Είναι αλήθεια τόσο κακό το πλύσιμο του προσώπου με σαπούνι; Extra info: Το μαύρο σαπούνι της Μέριλιν

Ένα από τα πρώτα μαθήματα που παίρνει κάθε νεοφερμένος στον κόσμο της περιποίησης δέρματος είναι «ποτέ μη χρησιμοποιείς σαπούνι για το πλύσιμο του προσώπου».

Για να ενισχυθεί αυτός ο κανόνας, πολλά καθαριστικά φέρουν ξεκάθαρα την ένδειξη «χωρίς σαπούνι» με μεγάλα γράμματα, σαν το σαπούνι να είναι το χειρότερο δυνατό συστατικό που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε στο δέρμα μας.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σαπούνια προσώπου και εκατομμύρια άνθρωποι τα επιλέγουν. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές αξιόπιστες εταιρείες περιποίησης δέρματος που φτιάχνουν σαπούνι προσώπου, επομένως είναι ξεκάθαρο ότι ο κανόνας “χωρίς σαπούνι” εξαρτάται κάπως από την ερμηνεία.

Από τι είναι φτιαγμένο το σαπούνι προσώπου;

Για να καταλάβετε γιατί το σαπούνι μπορεί να είναι δυνητικά κακό για το πλύσιμο του προσώπου σας, ας δούμε πρώτα τι περιέχει.
Οι τυπικές πλάκες σαπουνιού έχουν pH μεταξύ 9-10. «Αυτά καθαρίζουν το δέρμα, αλλά μπορούν επίσης να αυξήσουν το pH του δέρματος, διαταράσσοντας το φυσιολογικό του pH», λέει στο byrdie.com ο Δρ Snehal Amin MD, FAAD, δερματολόγος.

«Όταν συμβαίνει αυτό, ο φραγμός του δέρματος διακυβεύεται και βλέπουμε ερεθισμό, ξηρότητα, απολέπιση και ερυθρότητα». Ο Δρ Αμίν πρόσθεσε ότι άλλα βασικά συστατικά που πρέπει να αποφύγετε περιλαμβάνουν το λαυρυλοθειικό νάτριο καθώς και τα parabens, καθώς είναι γνωστό ότι προκαλούν ενδοκρινική δυσλειτουργία.

Πρέπει να πλένω το πρόσωπό μου με σαπούνι;

Το φυσικό pH του δέρματος είναι ελαφρώς όξινο, στο εύρος 4-5, είπε ο Δρ. Amin – το επίπεδο στο οποίο ευδοκιμεί το μικροβίωμα τουδέρματος – και η αλλαγή του pH του μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, αφυδάτωση και να κάνει το δέρμα πιο επιρρεπές σε ευαισθησία και ερυθρότητα. Έτσι, η μακροσκελής και σύντομη απάντηση είναι ότι τα κλασικά σαπούνια προσώπου είναι, τουλάχιστον από χημική άποψη, κακά για το πλύσιμο του προσώπου σας.

Υπάρχουν οφέλη από το πλύσιμο του προσώπου με σαπούνι;

Παρά τις δυνατότητές τους να προκαλέσουν ξηρότητα στο υγιές δέρμα, ο Δρ Amin είπε ότι ένας κύριος λόγος που πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να επιλέγουν να πλένουν το πρόσωπό τους με σαπούνι, οφείλεται στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. «Από περιβαλλοντική άποψη, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μπάρες σαπουνιού χρησιμοποιούν λιγότερη συσκευασία. Και επειδή δεν υπάρχει νερό σε αυτά, το κόστος αποστολής και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις μειώνονται». Συνέχισε λέγοντας ότι τα σαπούνια αυτά μπορεί να είναι εξαιρετικά για τον αφρό τους και την ικανότητά τους να αφαιρούν τη βρωμιά και να καθαρίζουν το ιδιαίτερα λιπαρό δέρμα, αλλά η επιλογή του σωστού σαπουνιού είναι το κλειδί.

Τι σαπούνι να χρησιμοποιήσω;

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές στερεών καθαριστικών που θα ήταν λιγότερο σκληρές για το δέρμα, αλλά η επιλογή ενός υγρού καθαριστικού ειδικά σχεδιασμένου για το δέρμα του προσώπου είναι καλύτερη από το πλύσιμο του προσώπου με σαπούνι.
Αν παρ’όλα αυτά θέλετε σαπούνι για το πρόσωπο, επιλέξτε κάποιο με χαμηλό pH, περίπου 5,5-7,0.

Πάντως, υπάρχουν ακόμα κάποια σαπούνια προσώπου, που θες οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσεις, σαν το μαύρο σαπούνι.

Το μαύρο σαπούνι

Το μαύρο σαπούνι έγινε διάσημο από λεγεώνες παλαιών διασημοτήτων του Χόλιγουντ, συμπεριλαμβανομένης της Marilyn Monroe. «Eίναι ένα υπέροχο σαπούνι πολυτελείας που περιέχει κάρβουνο, το οποίο απορροφά τις τοξίνες, τη βρωμιά και το λάδι», είπε ο δερματολόγος. «Η γλυκερίνη περιλαμβάνεται επίσης στη μπάρα, η οποία περιποιείται το δέρμα, αφήνοντάς το απαλό, λείο και όχι υπερβολικά ξηρό».
Ωστόσο, η τιμή του είναι αρκετά τσουχτερή, αφού μπορεί να κοστίζει έως και 40 δολάρια!

Διαβάστε επίσης

Αμέσως αντισηπτικό αν πιάσετε αυτά τα αντικείμενα στο αεροπλάνο, το πλοίο και το ξενοδοχείο

Η 9χρονη Μαρίνα-Κυριακή χάρισε τα μαλλάκια της στα παιδιά που έχουν ανάγκη – Μια κίνηση που αξίζει να μιμηθούν κι άλλα παιδιά.

Τι πρέπει να κάνετε, αν τσιμπήσει εσάς ή το παιδί δράκαινα ή σκορπίνα στη θάλασσα

Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης για τους εργαζόμενους, οι ελλείψεις φαρμάκων και το άγχος του Μάριου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.