Αυτοάνοσο νόσημα και έμφραγμα: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος επικίνδυνων επιπλοκών

Μετά από ένα έμφραγμα οι άνθρωποι με αυτοάνοσο νόσημα είναι πιθανότερο να πεθάνουν, να πάθουν δεύτερο έμφραγμα, να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια ή να έχουν άλλη επικίνδυνη επιπλοκή, σε σύγκριση με όσους δεν έχουν τέτοια νόσο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Αυτοάνοσο νόσημα και έμφραγμα

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Αμγκάντ Μεντίας του Ιατρικού Κολλεγίου του Κλίβελαντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό «Journal of the American Heart Association», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 1,65 εκατομμύρια άτομα άνω των 65 ετών που είχαν εισαχθεί σε νοσοκομείο μεταξύ 2014-19, λόγω εμφράγματος. Από αυτούς οι 60.072 (το 3,6%) είχαν κάποια φλεγμονώδς αυτοάνοσο νόσημα, με συχνότερο τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Η μελέτη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, βρήκε ότι οι άνθρωποι με αυτοάνοσο νόσημα που είχαν πάθει ήδη έμφραγμα, στη συνέχεια ήταν 15% πιθανότερο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, 12% πιθανότερο να νοσηλευθούν για καρδιακή ανεπάρκεια και 8% να πάθουν νέο έμφραγμα.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστημικός ερυθηματώδης λύκος και η ψωρίαση, είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα και καρδιαγγειακή νόσο. Οι άνθρωποι με αυτοάνοσο νόσημα έχουν περισσότερους παραδοσιακούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως υπέρταση, διαβήτη τύπου 2 και νεφρική νόσο, πέρα από τη χρόνια φλεγμονή, τα αυτοάνοσα αντισώματα και τη μακρόχρονη χρήση στεροειδών φαρμάκων, που επίσης αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και το έμφραγμα.

Διαβάστε επίσης

Καθ. Λεωνίδας Πλατανιάς: Ο καρκίνος είναι η χειρότερη αρρώστια – Είναι πολλά αυτά, που δεν ξέρουμε

Η υποτροπή της COVID-19, μετά το Paxlovid, δεν οφείλεται σε ελλιπή ανοσολογική απόκριση

Γιατί το φαγητό αργά το βράδυ δεν κάνει καλό στην υγεία; Ο ρόλος της λεπτίνης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.