Αυτός είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να ψήσετε μπιφτέκια, σύμφωνα με τα μαθηματικά

Αν λαχταράτε ένα χάμπουργκερ, οι μαθηματικοί αποκαλύπτουν ποιος είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να ψήσετε μπιφτέκια.

Η αύξηση του αριθμού των φορών που αναποδογυρίζετε ένα μπιφτέκι από τη μια πλευρά στην άλλη μειώνει τον χρόνο μαγειρέματός του κατά σχεδόν ένα τρίτο, σύμφωνα με θεωρητικούς υπολογισμούς.

Αλλά οι μάγειρες στο σπίτι πιθανότατα δεν θα έχουν μεγάλο όφελος αν το αναποδογυρίσουν περισσότερες από 3 ή 4 φορές, αναφέρει ο μαθηματικός Jean-Luc Thiffeault, σύμφωνα με το sciencenews.org.

Ο Thiffeault χρησιμοποίησε τα μαθηματικά για να μοντελοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο η θερμότητα κινείται στο μπιφτέκι σε μια πλάκα κρέατος, όπου ψήνεται συνεχώς μόνο στην κάτω πλευρά και κρυώνει στην κορυφή μέχρι να αναποδογυριστεί το κρέας. Η πλάκα του κρέατος πρέπει να φτάσει τους 70° Κελσίου.

Με το αναποδογύρισμα θερμάνθηκε το κρέας ομοιόμορφα, επιταχύνοντας το μαγείρεμα, έδειξε η ανάλυση. Και περισσότερα αναποδογυρίσματα οδήγησαν σε έναν πιο γρήγορο μάγειρα.

Ο πιο γρήγορος τρόπος για να ψήσετε μπιφτέκια

Για παράδειγμα, αναποδογυρίζοντας αυτό το θεωρητικό μπιφτέκι πάχους 1 εκατοστού μόνο μία φορά του έδωσε χρόνο μαγειρέματος 80 δευτερολέπτων, ενώ αναποδογυρίζοντας 10 φορές σε διαστήματα που κυμαίνονται από έξι έως 11 δευτερόλεπτα είχε ως αποτέλεσμα χρόνο μαγειρέματος 69 δευτερολέπτων. Η συνέχιση της αναστροφής του μπιφτεκιού οδήγησε σε μέγιστη μείωση 29% στο χρόνο μαγειρέματος.

Αλλά το όφελος εξοικονόμησης χρόνου φαινόταν να μειώνεται καθώς ο αριθμός των αναποδογυρισμάτων αυξήθηκε πέρα ​​από ένα συγκεκριμένο όριο, λέει ο Thiffeault, του Πανεπιστημίου του Wisconsin–Madison. «Μετά από 3 ή 4 αναποδογυρίσματα, το κέρδος στο χρόνο είναι αμελητέα».

Τα ευρήματα του Thiffeault ευθυγραμμίζονται με όσα παρατήρησε στην κουζίνα του ο σεφ και συγγραφέας τροφίμων J. Kenji López-Alt.

Σε ένα άρθρο του στον ιστότοπο τροφίμων και ποτών Serious Eats, ο Kenji López-Alt συνέκρινε τον χρόνο που χρειάστηκε για να φτάσει η εσωτερική θερμοκρασία ενός μπιφτεκιού περίπου τους 52 βαθμούς Κελσίου, με βάση τη μέθοδο μαγειρέματος. Το αναποδογύρισμα ενός μπιφτεκιού κάθε 15 δευτερόλεπτα – σε αντίθεση με το ένα αναποδογύρισμα, μείωσε το χρόνο μαγειρέματος κατά σχεδόν ένα τρίτο.

Αλλά δεν υπάρχει ένας μοναδικός τρόπος για να μαγειρέψετε ένα μπιφτέκι, σημειώνει ο Kenji López-Alt. «Η ιδέα του τέλειου για οτιδήποτε είναι απλώς ανοησία, σωστά;», λέει. «Όλα βασίζονται σε αυτό που θέλεις».

Διαβάστε επίσης

Η 9χρονη Μαρίνα-Κυριακή χάρισε τα μαλλάκια της στα παιδιά που έχουν ανάγκη – Μια κίνηση που αξίζει να μιμηθούν κι άλλα παιδιά.

Τι πρέπει να κάνετε, αν τσιμπήσει εσάς ή το παιδί δράκαινα ή σκορπίνα στη θάλασσα

Επανάσταση από το ΜΙΤ: Υπέρηχος – αυτοκόλλητο δείχνει την ανάπτυξη του εμβρύου ή τη λειτουργία του σώματος όταν γυμνάζεστε

Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης για τους εργαζόμενους, οι ελλείψεις φαρμάκων και το άγχος του Μάριου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.