Η δραστήρια Ειρήνη, ο άοκνος Μιχάλης και o τυχερός Μάριος

Προχωρούν άμεσα οι πρωτοβουλίες για τη Δημόσια Υγεία από την Ειρήνη Αγαπηδάκη αλλά και για τα Νοσοκομεία, που είναι ευθύνη του Μάριου Θεμιστοκλέους, υπό το άγρυπνο βλέμμα του Υπουργού Υγείας.

Ειρήνη Αγαπηδάκη: Προτεραιότητα παιδιά και έφηβοι

Ένεκα διακοπών και έλλειψης σημαντικής ειδησεογραφίας αυτή τη φορά η στήλη θα είναι ιδιαιτέρως ευγενική με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η οποία παραμένει στις επάλξεις. Όπως φαίνεται και από όσα μαθαίνουμε, όλοι παραμένουν στη θέση τους και, μάλιστα, προχωρούν σημαντικά ζητήματα.

Ας αρχίσουμε, λοιπόν, με την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, η οποία προχώρησε σε δύο σημαντικές κινήσεις τις προηγούμενες μέρες.

Η πρώτη αφορά στη συνεργασία της Ελλάδας με τη Unicef την υλοποίηση του έργου «Εθνικό Πρόγραμμα Άσκησης και Υγιεινής Διατροφής/Αντιμετώπιση Παιδικής Παχυσαρκίας», στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Για το έργο αυτό η κα Αγαπηδάκη είχε μιλήσει εκτενώς κατά την πρώτη συμμετοχή της σε συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Υγείας ως Γενική Γραμματέας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, προχωρά «η επιχορήγηση, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU, του Διεθνούς Οργανισμού με την επωνυμία Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών, για τα παιδιά (UNICEF) στην Ελληνική Δημοκρατία, με το ποσό των 22.364.222 ευρώ από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων – Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η επιχορήγηση αφορά την αρχική προχρηματοδότηση ύψους 50% του συνολικού ποσού χρηματοδότησης».

Παράλληλα με την παραπάνω δράση η κα Αγαπηδάκη προχωρά και τον σχεδιασμό της ανάπτυξης και υλοποίησης των δράσεων και παρεμβάσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του μαθητικού πληθυσμού, στο πλαίσιο της Αγωγής Υγείας σε Εθνικό Επίπεδο για το σχολικό έτος 2023-2024.

ΥΓ: Τα εύσημα όλων στην αναπληρώτρια για τη δημόσια στήριξη της δημοσιογράφου Αθηναΐδας Νέγκα, η οποία υπέστη διαδικτυακό bulling, λόγω λεύκης.

Ξεπέρασε την κρίση

Πριν από 6 μήνες το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είχε ανακοινώσει την ακύρωσης της διαδικασίας κατασκευής των τριών νέων δημόσιων νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη (Παιδιατρικό, στην Κομοτηνή και στη Σπάρτη (Γενικά). Μια κίνηση η οποία απογοήτευσε την κυβέρνηση.

Πριν από μια εβδομάδα, όμως, ανακοινώθηκε από το Ίδρυμα ότι τελικά υπέγραψε τη συμφωνία της κατασκευής.

Όπως αναφέρει το ΙΣΝ: «Με τη βοήθεια της εταιρίας Hill International, του Renzo Piano και της εταιρίας Renzo Piano Building Workshop, της Betaplan και με τη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων, με τελικό ανάδοχο τον Όμιλο ΑΒΑΞ, έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους στην Ελλάδα και στην Κύπρο, υπογράφηκε την Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023 η σύμβαση για την έναρξη της κατασκευής του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής – ΙΣΝ, του Νέου Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης – ΙΣΝ και του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης – ΙΣΝ. Η αύξηση του προϋπολογισμού για τα συγκεκριμένα έργα διαμορφώνει τη συνολική επένδυση του ΙΣΝ για τη Διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία σε ποσό άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, με τα τρία νέα νοσοκομεία, τα οποία θα παραδοθούν πλήρως εξοπλισμένα στο Ελληνικό Δημόσιο, να αποτελούν περίπου το ήμισυ (500 εκατομμύρια δολάρια) του συνολικού προϋπολογισμού».

Παρών στην υπογραφή ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, του οποίου η έναρξη της θητείας σηματοδοτείται με ένα τόσο σημαντικό γεγονός. Τον λες και τυχερό…

Οι αφανείς δράσεις του Χρυσοχοΐδη

Πέρα από τις παραπάνω κινήσεις, από τις οποίες μόνο η συμφωνία του ΙΣΝ ανακοινώθηκε και μάλιστα ιδιαίτερα λιτά από το Υπουργείο Υγείας, υπάρχουν και πολλές άλλες ακόμη.

Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στη Διαύγεια, για να δει ότι σε περίπου έναν μήνα θητείας, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει υπογράψει πάνω από 200 αποφάσεις, εγκυκλίους, κτλ. Κινήσεις που αφορούν σε όλο το εύρος των δράσεων του Υπουργείου, με πιο πρόσφατες τις εντάξεις φαρμάκων στην Θετική Λίστα.

Θα πείτε, βέβαια, ότι πολλές από αυτές αποτελούν τυπικές διαδικασίες. Μην ξεχνάμε, όμως, ότι είναι Αύγουστος και φυσικά ο Υπουργός βρίσκεται ακόμη στην αρχή της θητείας του.

Για να δούμε και τη συνέχεια…

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

COVID-19: Τα μακροχρόνια προβλήματα που προκαλεί σε καρδιά, νεφρά και ήπαρ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.