Εντός των ημερών το νομοσχέδιο για την παράλληλη απασχόληση των γιατρών ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα – Έρχονται αλλαγές

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την παράλληλη απασχόληση των γιατρών ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα.

Οι τελευταίες αλλαγές στο αρχικό νομοσχέδιο είναι σχεδόν έτοιμες και ενδεχομένως να είναι πιο ήπιες από τις αρχικές, με την έννοια ότι η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης μπορεί να γίνει πιλοτικά, σταδιακά, για συγκεκριμένες ειδικότητες και σίγουρα για τις άγονες περιοχές.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα θέλοντας να αφήσει τη δική της σφραγίδα, φέρνει στη Βουλή το νομοσχέδιο που σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας εκσυγχρονίζει το καθεστώς απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών, αναμένοντας παράλληλα να προσελκύσει ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να καλύψει τα τεράστια κενά που έχουν προκύψει στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Παράλληλη απασχόληση

Ουσιαστικά με το νομοσχέδιο αυτό  προβλέπεται η δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών και στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, οι ιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης του ΕΣΥ, θα μπορούν να έχουν παράλληλη απασχόληση και να ασκούν περιορισμένα ιδιωτικό έργο ή να παρέχουν υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, για λόγους ίσης μεταχείρισης, επιτρέπεται σε πανεπιστημιακούς ιατρούς που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ή αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας να παρέχουν ιδιωτικές υπηρεσίες, κατόπιν χορήγησης ειδικής άδειας από τη Σύγκλητο του ΑΕΙ.

Η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου “Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγεία” ολοκληρώθηκε στις 3 Νοεμβρίου, με τις διατάξεις του ν/σ να διχάζουν τους γιατρούς.

Πολλοί γιατροί με τις τοποθετήσεις τους στη διαδικασία τη δημόσιας διαβούλευσης χαρακτηρίζουν το μέτρο ως θετικό, επειδή αίρει τις ανισότητες που επικρατούν μεταξύ των γιατρών του ΕΣΥ με τους πανεπιστημιακούς και στρατιωτικούς συναδέλφους τους.

Πολλοί όμως είναι και εκείνοι που θεωρούν ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση ευνοεί την εμπορευματοποίηση της Υγείας με την άμεση και νόμιμη διασύνδεση των δημόσιων δομών Υγείας με τις ιδιωτικές δομές και την μετατροπή των εργαζόμενων του δημοσίου σε εμπορικά συναλλασσόμενους με τον ιδιωτικό τομέα.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με σειρά διατάξεων του Νομοσχεδίου.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά την απόσυρση των διατάξεων που αλλάζουν τις εργασιακές σχέσεις των ιατρών του ΕΣΥ και επισημαίνει ότι είναι μονόδρομος για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων, οι προσλήψεις μόνιμων ιατρών και η αύξηση των μισθών τους, που παραμένουν από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. «Θέση μας είναι, αναφέρει ο ΠΙΣ, ότι οι μόνιμοι ιατροί του ΕΣΥ πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και να παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες, με μισθούς αντίστοιχους των μισθών που υπάρχουν στις χώρες της ευρωζώνης.

Διαβάστε επίσης

Μικρά μυστικά, για να κάνετε κάθε γεύμα πιο θρεπτικό και υγιεινό

«Καμπανάκι» για τα αντιβιοτικά : Καταλήγουν 33.000 άνθρωποι ετησίως 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.