COVID-19: Συνεχής αύξηση κρουσμάτων -Ταυτοποίηση της Eris – Αναμένονται οδηγίες για το φθινόπωρο

Ανησυχεί η εκ νέου επέκταση της COVID-19 εν μέσω θέρους. Ο συγχρωτισμός στις διακοπές έφερε αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία. Η νέα υποπαραλλαγή Eris είναι στη χώρα μας από τον περασμένο Μάιο, υπεύθυνη για ένα στα δέκα κρούσματα (ποσοστό 11%). Στη συζήτηση για το τι θα γίνει πάλι από το φθινόπωρο, οι ειδικοί λένε ότι αναμένονται οδηγίες από τον ΠΟΥ και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Πάντως το εμβόλιο είναι, πια, σαν να μην έχει γίνει, είμαστε όλοι ευάλωτοι απέναντι στις αλλαγές του κορωνοϊού SARS-CoV-2 και το πιθανότερο είναι να υπάρξουν συστάσεις για εμβολιασμό μία φορά τον χρόνο, πριν από τον χειμώνα, όπως γίνεται και με το εμβόλιο ενάντια στη γρίπη.

Πάντως όσο κι αν οι επιστήμονες λένε, ότι πρέπει επιτέλους να μάθουμε να ζούμε με τον ιό, οι θάνατοι από τις επιπλοκές της νόσου τρομάζουν τον κόσμο, που εξακολουθεί στην πλειοψηφία του να αγχώνεται, όταν διαγιγνώσκεται θετικός.

COVID-19: Η Eris επελαύνει στην Κρήτη

Η νέα υποπαραλλαγή Eris σχετίζεται με κρούσματα ως επί το πλείστον στην Κρήτη, αλλά σιγά – σιγά και σε άλλες περιοχές της χώρας μας. Ως τώρα έχουν ταυτοποιηθεί 41 κρούσματα και έπεται συνέχεια.

Στην Κρήτη η Eris κυριάρχησε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στα τέλη Μαΐου ευθυνόταν μόλις για το 6% των κρουσμάτων, στα τέλη Ιουνίου για το 29% και στις αρχές Αυγούστου για το 94%. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, μέσα σε τέσσερις εβδομάδες σκαρφάλωσε στο 11%, από το 2% που ήταν.

Το παράδειγμα της Βρετανίας – όπου τον τελευταίο μήνα παρατηρείται αυξημένη νοσηρότητα – έχει προβληματίσει την επιστημονική κοινότητα.

Μόλις πριν από δύο 24ωρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναβάθμισε την υποπαραλλαγή Eris σε υποπαραλλαγή ενδιαφέροντος – πλέον εντοπίζεται σε 51 χώρες.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι την 31η εβδομάδα του 2023 (δηλαδή από 31 Ιουλίου έως και 6 Αυγούστου 2023) εισήχθησαν στα νοσοκομεία όλης της χώρας 469 ασθενείς – την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου οι εισαγωγές ήταν μόλις 198.

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 9 από τις 10 περιοχές, που ελέγχθηκαν.

Το ΕΣΥ είναι σε ετοιμότητα. Ωστόσο, σε σύγκριση με το περσινό καλοκαίρι, φέτος νοσηλεύονται πέντε φορές λιγότεροι ασθενείς με COVID-19.

Διαβάστε επίσης

Φωτοευαισθησία: Τι την προκαλεί και πώς μπορεί να προληφθεί

Κιρσοί και καλοκαίρι: Ο κίνδυνος θρόμβωσης και η θεραπευτική αντιμετώπιση

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.