Τι να μην φάτε, όταν είστε άρρωστοι – Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για τα 10 πιο συχνά προβλήματα υγείας

Όταν είστε άρρωστοι, έχετε κρυώσει ή έχετε συμπτώματα που σαν προκαλούν δυσφορία, το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να φάτε κάτι που θα σας κάνει να αισθανθείτε χειρότερα.

Τι γίνεται όμως αν δεν σας ενδιαφέρει η κοτόσουπα ή οι φρυγανιές και λαχταράτε παγωτό ή ένα ποτήρι κρασί; Το τι πρέπει να τρώτε εξαρτάται από την κατάστασή σας, λένε οι ειδικοί.

Τι να μην φάτε όταν είστε άρρωστοι – Τα καλύτερα και τα χειρότερα τρόφιμα για τα 10 πιο συχνά προβλήματα υγείας

1. Διάρροια

Για τη διάρροια που προκαλείται από έναν ιό του στομάχου ή απο ένα γεύμα, δοκιμάστε ήπιες τροφές. Επισκεφθείτε τον γιατρό σας εάν τα συμπτώματα συνεχιστούν για περισσότερο από δύο εβδομάδες ή νωρίτερα εάν εμφανιστούν σημάδια αφυδάτωσης ή εάν η διάρροια συνοδεύεται από πυρετό, αίμα, έντονο πόνο, σοβαρή ναυτία και έμετο.

Καλύτερες τροφές: Καταναλώστε ήπιες τροφές όπως μπανάνες, ρύζι, μήλο και τοστ. Επίσης, το πλιγούρι βρώμης, οι ψητές πατάτες, τα κουλούρια και το ψημένο κοτόπουλο ή γαλοπούλα χωρίς δέρμα είναι ασφαλή.

Τα χειρότερα τρόφιμα: Καραμέλες χωρίς ζάχαρη, τσίχλες και άλλα προϊόντα που περιέχουν σορβιτόλη ή άλλες αλκοόλες ζάχαρης. μπορεί να προκαλέσουν διάρροια σε μερικούς ανθρώπους. Οι τροφές που προκαλούν αέρια και φούσκωμα περιλαμβάνουν πιπεριές, μπιζέλια, μπρόκολο, καλαμπόκι και φασόλια. Γαλακτοκομικά, αλκοόλ, καφεΐνη, λιπαρά και τηγανητά τρόφιμα μπορεί επίσης να επιδεινώσουν τη διάρροια.

2. Δυσκοιλιότητα

Παράγοντες όπως κάποια φάρμακα, η έλλειψη άσκησης και η μη κατανάλωση αρκετών δημητριακών, φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.

Καλύτερες τροφές: Ψωμί ολικής αλέσεως με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ξηροί καρποί, φασόλια, δαμάσκηνα, πλιγούρι βρώμης, λιναρόσπορος, μπρόκολο, αχλάδια και μήλα. Η κατανάλωση έξι έως οκτώ ποτηριών νερό καθημερινά βοηθά επίσης.

Χειρότερα τρόφιμα: Τα γλυκά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα συμπληρώματα σιδήρου, τα κρέατα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να επιδεινώσουν τη δυσκοιλιότητα.

3. Στομαχικές διαταραχές

Όταν έχετε πρόβλημα στο στομάχι, ακόμα και με το άκουσμα λέξεων που σχετίζονται με φαγητό, μπορεί να νιώσετε άσχημα, αλλά τα σωστά τρόφιμα μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα. Γενικά, κρατήστε τις μερίδες φαγητού μικρές και τις οσμές στο ελάχιστο.

Καλύτερες τροφές: Φρυγανιές, κράκερ αλατιού ή κουλουράκια μπορούν να βοηθήσουν, όπως και μικρές ποσότητες τοστ ή δημητριακών. Επιλέξτε ήπια φαγητά, όπως νουντλς, μάφιν ή φαγητά που περιέχουν πολύ νερό, όπως σούπα.

