Υπουργείο Υγείας: Τι αλλάζει στη θητεία των αγροτικών γιατρών

Πιλοτικό πρόγραμμα κλινικής άσκησης νέων γιατρών πριν κάνουν το αγροτικό τους για έξι μήνες σε 23 νοσοκομεία της χώρας, ξεκινά το Υπουργείο Υγείας.

Ειδικοτέρα, οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας θα απευθύνουν κάλεσμα προς τους 115 νέους επιστήμονες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την απόφαση της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) σε αυτή την πρώτη φάση οι 115 γιατροί που θα τοποθετηθούν για έξι μήνες θα κάνουν το αγροτικό τους μόνο για ένα εξάμηνο και όχι για 12 μήνες που διαρκεί η υπηρεσία υπαίθρου.

Μάλιστα, βάση της ίδιας απόφασης «ο εν λόγω ιατρός θα συμμετάσχει στο πλήρες πρόγραμμα λειτουργίας του τμήματος στο οποίο είναι τοποθετημένος, στις εφημερίες, στα επείγοντα, στην υποδοχή της Παθολογικής και της Χειρουργικής Κλινικής, καθώς και στα Εξωτερικά Ιατρεία αυτών. Ειδικότερα ο εν λόγω ιατρός θα οφείλει να βρίσκεται σε πέντε εφημερίες εκ των επτά στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησής του που σημειώνεται πως θα είναι έμμισθη.

Πιλοτικό πρόγραμμα νέων γιατρών 

Με το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, τα οφέλη για έναν νέο γιατρό είναι διπλό καθώς και κλινική εμπειρία θα αποκτήσουν δίπλα σε έμπειρους γιατρούς κατά την διάρκεια των εφημεριών και θα είναι μειωμένη κατά έξι μήνες η άσκηση του αγροτικού τους.

Σύμφωνα, με την υπουργική απόφαση «ο εν λόγω ιατρός θα συμμετάσχει στο πλήρες πρόγραμμα λειτουργίας του τμήματος στο οποίο είναι τοποθετημένος, στις εφημερίες, στα επείγοντα, στην υποδοχή της Παθολογικής και της Χειρουργικής Κλινικής, καθώς και στα Εξωτερικά Ιατρεία αυτών. Ειδικότερα ο εν λόγω ιατρός θα οφείλει να βρίσκεται σε πέντε εφημερίες εκ των επτά στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησής του που σημειώνεται πως θα είναι έμμισθη.

Δικαίωμα να δηλώσουν ενδιαφέρον και να καταθέσουν αίτηση έχουν όσοι:

α) έχουν αποφοιτήσει από ιατρικές σχολές των πανεπιστημίων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής από την 1η.1.2022 και εφεξής,

β) δεν έχουν τοποθετηθεί για εκπαίδευση σε κανένα στάδιο της ειδικότητας,

γ) δεν έχουν επιλεγεί από προκήρυξη ή πρόσκληση για την εκπλήρωση της υπηρεσίας υπαίθρου ούτε την έχουν εκπληρώσει και

δ) δεν έχουν πάρει νόμιμη απαλλαγή από την υποχρέωση εκπλήρωσης υπηρεσίας υπαίθρου.

Σε ότι αφορά την τοποθέτηση των γιατρών τοποθετούνται με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας σε προσωρινά συνιστώμενες θέσεις σε νοσηλευτικά ιδρύματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που έχουν καθοριστεί από τον Υπουργό Υγείας και ανακοινώνονται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που εκδίδει κάθε Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας (Δ.Υ.ΠΕ.) για τα νοσοκομεία αρμοδιότητάς της.

Επιλογή των γιατρών

Το κριτήριο για τη συμμετοχή των ιατρών στο πιλοτικό πρόγραμμα της προκαταρκτικής κλινικής άσκησης είναι η εμπρόθεσμη υποβολή της αίτησης και των δικαιολογητικών.

Σε περίπτωση που ο αριθμός των ιατρών που αιτούνται ανά νοσοκομείο υπερβαίνει τον αριθμό των θέσεων προκαταρκτικής κλινικής άσκησης στο εν λόγω νοσοκομείο, διενεργείται μεταξύ των δημόσια κλήρωση από τη Διοίκηση της αρμόδιας Υ.ΠΕ., σε χρόνο και τόπο που ορίζονται με σχετική ανακοίνωση.

Οι ιατροί τοποθετούνται με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υ.ΠΕ. και συνάπτουν σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου με το νοσηλευτικό ίδρυμα στο οποίο τοποθετούνται.

Η απόφαση αναρτάται στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» της οικείας Δ.Υ.ΠΕ.. Αντίγραφο της απόφασης τοποθέτησης αποστέλλεται ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλώσει ο ιατρός στην αίτησή του. Με την απόφαση ορίζεται προθεσμία δέκα (10) εργασίμων ημερών από την παραλαβή της, εντός της οποίας ο ιατρός οφείλει να αναλάβει τα καθήκοντά του και να υπογράψει σύμβαση με το νοσηλευτικό ίδρυμα στο οποίο τοποθετείται.

Οι ενδιαφερόμενοι ιατροί μπορούν να παρουσιαστούν και να αναλάβουν υπηρεσία στα νοσοκομεία στα οποία τοποθετούνται για την προκαταρκτική κλινική άσκηση και με μόνη την προσκόμιση της εκτυπωμένης από το πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» απόφασης της οικείας Δ.Υ.ΠΕ.

Αν ο ιατρός διακόψει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο, δεν δύναται να υποβάλει εκ νέου αίτηση για συμμετοχή σε αυτό.

Αν κατά τη διάρκεια του πιλοτικού προγράμματος προκαταρκτικής κλινικής άσκησης, ιατρός που συμμετέχει σε αυτό τοποθετηθεί για άσκηση προς απόκτηση ειδικότητας, η απόφαση τοποθέτησης για άσκηση προς απόκτηση ειδικότητας ανακαλείται.

Για τους ιατρούς που ολοκληρώνουν το πιλοτικό πρόγραμμα προκαταρκτικής κλινικής άσκησης:

α) μειώνεται κατά ένα (1) μήνα ο χρόνος ειδίκευσης σε οποιαδήποτε ειδικότητα, κατά την έναρξη αυτής, και

β) μειώνεται σε έξι (6) μήνες η υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου, κατά παρέκκλιση της περ. Α΄ της παρ.3 του άρθρου 21 του ν.3580/2007 (ΦΕΚ 134 Α΄), περί δωδεκάμηνης υπηρεσίας υπαίθρου.

Μετά από την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος προκαταρκτικής κλινικής άσκησης και της εξάμηνης υπηρεσίας υπαίθρου των γιατρών, αναγνωρίζονται τρεις (3) μήνες άσκησης ειδικότητας παθολογίας ή χειρουργικής, κατ΄επιλογή των ιατρών, εκτός αυτών που ειδικεύονται στη Γενική/Οικογενειακή Ιατρική.

Διαβάστε επίσης 

Δρ. Ζουμπούλης στο HS: Έρχονται καλλυντικά με ουσίες που μιμούνται ορμόνες – Το δέρμα «δείχνει» ασθένειες

Δωρεάν εκπαιδευτικά webinars για τον καρκίνο του μαστού – «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω»

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.