Η Astrazeneca ανακοίνωσε αποτελεσματικότητα 76% για το εμβόλιό της

Το 76% φτάνει η συνολική αποτελεσματικότητα του εμβολίου που αναπτύχθηκε από την Astrazeneca σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα που ανακοίνωσε η εταιρεια, το εμβόλιο είναι 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη της βαριάς νόσου και 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου σε άτομα άνω των 65 ετών.

Τα δεδομένα προέρχονται από κλινική δοκιμή φάσεως ΙΙΙ που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην οποία συμμετείχαν συνολικά πάνω από 32.000 άτομα.

Στη μελέτη αυτή δεν υπήρξαν ζητήματα ασφάλειας του εμβολίου και το εμβόλιο ήταν γενικά καλά ανεκτό από όσους το έλαβαν.

Το 76% δεν φαντάζει τόσο… εντυπωσιακό όσο το 95% που έχουν ανακοινώσει οι Pfizer/BioNTech και Moderna για τα εμβολιά τους.

Όμως το εμβόλιο της Οξφόρδης έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των δύο βασικών «ανταγωνιστών» του: η μεταφορά και η αποθήκευσή του είναι πιο εύκολη, αφού δεν απαιτεί εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες όπως τα άλλα δύο.

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, το εμβόλιο της AstraZeneca έχει γίνει αντικείμενο πολλών συζητήσεων και προβληματισμών, εξαιτίας κάποιων περιστατικών θρόμβωσης τα οποία – σύμφωνα με όλες τις διεθνείς αρμόδιες αρχές – δεν συνδεόνται με τη χορήγηση του εμβολίου.

Επιπλέον, παρατηρούνται κάποια προβλήματα στην παραγωγή, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα τις καθυστερήσεις των παραδόσεων κυρίως στην Ευρώπη.

Όπως και να ‘χει, το εμβόλιο της AstraZeneca έχει λάβει άδεια επείγουσας χρήσης σε πάνω από 70 χώρες και είναι το κύριο – αν όχι αποκλειστικό – εμβόλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.