Γιατί το φαγητό αργά το βράδυ δεν κάνει καλό στην υγεία; Ο ρόλος της λεπτίνης

Σίγουρα το έχετε ακούσει ως συμβουλή και προτροπή, να αποφεύγετε το φαγητό αργά το βράδυ. Έχετε όμως αναρωτηθεί το γιατί; Μια νέα μελέτη συγκρίνοντας ανθρώπους που έτρωγαν τις ίδιες τροφές, αλλά σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, παρουσιάζει τους λόγους γιατί συμβαίνει αυτό που έχουν δείξει πολλές μελέτες ότι το φαγητό αργά το βράδυ δεν κάνει καλό στην υγεία.

Προηγούμενες μελέτες είχαν ήδη εντοπίσει μια σχέση μεταξύ του χρόνου των γευμάτων και της αύξησης του σωματικού βάρους, αλλά οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν αυτή τη σχέση πιο προσεκτικά, καθώς και να ανακαλύψουν τους βιολογικούς λόγους που κρύβονται πίσω από αυτήν.

«Έχει σημασία τι ώρα τρώμε όταν όλα τα υπόλοιπα διατηρούνται σταθερά;» δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Νίνα Βούτσοβιτς, ερευνήτρια στο τμήμα ύπνου και κιρκαδιανών διαταραχών στο Νοσοκομείο Brigham της Βοστώνης.

Η απάντηση ήταν ναι – το να τρώμε αργότερα μέσα στην ημέρα διπλασιάζει τις πιθανότητες να πεινάμε περισσότερο, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Cell Metabolism».

Τι έδειξε η έρευνα

Στην έρευνα συμμετείχαν 16 υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα. Κάθε εθελοντής συμμετείχε σε δύο διαφορετικά πειράματα διάρκειας έξι ημερών, με τον ύπνο και το φαγητό τους να ελέγχονται αυστηρά.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το φαγητό αργά το βράδυ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, αυξημένο σωματικό λίπος και μειωμένη πιθανότητα απώλειας βάρους. Θέλαμε να καταλάβουμε το γιατί», δήλωσε ο Φρανκ Σιρ, νευροεπιστήμονας στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s της Βοστώνης.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δυο ομάδες. Επί έξι ημέρες, η πρώτη ομάδα έτρωγε τρία γεύματα την ημέρα: πρωινό στις 9 το πρωί, μεσημεριανό στη 1 το μεσημέρι και δείπνο γύρω στις 6 το απόγευμα. Η δεύτερη ομάδα έτρωγε τα γεύματα τέσσερις ώρες αργότερα: το πρώτο γύρω στη 1μμ και το τελευταίο γύρω στις 9μμ.

Οι διαπιστώσεις

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έτρωγαν αργότερα είχαν μειωμένα επίπεδα λεπτίνης –μιας ορμόνης που μας λέει πότε αισθανόμαστε χορτάτοι – που σημαίνει ότι οι αισθάνονταν πιο πεινασμένοι από εκείνους που έτρωγαν νωρίτερα. Επιπλέον, οι θερμίδες καίγονταν με βραδύτερο ρυθμό.

Τα πειράματα έδειξαν επίσης ότι η γονιδιακή έκφραση του λιπώδους ιστού – η οποία επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα αποθηκεύει λίπος – αύξησε τη διαδικασία της λιπογένεσης που χτίζει τους λιπώδεις ιστούς και μείωσε τη διαδικασία της λιπόλυσης που διασπά το λίπος.

«Απομονώσαμε αυτές τις επιδράσεις ελέγχοντας τις μεταβλητές, όπως η θερμιδική πρόσληψη, η σωματική δραστηριότητα, ο ύπνος και η έκθεση στο φως, αλλά στην πραγματική ζωή, πολλοί από αυτούς τους παράγοντες μπορεί να επηρεάζονται και οι ίδιοι από το χρονοδιάγραμμα των γευμάτων», εξήγησε ο Σιρ.

Συνοδά προβλήματα υγείας

Φυσικά, η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος, και έτσι η εξεύρεση τρόπων αποτροπή της θα έκανε τεράστια διαφορά στην υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού.

«Σε μελέτες μεγαλύτερης κλίμακας όπου ο αυστηρός έλεγχος όλων αυτών των παραγόντων μπορεί να μην είναι εφικτός, θα πρέπει τουλάχιστον να εξετάσουμε πώς άλλες συμπεριφορικές και περιβαλλοντικές μεταβλητές μεταβάλλουν αυτές τις βιολογικές οδούς που διέπουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας», σημείωσε ο Σιρ.

Με πληροφορίες από Science Alert, CNN μέσω ertnews.gr

Διαβάστε επίσης

Δρ Μυλωνάκης: “Ο Sars Cov-2 κάνει μέσα σε τρεις μήνες τόσες αλλαγές όσες ο ιός της γρίπης σε δύο χρόνια”

Ευλογιά των πιθήκων: Βρέθηκαν μεταλλάξεις που προκαλούν αναστάτωση στην επιστημονική κοινότητα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.