ΠΟΥ: Φόβοι για έξαρση πολιομυελίτιδας και COVID-19 λόγω πολέμου στην Ουκρανία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένει έξαρση πολιομυελίτιδας αλλά και της COVID-19 στην Ουκρανία τον Οκτώβριο, οδηγώντας πιθανόν τα νοσοκομεία κοντά στα όρια των δυνατοτήτων τους, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Οι φόβοι του ΠΟΥ για έξαρση πολιομυελίτιδας και COVID-19

«Τώρα βλέπουμε αύξηση στα κρούσματα COVID-19 στην Ουκρανία. Προβλέπουμε ότι η έξαρση αυτή μπορεί να κορυφωθεί στις αρχές Οκτωβρίου και τα νοσοκομεία μπορεί να πλησιάσουν το όριο των δυνατοτήτων τους», δήλωσε ο Γκεμπρεγεσούς σε συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, που έγινε στο Τελ Αβίβ.

«Προβλέπονται ελλείψεις σε οξυγόνο διότι μεγάλες πηγές τροφοδοσίας είναι σε κατεχόμενα τμήματα της χώρας», δήλωσε.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο επηρέασε σημαντικά την υγειονομική περίθαλψη, με τον ΠΟΥ να επιβεβαιώνει πάνω από 500 επιθέσεις σε υποδομές υγείας στη χώρα, που προκάλεσαν τον θάνατο περίπου 100 ανθρώπων. Ο Γκεμπρεγεσούς δήλωσε επίσης ότι ο ΠΟΥ εκτιμά πως λόγω του πολέμου μπορεί να υπάρξει έξαρση της πολιομυελίτιδας, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ανησυχούμε τόσο βαθιά για την πιθανότητα διεθνούς εξάπλωσης της πολιομυελίτιδας λόγω των κενών στην κάλυψη ανοσίας και της μαζικής μετακίνησης πληθυσμού που συνδέεται με τον πόλεμο», δήλωσε.

Η Ουκρανία έχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη για την COVID και την πολιομυελίτιδα, μια μολυσματική ασθένεια που επηρεάζει κυρίως παιδιά και μπορεί να προκαλέσει παράλυση και σε σπάνιες περιπτώσεις θάνατο. Το 2021 στην Ουκρανία αναφέρθηκαν δύο περιστατικά πολιομυελίτιδας.

Διαβάστε επίσης

Η κουζίνα του φοιτητή – Τι χρειάζεται και πως να ψωνίζει έξυπνα στο σούπερ μάρκετ

Οι προσπάθειες αντιμετώπισης του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας ανακάμπτουν, αλλά όχι ικανοποιητικά

Ρεγγίνα Μακέδου: Η μάχη με τη λευχαιμία και οι αλλαγές που έχει υποστεί το σώμα της

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.