Πλεύρης: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να καλύψει τις ελλείψεις φαρμάκων με γενόσημα

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, μπορεί να καλύψει με γενόσημα τις ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πρόβλημα θα ήταν μεγαλύτερο, αν δεν υπήρχαν γενόσημα φάρμακα των φαρμάκων που είναι σε έλλειψη.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ότι αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, στη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε επίσης στην έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα και στην επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στο ΕΣΥ.

Όσον αφορά στην Κίνα, ανέφερε ότι θα γίνει σύσκεψη από τον ευρωπαϊκό ΕΟΔΥ μέσα στην εβδομάδα και τόνισε ότι “όπως έχουν δείξει όλα, η πολιτική αντιμετώπισης του κορωνοϊού, «Zero Covid» δεν αποδίδει”.

Ελλείψεις φαρμάκων και γενόσημα

«Έλλειψη φαρμάκων υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο για δύο λόγους. Λόγω της γενικής έλλειψης αλλά και λόγω των παράλληλων εξαγωγών», είπε.

«Η μείωση παραγωγής φαρμάκων στην Ινδία και στην Κίνα, αλλά και η αυξημένη ζήτηση ιδιαίτερα σε παιδιατρικά φάρμακα, έχει ωθήσει στις ελλείψεις», εξήγησε ο Θάνος Πλεύρης σημειώνοντας πως «η ελληνική βιομηχανία φαρμάκων, μπορεί να καλύψει με γενόσημα την έλλειψη. Πρόβλημα υπάρχει, όταν δεν υπάρχει γενόσημο κάποιου φάρμακου από τη χώρα μας».

Όσον αφορά τις παράλληλες εξαγωγές, ο Υπουργός Υγείας τόνισε πως θα γίνουν πιο αυστηροί οι έλεγχοι και οι εταιρείες που πράττουν αντίθετα με τον νόμο θα κλείσουν όπως έγινε και σε δύο φαρμακαποθήκες στη Θεσσαλονίκη, που δεν δέχτηκαν τον έλεγχο.

«Ευελπιστούμε ότι προς το τέλος Ιανουαρίου που θα έχουμε τη δική μας έξαρση της γρίπης, δεν θα είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση και από τα υπόλοιπα κράτη» ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης.

«Γιατρούς δεν κατηγόρησα, αυτό που είπα είναι ότι πολλές φορές κάποιοι γονείς αγοράζουν περισσότερα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και οι γιατροί, κάποιες φορές μπορεί να συνταγογραφούν αντιβιώσεις παραπάνω με σκοπό να “στοκάρουν” οι γονείς λόγω φόβου έλλειψης, εντείνει το πρόβλημα», είπε ακόμη ο Υπουργός Υγείας.

Το καλοκαίρι στη Βουλή – συνέχισε – γνωρίζοντας αυτήν την κατάσταση ψηφίσαμε δύο άρθρα τα οποία δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ήρθαμε και χωρίσαμε τον προϋπολογισμό στα δύο και είπαμε, τα φθηνά φάρμακα, θα έχουν πλαφόν claw back, και  θα έχουν δικό τους ξεχωριστό προϋπολογισμό για να μην επιβαρύνονται μεγάλο claw back και το μεγάλο claw back να το πληρώνουν τα ΦΥΚ, τα φάρμακα υψηλού κόστους. Δηλαδή, τα φάρμακα των μεγάλων πολυεθνικών. Αυτή τη διάταξη δεν τη ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Χάρη σε αυτή η διάταξη σήμερα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει τη δυνατότητα να μπορεί να έχει λιγότερο claw back και να κάνει τις περισσότερες παραγωγικές διαδικασίες. Το δεύτερο το οποίο ψηφίσαμε το καλοκαίρι και συνδέεται με αυτό, είναι να έχουν τη δυνατότητα φάρμακα τα οποία είναι πολύ χαμηλής αξίας και τώρα γίνονται οι κρίσεις, να κάνουν αίτηση να πάρουν καλύτερη τιμή για να μη φύγουν από την ελληνική αγορά.

Για κάποιο περίεργο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ και το λέω ευθέως, ήταν εναντίον κάθε πολιτικής που πίεζε τα πολύ ακριβά φάρμακα και ήδη εμείς με κλειστούς προϋπολογισμούς από τα ΦΥΚ, τα φάρμακα υψηλού κόστους που έχουν οι μεγάλες εταιρίες, πήραμε 450 εκατομμύρια εκπτώσεις.

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, που επέστρεψαν από 1/1/2023 στα νοσοκομεία, τόνισε πως «επειδή ακόμη οι μελέτες δείχνουν ότι έστω σε μικρότερο βαθμό οι μη εμβολιασμένοι μεταδίδουν ευκολότερα τον ιό, δεν θα επιστρέψουν σε ΜΕΘ και σε δομές με ανοσοκατασταλμένους». Οι γιατροί που τους αντικατέστησαν θα παραμείνουν στα πόστα τους.

Διαβάστε επίσης

Τι να μην φάτε όταν είστε άρρωστοι – Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για τα 10 πιο συχνά προβλήματα υγείας

1 στις 3 περιπτώσεις καρκίνου μπορεί να προληφθεί – Οι 10 συνήθειες για καλή ζωή

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.