Χειρότερα τρόφιμα: Τα λιπαρά, πικάντικα, αλμυρά ή επεξεργασμένα τρόφιμα, η καφεΐνη, το αλκοόλ και τα ανθρακούχα ποτά μπορούν να επιδεινώσουν τη ναυτία.

4. Πονόλαιμος

Ορισμένες τροφές μπορούν να καταπραΰνουν τον πονόλαιμο.

Καλύτερες τροφές: Προσπαθήστε να διατηρείτε το λαιμό σας υγρό με σκληρές καραμέλες ή παστίλιες και να πίνετε πολλά υγρά. Μαλακά, κρεμώδη φαγητά, όπως σούπες κρέμας, πουρές πατάτας, γιαούρτι, ομελέτα και κρέμα γάλακτος μπορεί να είναι πιο ανεκτά όταν έχετε πονόλαιμο.

Χειρότερα τρόφιμα: Αποφύγετε τα σκληρά τρόφιμα που γρατζουνάνε τον λαιμό, όπως τα πατατάκια, οι ξηροί καρποί και η γκρανόλα. Οι όξινοι χυμοί από πολλά φρούτα και λαχανικά, καθώς και ο χυμός πορτοκαλιού, ο χυμός σταφυλιού και η λεμονάδα, μπορούν επίσης να ερεθίσουν τον πονόλαιμο.

5. Πονάει ολόκληρο το σώμα σας

Οι τροφές που ανακουφίζουν τους μυϊκούς πόνους εξαρτώνται από τον συγκεκριμένο λόγο για τους πόνους του σώματος. Για γενικούς μυϊκούς πόνους, τα τρόφιμα που περιέχουν μαγνήσιο ή ασβέστιο μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου.

Καλύτερες τροφές: Καλές πηγές μαγνησίου είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, αποξηραμένα φασόλια και δημητριακά ολικής αλέσεως. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο περιλαμβάνουν τον σολομό, το γιαούρτι, τα φυλλώδη λαχανικά και τον χυμό πορτοκαλιού εμπλουτισμένο με ασβέστιο.

Οι χειρότερες τροφές: Οτιδήποτε σας αφυδατώνει μπορεί να επιδεινώσει τους μυϊκούς πόνους, ιδιαίτερα το αλκοόλ και η καφεΐνη.

6. Πονοκέφαλος

Η αφυδάτωση είναι μια από τις κύριες αιτίες πονοκεφάλου, επομένως είναι καλύτερο να θεραπεύσετε αυτή την αιτία πρώτα και να δείτε αν μετριάζετε ο πόνος.

Καλύτερες τροφές: Νερό και άλλα υγρά. Πιείτε ένα μπουκάλι νερό και περιμένετε 20 λεπτά για να δείτε αν αισθάνεστε καλύτερα. Η καφεΐνη είναι γνωστό ότι αφυδατώνει, αλλά κατά ειρωνικό τρόπο, μικρές δόσεις μπορεί περιστασιακά να βοηθήσουν στην ανακούφιση των ημικρανιών σε μερικούς ανθρώπους. Για κάθε φλιτζάνι τσάι ή καφέ, πίνετε ίση ποσότητα νερού για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

Οι χειρότερες τροφές : Τα άτομα που αντιμετωπίζουν πονοκεφάλους σε καθημερινή βάση συνιστάται να μην καταναλώνουν καφεΐνη. Άλλα τρόφιμα που πιστεύεται ότι προκαλούν πονοκεφάλους περιλαμβάνουν τεχνητά γλυκαντικά, MSG (που βρίσκεται σε σάλτσες και σάλτσα σόγιας) και παλαιωμένα τυριά (μπλε, στίλτον) που περιέχουν τυραμίνη, καθώς και κόκκινο κρασί και επεξεργασμένα κρέατα. Το MSG μεταβολίζεται σε γλουταμικό, έναν διεγερτικό νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο. Η τυραμίνη συνδέεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους.

