Τα χτυπημένα και μαυρισμένα μήλα είναι ασφαλή; Τι λέει η επιστήμη

Πόσες φορές σας έχει τύχει να βγάλετε από την τσάντα σας τα μήλα που πήρατε μαζί σας το πρωί ή δώσατε στα παιδιά για το σχολείο και να δείτε ότι είναι χτυπημένα και μαυρισμένα σε κάποια σημεία.

Και αν περάσουν αρκετές μέρες, αυτοί οι τραυματισμοί έχουν μετατραπούν σε πληγές.

Είναι ασφαλές να φάτε ένα χτυπημένο και μαυρισμένο μήλο;

Αν και στην αρχή μπορεί να σκεφτείτε οτι θα πρέπει να το πετάξετε, η επιστήμονας τροφίμων Natalie Alibrandi, λέει στο wellandgood.com ότι ένα μελανιασμένο μήλο δεν προκαλεί μεγάλη ανησυχία. «Τα χτυπημένα μήλα είναι απολύτως ασφαλή για κατανάλωση – στην πραγματικότητα, ενθαρρύνω να τα τρώτε αντί να τα πετάτε, κάτι που προκαλεί περιττή σπατάλη τροφίμων», λέει η Alibrandi. Τα φρούτα που έχουν γίνει καφέ λόγω οξείδωσης (όπως ένα καφέ αβοκάντο) δεν πρόκειται να σας βλάψουν, εφόσον βέβαια δεν παρουσιάζουν σημάδια μόλυνσης από μύκητες ή βακτήρια.

Για να προσδιορίσετε εάν το χτύπημα έχει αλλοιώσει το μήλο, η Alibrandi συνιστά να ελέγξετε το εξωτερικό του μήλου για να διασφαλίσετε ότι δεν έχει δημιουργηθεί τρύπα, κάτι που θα μπορούσε να επιτρέψει την ανάπτυξη βακτηρίων ή μυκήτων.

Ωστόσο, ακόμα και αν έχει εμφανίσει μία ελαφρά ανάπτυξη μούχλας, η Alibrandi λέει ότι αυτό δεν σημαίνει ακόμα ότι προορίζεται για τον κάδο απορριμμάτων. «Εάν το μήλο σας έχει μούχλα πάνω του, κόψτε ένα μεγάλο κομμάτι με τη μούχλα και δείτε αν το υπόλοιπο μέρος του μήλου μπορεί να σωθεί», λέει.

Πώς να αποτρέψετε ένα μήλο να μαυρίσει ακόμη περισσότερο

Μόλις ένα μήλο μολυνθεί, πιθανότατα θα έρθει σε επαφή με το οξυγόνο και θα είναι επιρρεπές να αλλοιωθεί πιο γρήγορα. Για να επιβράδυνση της διαδικασίας, η Alibrandi προτείνει να το αποθηκεύσετε μακριά από άλλα φρούτα που εκπέμπουν αέρια που επιταχύνουν τη διαδικασία ωρίμανσης και οδηγούν σε περαιτέρω μαύρισμα. Τα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αιθυλένιο είναι τα αβοκάντο, οι μπανάνες, το πεπόνι, τα σύκα, τα πράσινα κρεμμυδάκια, το ακτινίδιο, τα αχλάδια, οι πατάτες και οι ντομάτες.

Ένας άλλος τρόπος για να διατηρήσετε τα μήλα ακόμη περισσότερο είναι να τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο.

Τι μπορείτε να κάνετε με τα χτυπημένα μήλα;

«Αν το μήλο φαίνεται λιγότερο επιθυμητό για να καταναλωθεί ωμό, τότε μπορείτε να το μαγειρέψετε και να κάνετε σάλτσα μήλου, πίτες ή τσιπς», λέει.

Διαβάστε επίσης

Συμβουλές για ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία

Μπήκαν τα ρούχα στο πλύσιμο; Δοκιμάστε το κόλπο με το μαλακτικό μαλλιών

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.