημα.

Μάλιστα ακούστηκε και η φήμη ότι η απομάκρυνσή του έγινε σχεδόν στο παρά ένα της ανακοίνωσης και ότι οριακά ενημερώθηκε ότι δεν θα συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα, πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις!

Η δική μας Lady Γκάγκα

Τη θέση του αναπληρωτή ανέλαβε η Μίνα Γκάγκα, ιδιαίτερα γνωστή λόγω της ιατρικής της ιδιότητας στο Νοσοκομείο Σωτηρία. Η κυρία Γκάγκα, λοιπόν, μπορεί να μην είναι lady και ως μη lady να μην έχει μία θέση στη Βουλή των Λόρδων, όμως είναι ιδιαίτερα πιθανό να βρει μια θέση στα έδρανα της Βουλής των Ελλήνων.

Για την επιστημονική της κατάρτιση και αξία δεν υπάρχει ζήτημα κριτικής, καθώς την αποδέχεται ο χώρος της και είναι και διεθνώς αναγνωρισμένη σε πολλά επιστημονικά φόρα και ιατρικές εταιρείες. Προφανώς, όμως, τη γοητεύει και η πολιτική κι είχε δεχτεί να είναι και υποψήφια στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ.

Τώρα αναμένεται να «εξαργυρώσει» το μεγάλο καλό, που έκανε σε χιλιάδες πολίτες, ασθενείς και συγγενείς τους, κατά τη διάρκεια της επιδημίας. Αυτό που ακούσαμε είναι ότι, παρά τον φόρτο δουλειάς τηςν δεν αρνήθηκε ποτέ να μιλήσει σε συγγενείς νοσηλευομένων και γενικά πάλεψε για να εξασφαλίσει σε πολύ κόσμο τη σωστή φροντίδα.

Αλήθεια, παραδοσιακά οι γιατροί σε διάφορες περιφέρειες δεν συνέχιζαν με πολιτική καριέρα;

Γκάγκα vs Κοντοζαμάνη

Βλέπουμε λοιπόν – και όχι μόνο εμείς, καθώς μεταφέρουμε αναφορές και ρεπορτάζ και όχι εικασίες – πως στο πρόσωπο της κας Γκάγκα ο Πρωθυπουργός διέγνωσε μια σίγουρη θέση στη Βουλή και, μάλιστα, με την γιατρό να διεκδικεί σταυρούς και όχι με μια θέση στο Επικρατείας στις επικείμενες εκλογές.

Η παρουσία της στα ΜΜΕ, η οποία, μάλιστα, θα ενταθεί λόγω της υπουργοποίησής της σε συνδυασμό με τη διαχείριση της επιδημίας από τη σκοπιά του επιστήμονα, την έκανε προτιμότερη από τον κ. Κοντοζαμάνη. Ο Πρωθυπουργός ποντάρει πιο πολύ σε εκείνη, στο να φέρει ψήφους από τη διαχείριση της επιδημίας, παρά στον κ. Κοντοζαμάνη.

Ακούσαμε βέβαια και αυτό: «Γίνεται εν μέσω επιδημίας σε επίπεδο ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, ο μόνος γιατρός να είναι ο Γ.Γ. Μάριος Θεμιστοκλέους;» Καθώς, μην ξεχνάμε –πράγμα ιδιαίτερα εύκολο βέβαια – ο πρώην υπουργός Β. Κικίλιας είναι γιατρός. Ο γιατρός, λοιπόν, αυτός είναι η κα Γκάγκα, η οποία, ως αναπληρώτρια, θα αναφέρεται άμεσα στον Πρωθυπουργό.

Επίσης το χαρτοφυλάκιό της θα είναι διαφορετικό από αυτό του κ. Κοντοζαμάνη. Είναι σχεδόν βέβαια ότι δεν θα έχει υπό την εποπτεία της τον ΕΟΠΥΥ, οργανισμό ιδιαίτερα γνωστό στον νυν Υπουργό Θάνο Πλεύρη.

Ο κύριος Γενικός Γιάννης Κωτσιόπουλος      

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το επιχειρησιακό κομμάτι για τη λειτουργία των νοσοκομείων και την ανταπόκριση του ΕΣΥ στις ανάγκες λόγω επιδημίας θα τις έχει σχεδόν σε απόλυτο βαθμό ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Γιάννης Κωτσιόπουλος. Ο κ. Κωτσιόπουλος αναφερόταν στον κ. Κοντοζαμάνη και λογικά τώρα θα αναφέρεται στην κα Γκάγκα.

Η τελευταία, όμως, ακόμη δεν έχει πλήρη ενημέρωση και γνώση για το εν λόγω αντικείμενο και τεχνικά ο κ. Κωτσιόπουλος θα είναι αυτός, που θα κινεί τα νήματα. Ίσως βέβαια να λάβει και «λευκή επιταγή» από την αναπληρώτρια υπουργό να ενεργεί, καθώς έχει αποδείξει ότι τη δουλειά την ξέρει καλά. Ίσως, λέμε.

Εδώ, απλά, μπορεί να προκύψει και ένα ζήτημα με την θέση, που είχε αναλάβει η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου, δηλαδή ως πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Να σημειώσουμε ότι πριν από μερικές μέρες, όταν εμφανίστηκε μαζί με τον κ. Κικίλια η συγκεκριμένη ιδιότητα δεν της αποδόθηκε. Μάλλον δεν υφίσταται ουσιαστικά η συγκεκριμένη επιτροπή.

Αυτό, όμως, είναι ένα παρασκήνιο, στο οποίο θα αναφερθούμε εν καιρώ…

Ο Άρχων Σωτήρης Τσιόδρας

Για την πρόσφατη τιμή του λοιμωξιολόγου καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα δεν πρόκειται να αναφέρουμε πολλά. Τολμούμε να δηλώνουμε τον σεβασμό απέναντι στον επιστήμονα του οποίου την αγάπη για την εκκλησία και τα Θεία τη γνωρίζουμε, χωρίς ποτέ ο ίδιος να τη διαδηλώνει, όπως γνωστές συναδέλφισσές του.

Το μόνο, που θα αναφέρουμε, είναι ότι ο καθηγητής ίσως και να έκανε μία θυσία, δεχόμενος τη συγκεκριμένη τιμή, που τον ανακηρύττει σε «Άρχοντα». Ξέρουμε ότι δεν είναι άνθρωπος που να αρέσκεται σε δημόσιες τιμητικές εκδηλώσεις, αν και βέβαια η συγκεκριμένη είναι πολύ διαφορετική.

Πιστεύουμε ότι η σημειολογία της συγκεκριμένης κίνησης έχει σημασία: Ο ανώτατος Ιεράρχης ευλογεί τη δράση και το έργο του επιστήμονα. Και, μάλιστα, διακηρύσσει την αξία των εμβολίων, των επιστημονικών αποφάσεων και στηλιτεύει όσους κάνουν το αντίθετο.

Να δούμε πλέον το ποίμνιο των ανεμβολίαστων ποιον θα πιστεύει…

Διαβάστε επίσης

Μαγιορκίνης: Σημάδια συρρίκνωσης της πανδημίας στην Ελλάδα

Θεραπείες για λαμπερό δέρμα μετά το καλοκαίρι

Οι 8 χειρότερες τροφές που μπορείτε να καταναλώσετε το βράδυ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.