Μεταμοσχεύσεις: Τρία νέα προγράμματα Συμπαγών Οργάνων

Η παρουσίαση των τριών Ελληνικών Προγραμμάτων Μεταμόσχευσης Συμπαγών Οργάνων, που βραβεύθηκαν πρόσφατα από το Υπουργείο Υγείας, αυτό της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Γ.Ν.Θ. «Ιπποκρατείου», του Γ.Ν. «Λαϊκό» και του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023 στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια στην Αθήνα σε μία εκδήλωση που έγινε υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων και του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Η Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων Α.Π.Θ. και το «Ιπποκράτειο» Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης λειτουργούν προγράμματα: Μεταμόσχευσης Νεφρού Ενηλίκων/Παίδων, Μεταμόσχευσης Ήπατος Ενηλίκων/Παίδων και Μεταμόσχευσης Παγκρέατος. Η Κλινική έχει να επιδείξει από την ίδρυσή της πλούσιο κλινικό και ερευνητικό έργο στη νεφρική μεταμόσχευση των ενηλίκων (1.791 μεταμοσχεύσεις), ενώ παραμένει το πιο ενεργό κέντρο στη μεταμόσχευση ήπατος (677 μεταμοσχεύσεις).

Βασικός πυλώνας

Βασικός πυλώνας των ερευνητικών ενδιαφερόντων της Κλινικής είναι το νέο Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας στη Μεταμόσχευση Συμπαγών Οργάνων του Α.Π.Θ. στο πλαίσιο της Ειδικής Μονάδας Βιοιατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (Ε.Μ.Β.Ι.Ε.Ε.) της Ιατρικής, Α.Π.Θ.. Τρέχοντα ερευνητικά θέματα είναι η 3D Laser Scanning for Split Liver Graft Volume Assessment, τρισδιάστατη εκτύπωση ηπατικών και νεφρικών όγκων για υποβοήθηση χειρουργικών επεμβάσεων και βιοεκτύπωση.

Στο Λαϊκό Νοσοκομείο από το 1971, που διενεργήθηκε η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού, έως σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 2.998 μεταμοσχεύσεις νεφρού, 1.555 από ζώντα και 1.441 από αποβιώσαντα δότη αντίστοιχα, ενώ οι υποψήφιοι λήπτες νεφρικού μοσχεύματος του κέντρου στο μητρώο αναμονής είναι 613. Η μεταμοσχευτική δραστηριότητα από το 2017 είναι σταθερά πάνω από 100 μεταμοσχεύσεις ετησίως, με τις μεταμοσχεύσεις από ζώντα δότη να αποτελούν το 60% της συνολικής μεταμοσχευτικής δραστηριότητας.

Το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων από ζώντα δότη στοχεύει στη μέγιστη δυνατή αξιοποίησή τους με αποτέλεσμα στη ΜΜΝ του Λαϊκού να διενεργείται το 75% του συνόλου των μεταμοσχεύσεων από ζώντα δότη στη χώρα. Από το 2020, σε συνεργασία με το Αναισθησιολογικό και το Παιδονεφρολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού» και το Αναισθησιολογικό Τμήμα του Λαϊκού, έχουν διενεργηθεί επίσης 30 παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις νεφρού.

Η Πανεπιστημιακή Κλινική Νεφρολογίας και Μεταμόσχευση Νεφρού του Λαϊκού Νοσοκομείου που επίσης βραβεύτηκε, έχει πλούσια κλινική και ερευνητική δραστηριότητα που καλύπτει όλο το φάσμα της νεφρολογίας, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των ανοσολογικών παθήσεων του νεφρού. Από τον Ιανουάριο 2022, η Μονάδα Σπειραματικών Παθήσεων της Κλινικής, αποτελεί το μοναδικό ελληνικό νεφρολογικό κέντρο το οποίο έλαβε πιστοποίηση ως μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Σπανίων Νεφρικών Παθήσεων (ERKNET), ενώ είχε προηγηθεί πιστοποίηση ως «Κέντρο Αριστείας Σπάνιων Νεφρικών Παθήσεων» από το ελληνικό Υπουργείο Υγείας τον Οκτώβριο 2020.

Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο

Το Πρόγραμμα Μεταμόσχευσης Καρδιάς του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου έχει ήδη μακρόχρονη διαδρομή αφού λειτουργεί από το 1995. Στα χρόνια αυτά έχουν πραγματοποιηθεί 213 μεταμοσχεύσεις καρδιάς σε 212 ασθενείς, ενώ από το 2003, έτος κατά το οποίο εμφυτεύθηκε το πρώτο σύστημα υποστήριξης της καρδιάς, έχουν τοποθετηθεί 199 συστήματα σε 189 ασθενείς. Το 2020 έγινε η έναρξη της λειτουργίας του Προγράμματος Μεταμόσχευσης Πνευμόνων σε συνεργασία με το ΠΓΝ «Αττικόν». Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 23 μεταμοσχεύσεις πνευμόνων σε αντίστοιχο αριθμό ασθενών.

Το ΩΚΚ είναι το συντονιστικό κέντρο της μελέτης Retention με σκοπό την τηλε-παρακολούθηση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, ασθενών που φέρουν συστήματα υποστήριξης της καρδιάς και ληπτών καρδιακού μοσχεύματος.

Διαβάστε επίσης

Υπουργείο Υγείας: Τι αλλάζει στη θητεία των αγροτικών γιατρών

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα φαρμακευτικού προϊόντος για την καρδιά και συμπλήρωμα διατροφής

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.