Νέα μελέτη για τη σεμαγλουτίδη: Μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών συμβαμάτων κατά 20%

Πρόσφατα, η φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk, ανακοίνωσε τα βασικά αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής καρδιαγγειακών αποτελεσμάτων SELECT, με υποδόρια ενέσιμη σεμαγλουτίδη. Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας) και Νικόλαος Τεντολούρης (Καθηγητής Παθολογίας) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της ανακοίνωσης αυτής.

Πρόκειται για κλινική μελέτη που συνέκρινε την υποδόρια ενέσιμη σεμαγλουτίδη μία φορά την εβδομάδα σε δόση 2,4 mg με εικονικό φάρμακο ως συμπληρωματική αγωγή στην τυπική φροντίδα για την πρόληψη μείζονων ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβαμάτων για χρονική περίοδο ως και 5 έτη. Στη δοκιμή συμμετείχαν 17.604 υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενήλικες ηλικίας 45 ετών και άνω χωρίς προηγούμενο ιστορικό διαβήτη. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 41 χώρες και ξεκίνησε το 2018.

Η δοκιμή πέτυχε τον πρωταρχικό της στόχο επιδεικνύοντας μια στατιστικά σημαντική μείωση των μείζονων ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβαμάτων κατά 20% για άτομα που έλαβαν θεραπεία με ενέσιμη σεμαγλουτίδη 2,4 mg μία φορά την εβδομάδα σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο. Το κύριο καταληκτικό σημείο της μελέτης ορίστηκε ως το σύνθετο αποτέλεσμα της πρώτης εμφάνισης συμβαμάτων, που ήταν ο καρδιαγγειακός θάνατος, το μη θανατηφόρο έμφραγμα του μυοκαρδίου ή το μη θανατηφόρο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σεμαγλουτίδη και καρδιά

Καταγράφηκαν 1.270 πρώτα καρδιαγγειακά συμβάντα. Στη μελέτη αυτή η σεμαγλουτίδη 2,4 mg φάνηκε να έχει ένα ασφαλές και καλά ανεκτό προφίλ, σε συμφωνία με προηγούμενες δοκιμές. Τα άτομα που ζουν με παχυσαρκία έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα διαχείρισης βάρους που να
αποδεικνύουν ότι παρέχουν αποτελεσματική μείωσή του ενώ παράλληλα να μειώνουν και τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού ή καρδιαγγειακού θανάτου

Ως εκ τούτου, μπορούμε να είμαστε ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα αυτά, αναφέρουν οι Καθηγητές. Πρόκειται για κλινική μελέτη ορόσημο, καθώς μπορεί να αλλάξει και τον τρόπο με τον οποίο η παχυσαρκία αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα γενικότερα.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η σεμαγλουτίδη περιορίζει τη συγκέντρωση του σακχάρου σε ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ και μειώνει το σωματικό βάρος κατά περίπου 15% για όσο διάστημα λαμβάνεται.

Διαβάστε επίσης 

COVID-19: Συνεχής αύξηση κρουσμάτων -Ταυτοποίηση της Eris – Αναμένονται οδηγίες για το φθινόπωρο

Η δραστήρια Ειρήνη, ο άοκνος Μιχάλης και o τυχερός Μάριος

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.