Μίνα Γκάγκα: Επαγγελματική διέξοδος οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών

Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών μπαίνουν στην τελική ευθεία με την είσοδο και  συζήτηση του νομοσχεδίου “Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγεία”στη Βουλή εντός των ημερών.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα εξήγησε το σκεπτικό πίσω από τις βασικές αλλαγές που προωθούνται στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και στη λειτουργεία των απογευματινών χειρουργείων των δημόσιων νοσοκομείων.

Αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών

Η κα. Γκάγκα αναλύοντας τις μεταρρυθμίσεις που έρχονται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας στο καθεστώς απασχόλησης των γιατρών είπε: «δύο πράγματα αλλάζουμε στο νομοσχέδιο. Οι ιδιώτες γιατροί να μπορούν να έρθουν μέσα στο δημόσιο σύστημα και να εργαστούν με μερική απασχόληση, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες στο εξωτερικό».

Και οι γιατροί του ΕΣΥ να μπορούν, εφόσον κάνουν τις υποχρεώσεις τους το πρωί, να συμμετέχουν και στα ιατρεία ή τα απογευματινά χειρουργεία και να βγουν περιορισμένα και με έλεγχο ένα ή δύο απογεύματα έξω».

«Έτσι δουλεύουν τα συστήματα στις περισσότερες χώρες και γι αυτό οι γιατροί μας φεύγουν σωρηδόν και φεύγουν στο εξωτερικό», σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ η κ. Γκάγκα και πρόσθεσε:

«Οι ιδιώτες γιατροί που θα έρθουν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης θα έχουν περισσότερη δυνατότητα για ιδιωτικό έργο. Οι γιατροί του ΕΣΥ θα είναι σε φουλ ωράριο κανονικά στο νοσοκομείο και θα μπορούν εφόσον συμμετέχουν και στην απογευματινή λειτουργία ή στις εφημερίες και το επιθυμούν.

Αναφερόμενη στον συνδυασμό της λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και τις αντιδράσεις που έχουν υπάρξει, τόνισε:

«Το νομοσχέδιο αυτό που επιχειρεί να κάνει και που θα κάνει, είναι να δουλεύει περισσότερες ώρες στο δημόσιο νοσοκομείο. Δηλαδή κρατάμε όλη την πρωινή λειτουργία όπως ήταν μέχρι τώρα: χειρουργεία, εξωτερικά ιατρεία, φυσικά τη νοσηλεία των ασθενών. Υπάρχουν ήδη εδώ και πάρα πολλά χρόνια απογευματινά ιατρεία που λειτουργούν γιατί τα επιλέγουν κάποιοι ασθενείς που προτιμούν να λειτουργήσουν έτσι. Μπορεί με την ίδια λογική να λειτουργήσουν απογευματινά χειρουργεία, άρα περισσότερες ώρες στο δημόσιο».

Απαντώντας στο επιχείρημα των συνδικαλιστικών ενώσεων ότι οδηγούνται οι ασθενείς σε ιδιώτες η κ. Γκάγκα υποστήριξε ότι αυτό δεν είναι αληθές, λέγοντας: «Ελέγχουμε πάρα πολύ δυνατά το σύστημα. Εάν ακυρώνονται πρωινά χειρουργεία και ιατρεία στο νοσοκομείο, ο γιατρός θα παύει να έχει τη δυνατότητα να κάνει απογευματινό ιατρείο ή χειρουργείο».

Διαβάστε επίσης

Τα χτυπημένα και μαυρισμένα μήλα είναι ασφαλή; Τι λέει η επιστήμη

6 κινήσεις των ματιών που δίνουν το πράσινο φως

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.