Νέα προγράμματα μαζικού ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων

Νέα προγράμματα μαζικού ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου καθώς και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αναμένεται να ανακοινώσει και να θέσει άμεσα σε εφαρμογή το υπουργείο Υγείας.

Μετά την εφαρμογή και την εντυπωσιακή επιτυχία του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά», έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την έναρξη των νέων προληπτικών ελέγχων στον πληθυσμό.

Μέσα στον τρέχοντα μήνα αναμένονται τα πρώτα sms για τον προγραμματισμό προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τα νέα προγράμματα μαζικού ελέγχου

Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας απευθύνεται σε 2.432.398 γυναίκες ηλικίας από 21 έως 65 ετών. Οι υποψήφιες θα διαχωρίζονται με βάση την ηλικία τους. Όσες είναι από 21 έως 29 ετών θα μπορούν να υποβληθούν σε τεστ-Παπ και εφόσον εντοπιστούν ευρήματα, σε κολποσκόπηση και σε βιοψία. Στις μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες, από 30 έως 65 ετών, το πακέτο προληπτικών εξετάσεων θα είναι εμπλουτισμένο με πρόσθετες ιατρικές εξετάσεις.

Μέσα στο Νοέμβριο, ωστόσο, θα «τρέξει» και το πρόγραμμα πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αυτό απευθύνεται σε 2.500.000 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας από 50 έως 70 ετών και από 40 έως 70 ετών αντίστοιχα. Στο πακέτο των διαγνωστικών εξετάσεων συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, αναλυτικές εξετάσεις αίματος για δείκτες που σχετίζονται άμεσα με τη λειτουργία της καρδιάς, αλλά και μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και του σωματικού βάρους.

Τέλος, μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται και το έτερο πρόγραμμα πρόληψης, αυτό για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Αφορά σε 3.840.00 άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 50 έως 70 ετών, οι οποίοι θα μπορούν να υποβληθούν σε κολονοσκόπηση.

Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»

Η συμβολή της πρόληψης στην υγεία είναι μείζονος σημασίας. Απόδειξη το πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφιών «Φώφη Γεννηματά», το πρώτο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου που εφαρμόστηκε στη χώρα μας.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Από τις 40.000 μαστογραφίες, που έγιναν από την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος, εντοπίστηκαν 2.411 γυναίκες με καρκίνο μαστού σε αρχικό στάδιο. Τα ευρήματα σε αυτή τη φάση της νόσου αντιμετωπίζονται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτούν κάποιο βαρύ θεραπευτικό σχήμα (μαστεκτομή, χημειοθεραπεία), σύμφωνα με την κα Αγαπηδάκη.

Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού είναι μέρος του σχεδίου δράσης πρόληψης καρκίνου «Σπύρος Δοξιάδης», που αφορά στις νεοπλασίες μαστού, τραχήλου της μήτρας και παχέος εντέρου.

Η αρχή έγινε με τον καρκίνο του μαστού, δεδομένου ότι είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες και, εάν διαγνωστεί νωρίς, επιτυγχάνεται πλήρης ίαση.

Νέα ψηφιακά εργαλεία

Μιλώντας στο πλαίσιο του 7th Cancer Conference, η γ.γ. Δημόσιας Υγείας επεσήμανε ότι μέσω αυτών των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου τα επόμενα 2-3 χρόνια θα υπάρχει μια πλήρης εικόνα για τα χρόνια νοσήματα στη χώρα μας.

Σχετικά με την λεγόμενη εγγραματοσύνη υγείας, σε συνδυασμό με τις ψηφιακές δεξιότητες, η κα Ειρήνη Αγαπηδάκη ανέφερε ότι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης δημόσιας υγείας.

Αναφέρθηκε στο ψηφιακό εργαλείο My Health Data, που θα βοηθά τους πολίτες να βελτιώσουν τις γνώσεις τους πάνω σε θέματα υγείας, που αφορούν σε όλους μας, με κύρος και με σοβαρότητα, ώστε να διαλυθούν τυχόν μύθοι γύρω από καίρια ζητήματα, όπως είναι, για παράδειγμα, οι εμβολιασμοί.

Σχεδιάζεται μία, ακόμη, παρέμβαση εγγραματοσύνης, με την ονομασία «HealthFix» και παράλληλα έχει σχεδιαστεί και η ψηφιακή δράση «Σύμβουλος Υγείας», η οποία θα αντλεί δεδομένα από τον Ατομικό Φάκελο Υγείας, με στόχο να σχηματίσει Ατομικό Προφίλ Υγείας του πληθυσμού της χώρας.

Διαβάστε επίσης

Tι θα συμβεί στον οργανισμό σας, αν κόψετε την καφεΐνη για έναν μήνα;

Το κόλπο για να καθαρίσετε τα ταψιά και να φαίνονται καινούργια

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.