7. Πόνος στο αυτί

Οι πόνοι στο αυτί συνήθως συνοδεύουν άλλα συμπτώματα, οπότε δεν συσχετίζονται με κανένα φαγητό γενικά. Δεδομένου ότι εμφανίζονται συχνά με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, οι πόνοι στα αυτιά μπορεί επίσης να ωφεληθούν από τροφές που καθαρίζουν από το μπούκωμα και τη συμφόρηση της μύτης.

Καλύτερες τροφές: Τα καθαρά υγρά και η κοτόσουπα μπορεί να μειώσουν τη συμφόρηση χαλαρώνοντας τους βλεννογόνους στις ρινικές οδούς. Τα ωμέγα-3 στον σολομό και τους ξηρούς καρπούς μειώνουν τη φλεγμονή και η βιταμίνη C στα σκούρα φυλλώδη πράσινα, τα μούρα και τα εσπεριδοειδή ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι χειρότερες τροφές : Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι τα γαλακτοκομικά μπορούν να κάνουν τα φλέγματα πιο παχύρρευστα, εκτός από το γιαούρτι. Μείνετε μακριά από επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα, επίσης, τα οποία αυξάνουν τη φλεγμονή και επιμηκύνουν τη διαδικασία ανάρρωσης.

8. Φαγούρα

Η φαγούρα θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα αλλεργίας. Κρατήστε ένα λεπτομερές ημερολόγιο τροφίμων για τον εντοπισμό πιθανών αιτίων. Επισκεφθείτε τον γιατρό εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή διαρκούν περισσότερο από μερικές εβδομάδες.

Καλύτερες τροφές: Οι τροφές που περιέχουν ωμέγα-3, όπως τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες), τα έλαια από καρύδια και λιναρόσπορους και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, είναι όλα σημαντικά για την υγεία του δέρματος. Το δέρμα αποτελείται από πρωτεΐνες, επομένως μια δίαιτα επαρκής σε πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τη σύνθεση πρωτεϊνών του δέρματος.

Τα χειρότερα τρόφιμα: Τα πιο κοινά τρόφιμα που προκαλούν φαγούρα είναι οι ξηροί καρποί, η σοκολάτα, το ψάρι, οι ντομάτες, τα αυγά, τα μούρα, η σόγια, το σιτάρι και το γάλα.

9. Ρινική καταρροή

Όταν έχετε κρυολόγημα, το χειρότερο σύμπτωμα μπορεί να είναι μια μύτη που απλά δεν σταματά να τρέχει. Εκτός από το να κάνετε ένα ντους με ατμό, πίνετε ζεστό τσάι—μπορεί να μην επιβραδύνει την καταρροή, αλλά ένα καταπραϋντικό τσάι μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε λίγο καλύτερα.

Καλύτερες τροφές: Δοκιμάστε το τσάι τζίντζερ. Το τζίντζερ περιέχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στην εξάλειψη του κρυολογήματος πιο γρήγορα. Ο μηλίτης και το λεμόνι στο νερό λειτουργούν καλά επίσης.

Οι χειρότερες τροφές: Τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν άμεση καταρροή, όπως και το αλκοόλ.

10. Κρυολόγημα και ίωση

Ένα κρυολόγημα, η γρίπη ή μία ίωση μπορεί να ερεθίσει και να προκαλέσει φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων της μύτης σας, δυσκολεύοντας την αναπνοή. Εκτός από την εισπνοή ατμού από ένα ζεστό ντους ή τη χρήση υγραντήρα, ορισμένα τρόφιμα μπορούν να σας βοηθήσουν.

Καλύτερες τροφές: Δοκιμάστε τον κουρκουμά, ένα μπαχαρικό γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του.

Τα χειρότερα τρόφιμα: Παραλείψτε πικάντικα τρόφιμα και ζάχαρη, που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

Με πληροφορίες από health.com

Διαβάστε επίσης

1 στις 3 περιπτώσεις καρκίνου μπορεί να προληφθεί – Οι 10 συνήθειες για καλή ζωή

Επιστρέφουν στα νοσοκομεία οι 1.700 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.