Ευλογιά των πιθήκων: Τι σηματοδοτεί ο εντοπισμός του DNA του ιού στο σπέρμα και πόσο προστατεύει το προφυλακτικό

Μετράμε ήδη δύο νεκρούς στην Ευρώπη από την ευλογιά των πιθήκων, 21.775 επιβεβαιωμένα κρούσματα ως τώρα, συνολικά 23.454 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα μαζί, ως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Εντοπισμός του DNA της ευλογιάς των πιθήκων στο σπέρμα

Ο εντοπισμός του DNA του ιού στο σπέρμα έχει πυροδοτήσει εκ νέου το σενάριο να πρόκειται για σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, αλλά ακόμη δεν είναι σαφές, εάν ο ιός εξαπλώνεται με αυτόν τον τρόπο.

Πάντως αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συστήνουν αλλαγές στη σεξουαλική συμπεριφορά και εφιστούν την προσοχή στους τρόπους εξάπλωσης του ιού, καθώς η νόσος διαρκώς επεκτείνεται, κυρίως ανάμεσα σε άνδρες και ήδη έχουμε δύο άνδρες θύματα του ιού στην Ισπανία. Υπενθυμίζεται ότι ο ΠΟΥ έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα, κάτι που συνιστά το μεγαλύτερο επίπεδο συναγερμού.

Οι νεκροί από τη φετινή έξαρση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων είναι ήδη οκτώ εκτός Αφρικής.

Αλλαγές στη σεξουαλική συμπεριφορά λόγω ευλογιάς των πιθήκων

Μπορεί οι πιθανότητες προσβολής μέσω της σεξουαλικής επαφής να είναι ίδιες για όλα τα φύλα, αλλά οι άνδρες, που κάνουν σεξ με άνδρες (αμφιφυλόφιλοι και ομοφυλόφιλοι), αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών, οι οποίοι έχουν μολυνθεί παγκοσμίως.

Μόνο στην Ευρώπη η νόσος έχει διασπαρεί σε 37 χώρες και παγκοσμίως σε 78 χώρες.

Στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 32 κρούσματα, όλα σε άνδρες ηλικίας από 22 έως 59 ετών, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Η Ρόζαμουντ Λιούις από τον ΠΟΥ λέει πως δεν είναι τυχαίο που το 99% όλων των κρουσμάτων παγκοσμίως είναι άνδρες.

«Τουλάχιστον το 95% από αυτούς είναι άνδρες, που συνευρίσκονται σεξουαλικά με άνδρες. Οι άνδρες, που κάνουν σεξ με άνδρες, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να περιορίσουν τους σεξουαλικούς συντρόφους τους, για να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης και για να περιορίσουν τη διάδοση του επικίνδυνου ιού. Επίσης θα πρέπει να λαμβάνουν περισσότερες προφυλάξεις».

Και πρόσθεσε: «Εάν δεν υπάρξει περιορισμός των ερωτικών συνευρέσεων, στις οποίες υπάρχει εκτεταμένη επαφή δέρμα με δέρμα σε τακτική βάση, ίσως στο πλαίσιο πολλαπλών συντρόφων ή επαφής με ανώνυμους ερωτικούς παρτενέρ, τότε ο ιός ενδέχεται να εξαπλωθεί πολύ πιο εύκολα».

Ο ρόλος του προφυλακτικού στην προστασία από την ευλογιά των πιθήκων

Όσο για τη χρήση του προφυλακτικού, που έτσι κι αλλιώς πρέπει να γίνεται, οι επιστήμονες λένε ότι δεν είναι σαφές εάν μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης, επειδή η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώνεται μέσω της στενής σωματικής επαφής και με παρόμοιο τρόπο, όπως κολλάει ο έρπης.

Το γεγονός ότι η παγκόσμια ανοσία έχει εξασθενίσει από τον παλαιότερο εμβολιασμό κατά της ευλογιάς, είναι και ο λόγος που η νόσος έγινε περισσότερο «κοινή».

Ο παγκόσμιος χάρτης των κρουσμάτων και οι θάνατοι

Μέσα σε δυο μέρες έχασαν τη ζωή τους δύο άνδρες στην Ισπανία, ο ένας 31 ετών. Στη Βραζιλία επίσης πέθανε ένας άνδρας 41 ετών, ο οποίος παρουσίασε «σοβαρές ανοσολογικές επιπλοκές».

Μέχρι πρότινος η Ισπανία αριθμούσε τα περισσότερα κρούσματα στον πλανήτη, αλλά πλέον τη σκυτάλη πήραν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο χάρτη καταγραφής των κρουσμάτων, στις ΗΠΑ έχουν εντοπιστεί και επιβεβαιωθεί 4.898 κρούσματα. Στην Ισπανία 3.738 και στη Γερμανία, που πήρε το προβάδισμα έναντι της Πορτογαλίας, 2.595 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο με 2.469 κρούσματα, η Γαλλία με 1.957 και η Βραζιλία με 1.066.

Η Ολλανδία έχει 878 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 744 ο Καναδάς, η Πορτογαλία 633 και η Ιταλία 479. Το Βέλγιο έχει 393, η Ελβετία 272, το Περού 251, η Νιγηρία και το Ισραήλ 133 κρούσματα και η Δημοκρατία του Κονγκό 107.

Διαβάστε επίσης

Είναι αλήθεια τόσο κακό το πλύσιμο του προσώπου με σαπούνι; Extra info: Το μαύρο σαπούνι της Μέριλιν

Αυτός είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να ψήσετε μπιφτέκια, σύμφωνα με τα μαθηματικά

Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης για τους εργαζόμενους, οι ελλείψεις φαρμάκων και το άγχος του Μάριου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.